103-årige Sonja undgår ensomhed med banko:
- Når man er så gammel, har man ikke så mange venner mere
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Omkring 55.000 ældre over 65 oplever ensomhed i hverdagen. I Odense fik mangel på besøgsvenner Røde Kors til at stable en café på benene, der imødegår problemet.
Hveranden tirsdag bliver der dækket op med kaffe, kage og bankoplader i Bolbro i Odense, hvor Røde Kors arrangerer ældrecaféer.
Det gør man, selvom foreningen i Odense råder over omkring 100 besøgsvenner. For det er langt fra nok til at opfylde efterspørgslen.
Fem lilla bænke i Odense får særligt budskab
Inden udgangen af året vil man i Odense kunne opleve fem lilla bænke med et helt særligt budskab.
I anledning af demensuge i denne uge er man gået i gang med at omdanne fem nedslidte bænke til såkaldte "forglem mig ej-bænke", der skal skabe opmærksomhed omkring sygdommen.
- Vi har været så heldige at få nogle slidte bænke fra Park og Vej-afdelingen i Odense. De bliver rigtig flotte og giver et godt budskab, siger værkstedsassistent Sebastian Bach Winther fra Odense Værkstederne.
Borger: Arbejdet skal gøres ordentligt
Borgere på Odense Værkstederne er i fuld gang med slibe- og malerarbejdet. Arbejdet sker i samarbejde med Odense Kommune og Alzheimerforeningen. Og det bliver gjort ordentligt.
- De skal pudses helt ned. Om det så tager en time for hvert enkelt bræt, det er ligemeget. Det skal pudses helt ned, siger Jens Østergaard.
- Hvis man ikke leverer et ordentligt stykke arbejde, får man møg tilbage igen. Det skal være ordentligt, fastslår han.
Når de fem bænke er færdige, vil de blive placeret på en særlig "Forglem mig ej"-rute rundt i Odense.
- Det er så meningsfyldt, som noget overhovedet kan blive. Det gennemsyrer alt herude. Det er det vigtigste projekt, vi har, siger Sebastian Bach Winther.
Med caféerne kan få frivillige mødes med flere ældre på samme tid. Og det har den ønskede effekt. Det mener i hvert fald 103-årige Sonja Barasinski, der længe har gjort brug af tilbuddet.
- Når man er så gammel, har man ikke så mange venner mere. De er væk. Så skal man have nogle nye for ikke at forsumpe, siger hun.
55.000 ensomme ældre
Ifølge tal fra Ældresagen føler omkring 55.000 danskere over 65 år sig ensomme i en grad, så det påvirker deres hverdag. Den følelse kan Sonja Barasinski genkende.
- Det er ikke så sjovt at være ensom. Det er der ikke nogen, der bryder sig om, siger hun.
Det samme kan Connie Meyer, der også gør brug af Røde Kors' caféer.
Store mængder mad: Kræmmermarked forærer overskud til hjemløse
120 bakker smørrebrød, 50 sildebakker, 20 sandwich og store mængder pølser, brød og grønt. Så meget er der tilovers efter weekendens kræmmermarked i Langeskov.
Men selvom markedet er slut, betyder det altså ikke, at de store mængder mad skal gå til spilde.
I stedet bliver alle herlighederne foræret til hjælpeorganisationen Kirkens Korshær, fortæller arrangør Tommy Junge Hansen, der er næstformand i Langeskov Borgerforening, foreningen bag Langeskov Kræmmermarked.
- Det falder os helt naturligt at forære den gode mad væk til mennesker, der har mest brug for det. Og så til to steder, der for alvor gør en forskel for nogle af de mennesker i vores samfund, der har det sværest. Vi er meget glade for at både Kirkens Korshær og Varmestuen er glade modtagere af al den mad, vi endte med at have i overskud, siger han.
Dermed får blandt andet de hjemløse, som Kirkens Korshær hjælper, glæde af maden.
Ikke alt var, som det plejer
Kræmmermarkedet blev i weekenden afholdt for 31. gang på markedspladsen Grønvangen. Her har det været muligt at lytte til musik og handle i boderne.
Som noget nyt i år var der sat hegn op omkring markedspladsen for at kunne imødekomme eventuelle coronarestriktioner, som der var taget højde for under planlægningen. Det blev dog ikke nødvendigt at tjekke coronapas på markedet.
Én ting, der dog var, som det plejer, var maden. Og rigeligt af den.
- Det er altid svært at estimere, hvor meget mad der skal handles og laves til et så stort arrangement, siger Tommy Junge Hansen, der dog glæder sig over, at den ikke går til spilde.
Kirkens Korshær har ikke ønsket at udtale sig i artiklen.
- Hvis ikke man har noget at gå til, så bliver det trist og ensomt. Det synes jeg i hvert fald, siger hun.
- Det bedste er at komme i nogle klubber og så ellers have nogen at snakke med og omgås med - netop som her.
Hjælp fra kommunen
Fordi man har gode erfaringer med at give ensomme ældre aktiviteter at se frem til, håber Gerda Madsen, der er formand for Røde Kors Odense, at kommunen også kan hjælpe med at komme problemet til livs.
Konkret efterspørger hun mere hjælp fra kommunen til at få flere ældre afsted til caféerne.
- Der er ikke nogen, der går ud og siger: Jeg er ensom, kom her og underhold, siger hun.
- Hjemmehjælpen kunne ledsage dem første gang, så de kunne komme her og få en god oplevelse og selv fik lyst til at komme afsted. Det synes jeg godt, kommunen kunne gøre, siger hun.
Har man lyst til at blive besøgsven, kan man kontakte en lokal aktivitetsleder gennem Røde Kors' hjemmeside.