Fynsk folkemusik i mol

Mange frygter at det kan få store negative konsekvenser for musikmiljøet på Fyn, når nu konservatorieuddannelsen i folkemusik lukker i Odense.

Fyn mister nu en markant musikuddannelse. I 1998 blev der oprettet en konservatorieuddannelse i folkemusik i Odense, men i forbindelse med omrokeringer i staten flyttes folkemusikken nu til Vestjylland.

- Det er jo en måde at slagte en folkemusiklinje ud. Det er at rykke den op med rode at flytte lokation på den måde, sagde en af lærerne på Syddansk Musikkonservatorium i Odense, Kristine Heebøll, i april 2013, da beslutningen blev meldt ud.

Folkemusikuddannelsen på det fynske musikkonservatorium forsvinder nu endegyldigt fra Fyn. I forbindelse med fusionen af en række statslige uddannelser er det tidligere blevet besluttet at flytte folkemusikken til Vestjylland trods protester fra studerende og lærere.

Efter sommerferien er de folkemusikstuderende henvist til Esbjerg, medmindre de vælger at tage deres uddannelse i Malmø i Sverige, hvor der også findes en anerkendt konservatorieuddannelse i folkemusik.

- Malmø er en forholdsvis stor trussel, tror jeg. Sverige har været et foregangsland inden for folkemusik i mange år, og de er rigtigt gode til at uddanne folkemusikere i Sverige, så nu skal Danmark oppe sig for at følge med, siger folkemusikeren Anders Ringgaard Andersen fra Svendborg.

Den fynske folkemusikuddannelse optog de første studerende for 16 år siden, og har haft stor betydning for folkemusikken både Fyn og på landsplan. Flere frygter derfor, at flytningen af uddannelsen til Esbjerg nu kan risikere at gå ud over hele den danske folkemusiks status.

Anders Ringgaard Andersen frygter, at det bliver mere attraktivt at bo i København og studere i Malmø end at studere i Esbjerg.

TV 2/FYN KULTUR tager temperaturen på folkemusikken: Er der grund til bekymring, eller vil Esbjerg kunne føre den ambitiøse fynske folkemusikuddannelse videre ind i fremtiden? Se mere i Fabrikken på TV 2/FYN-kanalen klokken 20.25

Oversigt

    Oversigt