Forældre lærer 3. klasse-matematik

Ligninger, Pythagoras' sætning og gangestykker kan give selv den bedste forældre sved på panden, når knægten skal hjælpes med lektierne. Det har en gruppe af forældre nu gjort noget ved. De har nemlig tilmeldt sig kurser i forældrematematik.

Eva Larsen er en af de forældre, der har været på kursus i forældrematematik. For to år siden frygtede hun for at skulle hjælpe sin søn med lektierne.

- Andengradsligninger og sådan noget var fuldstændig sort snak. Jeg anede slet ikke, hvad jeg skulle gøre ved det, fortæller hun. Det blev der lavet om på efter at hun deltog i et forældrekursus på Ullerslev Centralskole.

Flere kurser på veje til forældrene

I denne uge startede et nyt hold forældre på samme type kursus, som Eva Larsen også deltog i.

- Jeg er her for at hjælpe min søn, når han endelig har brug for det. Når der er noget han ikke kan, vil jeg rigtigt gerne kunne svare ham, og det kan jeg ikke på nuværende tidspunkt. Eller også så regner de det i dag på en helt anden måde, end vi gjorde, da jeg gik i skole, fortæller Bente Pedersen fra Seden.

Se hvordan forældrene klarer den i Lotte Bundsgaard indslag. Og flere gode råd til lektielæsningen her:

Lektier skal være en hyggestund - ikke et dagligt onde.

6 gode råd til forældre og børn

1) Planlæg lektierne: Hæng et ugeskema op, hvor både børn og forældre kan se, hvornår der skal laves lektier. På den måde slipper man for diskussionerne om, hvornår lektiearbejdet skal begynde. Samtidig får man overblik, så arbejdet påbegyndes i god tid.

2) Find et stamsted: Det er en fordel for de fleste børn, at de har et fast sted at lave lektier. Til gengæld er det forskelligt, hvor og hvordan børn arbejder bedst. Nogle har brug for at sidde ned, mens andre arbejder bedst stående eller liggende. Har du et barn, der let distraheres, er det vigtigt, at der ikke ligger ting rundt om barnets arbejdsplads, som kan forstyrre koncentrationen.  

3) Skab hygge: Sørg for, at det daglige lektiearbejde bliver en hyggestund i stedet for et nødvendigt onde. Man kan for eksempel servere lidt saftevand og gulerødder, mens arbejdet står på. Vær nærværende over for dit barn. Sæt tid af til hjælpen, så du ikke render og laver alt muligt andet imens. Er tankerne andre steder, bliver man nemlig lettere irriteret, og så forsvinder hyggen.

4) Sluk for mobilen: Når dit barn skal lave lektier, er det vigtigt, at der er ro omkring arbejdspladsen. Sørg for at tv, radio og ikke mindst barnets mobiltelefon er slukket. Det er svært at arbejde koncentreret, hvis der hele tiden tikker sms'er ind på mobiltelefonen. Til gengæld arbejder nogle børn bedre til musik. Især klassisk musik kan have en beroligende effekt i en arbejdssituation.

5) Hjælp ikke for meget: Det er vigtigt, at man som forælder ikke overtager lektiearbejdet, så man selv sidder og laver opgaverne. Rollen som hjælper er primært at sikre, at barnet har forstået, hvad opgaven går ud på. Kom eventuelt med eksempler på, hvordan lignende opgaver kunne løses. I forbindelse med lektiesituationen er det væsentligt at rose barnet, så motivationen opretholdes.

6) Snak med læreren: Er det blevet en kamp at lave lektier med dit barn, kan du spørge barnets lærer om gode råd. Måske kan man aftale at sætte lektiemængden ned, så den passer bedre, eller man kan i fællesskab beslutte at arbejde på tid, i stedet for at barnet skal nå et bestemt antal opgaver.

Kilde: Guiden er lavet for avisen 24 timer i samarbejde med Lene Skovbo Heckmann, ekstern konsulent for Dafolo, og Lola Jensen, selvstændig familievejleder.

Link til mere info om forældrekurserne

Oversigt

    Oversigt