- Der er tale om unge menensker helt ned til 13-14-årsalderen i det danske bandemiljø, siger professor i sociologi ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen.
Se med i aften 19.30, hvis du vil se endnu mere om bandekonflikten
Når så unge mennesker bliver tiltrukket af banderne mener han, at man ikke kan starte den forebyggende indsats for tidligt.
Fyns politis særlige bandeenhed holder særligt øje med nye bandemedlemmer.
- Vi har en central enhed, som registrerer alle de indberetninger, vi kommer med. Hvis man ønsker optagelse i de her miljøer, bliver man registreret og stillet til regnskab for det senere, siger Thomas Anderskov, leder af bandeenheden, Fyns Politi.
Politiet skal gribe tidligere ind
Michael Hviid Jacobsen mener, at det er for sent at tage de unge, når de kommer ind i banderne.
- Hvis det drejer sig om at løse problemet på længere sigt, så handler det om at finde ud af, hvad det er, der tiltrækker de unge mennesker til banderne, og så kan vi gøre noget for at modvirke bandernes tiltrækning af de unge mennesker, siger Michael Hviid Jacobsen.
Politiet erkender, at deres næste skridt må være at gribe endnu tidligere ind.
- Vi skal lære at håndtere det. Vi skal arbejde sammen med kommune, politi og sociale myndigheder om at identificere de potentielle kandidater, som måske kunne søge ind i miljøerne. Og det er den vej, vi skal stoppe det, siger Thomas Anderskov.
Tryg By-formand: Vi har ikke været gode nok
Formanden for Tryg By-udvalget, Christian Frederiksen (S), mener ikke, at Odense Kommune har været gode nok til at sætte tidligt ind overfor de kriminelle unge og deres familier. Han mener, der kan gøres langt mere for at ødelægge bandernes fødekæde.
- Vi har kendt de her familier i årevis. Det er helt ulyksaligt. Derfor spørger jeg nu: "Har vi været gode nok til at holde øje med dem? Her vi set på, om de havde små søskende, og går de overhovedet i skole?", siger Christian Frederiksen.
Derfor har Odense samlet alle banderelaterede unge under en chef, som arbejder på tværs af alle forvaltninger.