Kendiskokken Umut var ved at gå ned - men mødte kærligheden og fik et nyt liv

Umut Sakarya levede et hektisk liv som kendiskok med alt for meget stress, mad og alkohol. Mødet med den ubetingede kærlighed sendte ham et helt nyt sted hen.

- Der skulle simpelthen ske noget. Jeg ville ikke leve det liv, det er jeg for værdifuldt et menneske til. 

Sådan lyder ordene fra den tyrkiske fødte kok Umut Sakarya, som er opvokset i Odense. 

I dag er han nået ud på den anden side af nogle stressfyldte år som kendiskok i Købehavn med alt for høj fart på. Det medførte et ikke bare usundt, men ulykkeligt liv med for meget mad og ikke mindst alkohol. 

Fra sin kolonihave i Odense, som Umut Sakarya deler med sin mor, ser han i dag tilbage på, hvad der fik ham ud af kurs - og hen til et langt bedre liv.

Umut Sakarya i sin kolonihave i hjembyen Odense.
Umut Sakarya i sin kolonihave i hjembyen Odense.

-  Jeg har været rigtig ked af det siden jeg var barn. Det har jeg fundet ud af ved at gå i terapi. For ikke at mærke den smerte, har jeg løbet hurtigt, så jeg ikke kunne mærke noget. Da jeg fik mindre travlt på job, kunne jeg mærke smerten. Men jeg var ikke klar til at modtage smerten, så derfor drak jeg. For så kunne jeg slukke for mig selv og bare ligge i en seng og have det dårligt. Mærke at jeg var ked af det.

Men løsningen på at være ked af det lå ikke på bunden af en flaske. Den lå i mødet med kærligheden, den helt store af slagsen. I 2020 mødte Umut Sakarya sit livs kærlighed Johanne. Hun var ikke en del af hans vante venneslæng, og hun lærte ham noget nyt.

- Hun viser mig, at der findes et andet slags liv. Hun fortæller mig, at det er ikke normalt at gå ud og drikke tre gange om ugen og at arbejde så meget. Det er ikke normalt at ødelægge sig selv på den måde. 

At møde den ubetingede kærligheden, som ikke dømmer og i stedet forstår, blev et vendepunkt for Umut Sakarya.

- Det fik stor betydning for, at jeg kunne træffe valget om at holde op med at drikke og ryge og dermed leve sundere. Plus jeg afhændede mine restauranter. Så jeg gik fra at have et hårdt og stresset arbejdsliv, som sled på min krop, til at få en kæmpe forbedring i både min krop og psyke. Det er helt konkret med hud og hår og negle - og jeg heler hurtigere, når jeg skær mig i køkkenet. 

Jeg er fem år igen

Umut Sakarya bliver ofte spurgt, hvad han dog får tiden til at gå med, når han ikke drikker alkohol.

- Jeg har fået smag for andre ting i livet. Jeg laver det samme med mine venner, som da jeg var barn! Går en tur, spiller computer, går i biografen. Der er tusind andre ting, man kan lave. 

- Mit liv føles, som da jeg var fem. Jeg laver, hvad jeg har lyst til. Arbejder hårdt med mange madprojekter og min YouTubekanal, men jeg bestemmer selv. Der er balance. Jeg er kommet til et langt bedre sted. Det er alle de skridt, jeg bevidst har taget, som har ført mig her til. Lige nu er jeg rigtig lykkelig. Jeg ved også, at hver dag skal jeg vågne op og gøre det rette, for intet kommer af sig selv. Det kræver et stykke arbejde. 

Rusen kommer indefra

Før i tiden søgte Umut Sakarya rusen i arbejde, alkohol og højt tempo. I dag finder han den i sig selv.

- Når jeg for eksempel klipper en video, kan jeg godt tænke: "Hold nu kæft, hvor er du god"! Det lyder meget selvglad, men det handler om selvkærlighed. Før talte jeg grimt til mig selv og destruerede mig selv. Men gennem terapierne lærte jeg at elske mig selv. Ægte. Så får man rusen bare af sin egen eksistens. Lykken er i de små ting. Som at at lave et røræg.

Umut Sakarya i sin kolonihave i hjembyen Odense.
Umut Sakarya i sin kolonihave i hjembyen Odense.
Foto: Morten Albek

Oversigt

    Oversigt