Elever med anoreksi kan være talt med: Der er slet ikke over 700 grænseoverskridende børn på Odenses skoler

Politisk bestilt undersøgelse blandt Odense-skoleledere mødes med kritik. Børn- og Ungeudvalget præsenteres for resultaterne tirsdag eftermiddag.

Præcisering
Der har tidligere stået i artiklen, at undersøgelsen var fejlbehæftet. Ifølge forvaltningen er der i undersøgelsen lagt op til individuel fortolkning i forhold til konkrete begreber. Der er derfor ikke nødvendigvis tale om deciderede fejl, hvorfor TV 2 Fyn har præciseret artiklen.

Kan det virkelig passe, at Odenses 32 folkeskoler i gennemsnit har 22,2 elever, der "fra tid til anden udviser en grænseoverskridende adfærd"? 

Det spørgsmål har det seneste døgn hængt i luften, siden en anonymiseret spørgeskemaundersøgelse blandt Odenses 32 folkeskoleledere blev offentliggjort mandag morgen og som tirsdag eftermiddag præsenteres for politikerne i Børn- og Ungeudvalget.

Men allerede inden det sker, kan TV 2 Fyn fortælle, at resultaterne af undersøgelsen fremstår uklare. Det bekræfter forvaltningen i et svar til TV 2 Fyn.

Der står i undersøgelsen, som blev bestilt af politikerne i Børn- og Ungeudvalget kort efter sagen om uacceptabel elevadfærd blandt Agedrup Skole blev offentligt kendt, at hver skole i Odense i gennemsnit har 22,2 elever, der “fra tid til anden udviser en grænseoverskridende adfærd.”

Står undersøgelsen til troende findes der med andre ord 732 børn på Odenses folkeskoler, som fra tid til anden udviser grænseoverskridende adfærd.

Spiseforstyrrelse kan være regnet med

Men nu er forvaltningen blevet gjort opmærksom på, at den skole med flest grænseoverskridende børn - nemlig 86 børn - kan have talt elever med eksempelvis spiseforstyrrelse med.

- Det viser sig, at højdespringeren har besvaret spørgsmålet om antal af elever, der fra tid til anden udviser grænseoverskridende elevadfærd ved at kigge på samtlige børn, som har en handleplan på bekymrende trivsel/udvikling, skriver forvaltningen i et skriftligt svar til TV 2 Fyn. 

Det betyder ifølge forvaltningen, at det reelle tal er lavere, da langt fra alle børn med en handleplan har en udadreagerende adfærd over for andre børn.

En handleplan dækker nemlig ikke kun børn, som har begået vold eller anden grænseoverskridende adfærd, men kan ifølge forvaltningen også være elever med eksempelvis anoreksi, eller hvis mor eller far har et alkoholmisbrug, eller der på anden måde er grund til bekymring for barnet.

Hvor mange børn der så fra tid til anden har udvist grænseoverskridende adfærd, oplyser Børn- og Ungeforvaltningen ikke, og derfor er det usikkert, hvor stort et omfang, der egentlig er tale om.

Politiker: Et råb om hjælp

Venstres udvalgsmedlem Mark Grossmann kritiserer forvaltningens arbejde.

- Vi kan ikke lave politik, hvis ikke vi får de rigtige undersøgelser. Det er meget vigtigt. Vi skal som politikere lige suge luft ind og vurdere, hvad der er tale om. Er det et skulderskub, en bemærkning, der kan virke hårdt på nogen, eller er vi ude i vold?

- Der er brug for få at få foldet omfanget ud med en tilbundsgående undersøgelse, som giver valide data, vi kan træffe beslutninger ud fra, siger De Konservatives Birgitte Nørrelund, der er næstformand i Børn- og Ungeudvalget.

Det ændrer dog ikke på, at der er en udfordring på de odenseanske skoler, lyder det fra Birgitte Nørrelund (K), der er medlem af Børn- og Ungeudvalget:

- Undersøgelsen bekræfter mig i, at det her ikke er en problematik kun på Agedrup Skole. Der er nogen, der råber om hjælp, siger hun.

Blandt andet angiver næsten halvdelen af skolelederne i undersøgelsen, at de oplever en udvikling i antallet af overskridelser af skolernes ordensreglement. Den viser også, at samtlige skoleledere i Odense savner flere ressourcer til det forebyggende arbejde.

Oversigt

    Oversigt