Der er tale om årtiets største udfordring for Odense på grund af den høje ledighed: 5500 odenseanere er uden job.
Løsningen skal ifølge Beskæftigelses- og Socialforvaltningen være lukningen af aktiveringstilbuddene Pensionistservice og Bygningsrenovering, som TV 2/FYN også kunne fortælle tirsdag. Ifølge forvaltningen har beskæftigelsesindsatserne ikke virket godt nok.
- En intern gennemgang viser, at flere af indsatserne ikke har den fornødne effekt og derfor bør omlægges eller lukkes. Det gælder blandt andet Bygningsrenovering, Pensionistservice og Flådestyring, som ikke nedbringer ledigheden i Odense Kommune i tilstrækkelig grad og derfor indstilles til lukning i denne sag, lyder det fra forvaltningen, der onsdag aften har udsendt en dagsorden for et møde den 24. januar.
48,4 millioner kroner
Derfor omprioriteres midlerne fra mindre effektive aktiveringsindsatser for 48,4 millioner kroner fra 2017 og frem, skriver forvaltningen.
De sparede midler anvendes i stedet til afholdelse af flere jobrettede samtaler med de ledige samt en forbedret virksomhedsrettet indsats.
- Lukningen af indsatserne forventes at give flere private arbejdspladser, idet mange af opgaverne fortsat skal løses – og det vil give arbejde til håndværksmestre, gartnere mv.
Omlægningen kommer til at berøre så mange medarbejdere, at der oprettes en jobbank med ledige stillinger i forvaltningen.
Konservativ rådmand: Der skal være flere samtaler med ledige
Rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Steen Møller (K), der er politisk ansvarlig på området, mener, at fokus skal være på de private jobpraktikker, til trods for at tal fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen viser, at de kommunale tilbud virker bedre.
- Når man laver erhvervsrettede indsatser, og når man har flere samtaler med de ledige, så virker det bedre end at lave de traditionelle aktiveringsindsatser, siger Steen Møller til TV 2/FYN.
Steen Møller understreger dog, at politikerne skal have mulighed for at læse forvaltningens anbefalinger, inden de beslutter sig for, hvad der skal gøres.
Direktør: Samlet set skabes større effekt
I et interview med TV 2/FYN fortæller René Junker, der er direktør for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, hvorfor han mener, at de kommunale aktiveringstilbud skal lukke.
- Vi tror på, at ved at gøre noget andet og få omlagt vores indsatser i forhold til det reformerne siger, så vil vi samlet set skabe større effekt, siger René Junker til TV 2/FYN.
Politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget i Odense Kommune skal på mødet den 24. januar tage stilling til den markante omlægning af indsatserne for at få flere ledige i job. Planen skal behandles i byrådet onsdag den 22. februar. Du kan læse hele dagsordenen her.