Det kører for Dalum Landbrugsskole
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dalum Landbrugsskole kom ud af 2016 med overskud for fjerde år i træk.
Årsregnskabet for 2016 viser, at Dalum Landbrugsskole fik et overskud på 1,5 millioner kroner.
Omsætningen steg til mere end 57 millioner kroner, hvilket ikke mindst tilskrives skolens internationale aktiviteter.
- Dalum Landbrugsskole er blevet en global vidensbank. Vi arbejder løbende på at udbygge og styrke vores netværk i udlandet, og vi er kendt langt uden for Danmarks grænser. Hvert år modtager vi elever fra en række lande i blandt andet Asien og Afrika, hvilket bidrager positivt både til skolens økonomi og de danske elevers internationale netværk, skriver formanden for Dalum Landbrugsskole, Jens Jacobsen, i en pressemeddelelse.
Fynsk uddannelse skaber job i Sydafrika
Studerende fra Sydafrika skal lære om landbrug af Dalum Landbrugsskole.
De står tidligt op, de skraber komøg ud af stalden, og køerne nyder godt af de ekstra hænder, der er i stalden.
16 studerende fra Sydafrika er flyttet den lange vej til Danmark for i 10 måneder at deltage i et forløb om dansk landbrug hos Dalum Landbrugsskole.
I Gelsted ringer uret lige før nat bliver til morgen, og de tre afrikanske kvinder Thobile Mthetwa, Andile Mdletshe og Bandile Vilakazi træder i deres overtræksbukser og tykke termojakker. Landmand Søren Hvelplund, og ikke mindst hans køer, nyder godt af den ekstra hjælp i stalden.
- De følger en normal arbejdsdag for os, hvor de kommer klokken fire om morgenen og er med til at malke køerne. De er med til at strø, fodre og se efter kalvene. De følger en ganske almindelig arbejdsdag på et landbrug, fortæller Søren Hvelplund.
Andet hold
Det er anden gang, Dalum Landbrugsskole arrangerer det 10 måneder lange forløb med Sydafrika. 13 ud af de 15 studerende fra den seneste årgang har efterfølgende fået en betydelig stilling indenfor landbrug i deres hjemland.
- Det går rigtig godt for de afrikanske elever. Langt størstedelen har fået job, de er glade for, og nogle af dem er faktisk også blevet jobskabere og har startet deres egen virksomhed, fortæller Martin Krusborg Jakobsen, der er international koordinator og underviser på Dalum Landbrugsskole.
Derfor er Bandile Vilakazi særlig forventningsfuld.
- Det er en øjenåbner og en virkelig god oplevelse for mig. Når jeg kommer hjem, vil jeg dele al den viden, jeg får her, med de andre farmere, siger hun.
Men også skolens andre aktiviteter fylder meget.
- Vi har Danmarks største hold 2. hovedforløbere og aktuelt over 70 studerende på vores to lederuddannelser. Eleverne kommer rejsende hertil fra hele landet, og den store efterspørgsel skyldes ikke mindst vores højt engagerede og fagligt kompetente lærere, siger forstander Jens Munk Kruse.
I årets løb har skolen foretaget en række investeringer.
Afdelingen i Korinth fik en helt ny moderne kostald, der blev leaset fire nye traktorer og skolens værksteder blev moderniseret.
I efteråret sendte skolen cirka 50 grundforløbselever i 3-4 ugers virksomhedsforlagt undervisning i udlandet, og om et par måneder slår landbrugsskolen dørene op for Camp Dalum, som er et nyt sommertilbud til folkeskolens ældste elever.
- Der sker rigtig meget inden for landbruget lige nu, og der kommer til at mangle rigtig mange dygtige håndværkere i fremtiden. De unge landmænd har alle forudsætninger for at få succes, når de lærer at matche al den faglige viden og erfaring, vi kan give dem på skolen, med fremtidens efterspørgsel efter nye spændende fødevarer, siger Jens Munk Kruse.