- OB mangler mod og ambitioner med nej til afrikansk akademi

Forløbet omkring fodboldakademiet i El Cambio, som OB har sagt nej til at drive, er et eksempel på klubbens plads i dansk fodbolds hierarki.

Banner: Fyn fortjener et hold i Superligaen

ANALYSE

Et treårigt samarbejde med gode folk i begge lejre og et stærkt bånd mellem både klub og akademi med et fælles ønske om en lang og stor fremtid sammen.

Det lignede et perfekt match, da OB og fodboldakademiet El Cambio fra 2021 til 2024 var i dialog om en formel samarbejdsaftale. Den kunne positionere OB som en aktør i socialt arbejde i Uganda samt give klubben mulighed for i fremtiden at hente nogle spændende fodboldtalenter fra det østafrikanske land. 

Men som TV 2 Fyn i dag kunne afsløre, var det i stedet AGF, der lavede en aftale med El Cambio, efter OB trak sig. 

Da beslutningen blev truffet i OB, var klubben i strid modvind i Superligaen, og fodbolddirektør Björn Wesström var presset på flere fronter. 

Men ifølge vores oplysninger skyldes OB’s nej til El Cambio også økonomiske årsager. OB’s øverste ledelse ønskede ikke at investere de penge, der skulle til for at drive akademiet i Afrika. Det kan vise sig at være en dyr besparelse, for OB misser en unik mulighed på både kort og lang sigt. 

Flere klubber har overhalet OB

For det første opnår AGF en masse goodwill og positiv PR ved at engagere sig i afrikansk fodbold. Og for det andet har Aarhus-klubben nu adgang til en stor talentmasse af mandlige og kvindelige fodboldtalenter under 18 år. Spillere som potentielt kan have samme klasse og værdi som Yankuba Minteh, der sikrede OB en kæmpe sportslig og økonomisk gevinst for et år siden.

For OB er det en dum sag, der er en ubekvem påmindelse om klubbens plads i det danske fodboldhierarki. En række klubber har efterhånden overhalet OB både økonomisk, sportsligt og organisatorisk. Og selvom OB selv har meldt ud, at klubben har et spillerbudget, der er blandt landets seks højeste, er der mange områder, hvor OB halter efter konkurrenterne. Ikke mindst i tabellen, hvor den aktuelle status som Nordic Bet Liga-hold er en pinlig påmindelse om fødekæden i dansk fodbold.

Stadion i Odense er slidt og utidssvarende. Klubbens administration og sportslige stab er lille sammenlignet med flere Superliga-klubber. Og selvom akademiet leverer gode resultater og spillere, sker det på baggrund af en lille økonomi.

Ingen fans hepper på regnskaber

I OB’s Strategi 2026 er det et overordnet mål at være en økonomisk bæredygtig klub, og de seneste regnskaber fra Odense Sport & Event har været fornuftige. Men ingen fans hepper på regnskaber, og den stramme økonomistyring i OB har kostet klubben dyrt sportsligt. 

Talenter fra Uganda på besøg i OB i 2022. Foto: ob.dk
Talenter fra Uganda på besøg i OB i 2022. Foto: ob.dk
Foto: ob.dk

Tidligere har OB misset spændende muligheder på transfermarkedet på grund af økonomi, og senest har man set, hvordan man ikke har fået forlænget aftalen med Tobias Slotsager. Her spillede økonomien i de første kontrakttilbud også en rolle i det langtrukne og stadig uforløste forløb.

Nu har OB også fravalgt at forfølge muligheden for et samarbejde med det velrenommerede akademiprojekt i Uganda. El Cambio har dansk ledelse og en spændende profil, der gør akademiet attraktivt for mange klubber, og det er sigende, at AGF slog til med det samme, da muligheden bød sig. AGF havde netop et ønske om at etablere et samarbejde med et afrikansk akademi, og det var en gave til Aarhus-klubben, at OB i princippet havde lavet en masse forarbejde, som AGF kunne nyde godt af.

Et spørgsmål om ambitioner, mod og vilje

Det er uvist, hvor mange penge AGF har investeret i projektet, men som direktør Jakob Nielsen har sagt til Århus Stiftstidende, er pengene givet godt ud uanset hvad.

- Hvis ikke det viser sig, at vi får noget fodboldmæssigt tilbage, er det i hvert fald de bedste penge, vi har spildt i mine 20 år i fodbold, sagde Nielsen til Århus Stiftstidende i maj måned.

Den melding er spot on. Ikke alle udgifter kan regnes hjem i et Excel-ark. Med denne investering har AGF vist sig som en ambitiøs klub, der har økonomien, viljen og modet til at satse og vinde nye markedsandele. AGF har siden klubbens seneste oprykning til Superligaen i 2014 været i to pokalfinaler og vundet to bronzemedaljer, mens OB er droslet ned i dansk fodbolds middelmådighed med nedrykningen i 2024 som en kulmination.

I sagen om det afrikanske akademi fremstår OB som en kolos på lerfødder, der hverken har risikoviljen eller ambitionerne om at tænke stort og langsigtet.

I fodboldens verden sammenhæng er der lighedstegn mellem resultater på banen og viljen til at bruge penge. Man kan ikke spare sig til succes. Derfor giver sagen om akademiet igen anledning til at stille OB’s øverste ledelse om det evigt relevant spørgsmål: Vil OB være en topklub i Danmark eller bare nøjes med at være med? 

Oversigt

    Oversigt