På containeren på genbrugspladsen, står der "Gips til genbrug", men reelt er der tale om forkert markedsføring. Når odenseanerne afleverer gips på genbrugsstationerne ryger affaldet nemlig ikke længere til genbrug. Det samme gælder i Faaborg-Midtfyn.
Tidligere har de fynske kommuner afleveret deres gipspladser til virksomheden Gypsum Recycling i Nærum, der forvandler gipsaffaldet til nyt gipspulver. Men fra i år bliver gipsaffald fra Odense og Faaborg-Midtfyn kommune nu til halv pris kørt det 700 kilometer ned til Thüringen i Tyskland. Her bliver gipsen sammen med andet affald brugt som fyld i et nedlagt saltdepot.
Gips har ifølge den administrerende direktør fra Gypsum Recycling uheldige egenskaber, hvis det bliver behandlet forkert på en langvarig deponering.
- Så kan det skade grundvandet og danne svovlgasser, siger Henrik Lund-Nielsen, adm. direktør for Gypsum Recycling.
Trafikken med at sende gipsaffaldet til Tyskland er godkendt af Miljøstyrelsen, men i følge den international rådgivnings- og forskningsorganisation, DHI, er deponeringen ikke miljømæssig forsvarlig.
- Deponeringen er under forhold, der ikke er acceptable i Danmark, og som også er i strid med EU-lovgivningen, siger chefingeniør Ole Hjelmar fra DHI til TV 2/FYN.
Grunden til, at transporten til Tyskland stadig er lovlig er, at Tyskland endnu ikke har implementeret et EU-direktiv for behandling af gipsplader. Det har Danmark, og derfor er deponeringen ikke lovlig i Danmark.