Problemer med helt ny affaldsordning - nu bliver den igen dyrere

I tætbefolkede områder i Odense er der ikke plads til de mange nye affaldscontainere. Politikerne er enige om løsning, der dog vil gøre det dyrere at få hentet skrald for alle odenseanere.

Det bliver igen dyrere for odenseanerne at sortere affald med den nye affaldsordning.

I dag skal der sorteres i så mange forskellige typer affald, at der flere steder i det centrale Odense ikke er plads til de mange nye skraldespande.

Derfor vil kommunen i Dronningensgade-kvarteret i centrum fjerne affaldscontainerne og bygge såkaldt affaldssug, hvor skralden håndteres under jorden. Det er en dyrere løsning.

Dronningensgade-kvarteret står til at få centralsug, så det bliver lettere at hente affald.
Dronningensgade-kvarteret står til at få centralsug, så det bliver lettere at hente affald.
Foto: Land+

For alle kommunens husstande bliver den årlige renovationstakst forhøjet med 52 kroner, hvoraf 34 kroner alene går til underjordisk affaldssug i Dronningensgade-kvarteret i centrum.

Med andre ord skal beboere i Korup, Sanderum og Bellinge være med til at betale, at der bygges affaldssug i det centrale Odense, fordi der ikke længere er plads til de mange nye affaldscontainere, som kom sidste år, da affaldssorteringen blev udvidet. 

- Vi betaler kollektivt for vores affald. Vi betaler også lidt mere for, at skraldebilerne kører lidt længere ude i de tyndt befolkede områder. Der er en fælles betaling for det, og det synes jeg er rimeligt nok, siger klimarådmand Tim Vermund (S).

Venstre: Derfor er det oplagt med affaldssug

Det er næstformand i Klima- og Miljøudvalget Mark Grossmann (V) enig i.

- Kigger man på den gamle bydel i Odense, kan man ikke rigtig komme til i gårdmiljøerne, og gående skal gå ud på vejen for at komme forbi skraldespandene, så hvis vi vil have en ren og pæn by, er det oplagt at have gang i centralt sug, siger Mark Grossmann.

Der er enighed i udvalget om, at affaldssug er løsningen i Dronningensgade-kvarteret, men det skal endeligt vedtages i byrådet, før det officielt træder i kraft. 

Etableringen af affaldssug kan blive udvidet til andre af de ældre dele af Odense, og med tiden kan affaldsordningen med tre skraldespande altså betyde, at det igen bliver dyrere for odenseanerne.

Odense er fortsat billigst på Fyn

Odense er trods prisstigningerne fortsat den billigste kommune på Fyn at få hentet affald i.

Sidste år steg priserne i næsten alle fynske kommuner, men i Odense er det til sammenligning 1.800 kroner billigere om året at affaldssortere.

Nedenstående tabel viser, hvor meget priserne steg i de ti fynske kommuner fra 2022 til 2023.

KOMMUNE20222023FORSKEL
Middelfart Kommune3.568 kroner4.350 kroner+ 782 kroner
Kerteminde Kommune3.667 kroner4.080 kroner+ 413 kroner
Ærø Kommune3.262 kroner4.000 kroner+ 738 kroner
Nordfyns Kommune3.579 kroner3.711 kroner+ 132 kroner
Assens Kommune3.625 kroner3.946 kroner+ 321 kroner
Langeland Kommune3.463 kroner3.465 kroner+ 2 kroner
Nyborg Kommune3.044 kroner3.375 kroner+ 331 kroner
Svendborg Kommune3.355 kroner3.355 kroner+ 0 kroner
Odense Kommune2.331 kroner2.542 kroner+ 211 kroner
Faaborg-Midtfyns Kommune3.026 kroner3.412 kroner+ 386 kroner
Priserne er udregnet ud fra en husstand med en 240 liters beholder.

Priserne for at sortere og få hentet affald er dog steget flere gange inden for de seneste år, blandt andet på grund af nye affaldsordninger og nye skraldespande til samtlige husstande.

I 2017 var affaldssug også årsag til, at en almindelig husstand i Odense skulle betale 44 kroner mere om året for at få hentet affald.

Oversigt

    Oversigt