Med en ledigshedsprocent på 7,1 har Odense den højeste ledighed blandt de fem største byer i provinsen, og ligger væsentligt over landsgennemsnittet på 5,6 procent.
- Det står så slemt til i Odense, at vi nødt til at gøre noget drastisk nu, siger Christoffer Lilleholt(V), der er medlem af Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Odense Kommune.
I følge Venstre kan løsningen på problemerne i Odense være at give sagsbehandlerne på jobcenteret løn efter hvor mange ledige de kan skaffe i arbejde.
- Ud fra et liberalt synspunkt, så giver det et incitament til at gøre noget ekstra med en gulerod. Det ved jeg også fra mig selv. Sådan er vi mennesker indrettet, og det er der ikke noget galt i, siger Christoffer Lilleholt.
Overenskomsten for socialrådgivere og sagsbehandlerne giver allerede i dag mulighed for at aflønne med resultatløn. Men hverken socialrådgiverforeningen eller HK tror på, at det vil være muligt at indføre et system, der giver bonus til effektive sagsbehandlere, der skaffer mange ledige i job.
- Det er da et friskt forslag, men jeg vil heller have at vi får flere hænder, og dermed bedre tid til at tage sig af den enkelte borger og undersøge jobmuligheder på virksomheder, siger Pia Tørving, der er formand for HK Midt.
Blandt landets seks største kommuner er Odense den kommune, der bruger færrest penge på indsatsen per ledig. Odense bruger 9.236 kroner per ledig, mens fx København bruger 19.115 kroner per ledig.
Odense er også i bund med udgifter til administration af jobcenter. Her bruger Odense lige under 5.000 kroner per dagpengemodtager, mens Aarhus bruger 7.104 og, Aalborg 6.320 og Esbjerg 8.852.
Alligevel tror Christoffer Lilleholt ikke på at flere medarbejdere vil skaffe flere job.
- Det med at tilføre flere resourcer, det har vi prøvet mange gange før, og det betyder ikke noget. Hvis man får en gulerod i den anden ende og et personligt engagement, får kontanthjælpsmodtagerne en tro på, at de kan komme videre i systemet, lyder det fra venstrepolitikeren.
Sagsbehandlerne på jobcenteret er i dag specialiseret i forskellige typer ledige, og HK-formanden har derfor svært ved at forestille sig en retfærdig bonusløn.
- Nogle sagsbehandlere arbejder med borgere, der har været ledige i kort tid, mens andre fortrinsvis arbejder med borgere, der har været ledige i årevis. Jeg ved ikke, hvordan en bonusløn skulle skrues sammen, siger Pia Tørving.
Lilleholt har ingen færdige løsninger på hvordan bonuslønnen skal virke, men håber at embedsmændene i kommunen vil udarbejde et forsøg.
- Der er udfordringer, og mit forslag er ikke færdigt. Jeg håber, at embedsmændene i kommunen vil strikke et forslag sammen, så vi kan gøre noget for at bekæmpe ledigheden i Odense, siger Christoffer Lilleholt.