Signe blev overfaldet i byen, nu vil hun have et safehouse

Efter et overfald i 2021 føler Signe Vedersø Keldorff sig mere utryg i Odenses natteliv. Nu vil hun starte et såkaldt safehouse, så ingen skal stå i hendes situation.

Peberspray og saltvand i øjnene, og en tur på skadestuen. 

Sådan endte Signe Vedersø Keldorffs bytur en novembernat i 2021. Hun havde set frem til en festlig bytur sammen med sine veninder. Men sådan blev det ikke. 

- Vi er på vej fra en bar til en anden og går forbi en gruppe drenge. De råber efter os og har en meget aggressiv opførsel. Jeg vælger at gå tilbage til dem for at høre, hvad de egentlig siger. Så eskalere situationen fuldstændig, og lige pludselig kan jeg ikke se noget, siger Signe Vedersø Keldorff fra Odense. 

Det var peberspray, der var skyld i, at hun lige pludselig mistede evnen til at åbne øjnene og se. 

Politiet blev tilkaldt, men drengene var væk. Betjentene prøvede at hjælpe Signe Vedersø Keldorff med smerterne ved at hælde saltvand i øjnene for at neutralisere.

- Jeg prøver at få fat i venner og familie for at finde nogen, der kan køre mig på skadestuen, men jeg kan ikke få fat på nogen. Vi sidder faktisk inde i byen i rigtig lang tid. Det var en lang nat at sidde uden at kunne se noget og i uvished om, hvad der skulle ske, siger hun. 

Det var her Signe Vedersø Keldorff blev overfaldet og fik peberspray i øjnene.
Det var her Signe Vedersø Keldorff blev overfaldet og fik peberspray i øjnene.
Foto: Mette Aas Jacobsen

Et trygt sted

Episoden plager stadig Signe Vedersø Keldorff i dag. 

- Lige efter overfaldet havde jeg enorm meget angst, og det mærker jeg stadigvæk. Jeg kigger mig altid over skulderen, har altid min telefon i hånden, ringer til nogen hvis jeg er alene, og jeg undgår altid store grupper, siger hun. 

Det er netop sådan en situation, Signe Vedersø Keldorff ikke ønsker, at andre skal stå i. Derfor står hun nu i spidsen for at åbne et såkaldt safehouse i Odense. Et sted, hvor man kan gå hen og få hjælp, når man bevæger sig i nattelivet. 

Et sted, hun ville ønske, der havde været, da hun sad med peberspray i øjnene. 

- Selve overfaldet kunne nok ikke være undgået, men ventetiden bagefter, fra politiet kører, til jeg får fat på familie, kunne have været helt anderledes, hvis jeg havde siddet et trygt sted og fået hjælp i stedet for at sidde på en kantsten klokken tre om natten, siger hun. 

Safehouse efter drab

I Aalborg har initiativtagere startet sådan et safehouse efter sagen om Mia Skadhauge Stevn, der blev samlet op og dræbt efter en bytur i Jomfru Ane Gade i 2022. Her sørger 80 frivillige for, at der hver weekend er et trygt sted at gå hen, hvis man har fået lidt for meget at drikke, ens mobil er løbet tør for strøm, venter på at blive hentet eller på anden måde har brug for hjælp. 

Safehouse Aalborg ligger i forbindelse med Jomfru Ane Gade, hvor mange går i byen i weekenden.
Safehouse Aalborg ligger i forbindelse med Jomfru Ane Gade, hvor mange går i byen i weekenden.
Foto: TV 2 Nord


I det odenseanske natteliv er Natteravnene allerede til stede fredag og lørdag nat. De går rundt i byen for at skabe tryghed og byder et safehouse velkommen.

- Det lyder rigtig fedt! Flere aktører, der kan hjælpe de unge mennesker i nattelivet, støtter vi virkelig op om, siger Ida Simmelholt, formand for Natteravnene i Odense. 

Men Ida Simmelholt mener også, at det er blevet mere sikkert at bevæge sig i nattelivet i Odense de seneste fem år, men det kan være svært for dem, der går i byen i dag at mærke, fordi de ikke gik i byen dengang. 

- I forhold til for fire-fem år siden, hvor jeg startede, så er der mange flere unge mennesker, som passer på hinanden, og det er vi jo rigtig glade for at se, siger Ida Simmelholt.

Løser ikke alt

Trods det mener Signe Vedersø Keldorff dog stadig, at Odense har brug for et safehouse. 

- Det kan godt være, at det er blevet bedre. Men bare fordi man kigger tilbage på, hvordan det var en gang, så betyder det ikke, at vi er færdige med arbejdet. Jeg synes, vi kan gøre langt mere i Odense for at gøre det trygt at være i byen, siger hun.  

Men hun ved også godt, at et safehouse ikke er den ultimative løsning. 

- Det ville være naivt at tro, at et safehouse kan løse alle problemer. Der vil altid være noget, som et safehouse ikke ville kunne forhindre. Men jeg synes, det er vigtigt, at man i hvert fald skaber rammerne, så man har gjort, hvad man kan i Odense, for at der ikke sker forfærdelige sager som i Aalborg, siger Signe Vedersø Keldorff

I jagten på at nå sit mål har Signe Vedersø Keldorff, der er landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom, sammen med de andre ungdomspartiers lokale afdelinger i Odense startet en underskrift indsamling, som de vil fremlægge for Odenses byråd. 

Signe får Opbakning fra politikere

På Odense Rådhus er der opbakning til forslaget om et safehouse i Odense.

Alle partier i kommunens økonomiudvalg melder ud, at det er en god ide, men samtidig nævner flere, at forslaget skal konkretiseres, og at der skal frivillige på banen til at drive huset. Samtidig nævner flere, at restaurationslivet i byen også skal tages med på råd.

I en mail til TV 2 Fyn skriver den radikale børne- og ungerådmand Susanne Crawley, at det er en interessant ide med et safehouse i Odense: 

- Det vil jo udover at give tryghed til de unge også være godt som forældre at vide, at et sådant sted findes. Jeg vil da opfordre initiativtagerne til at beskrive en model, så vi har noget konkret at forholde os til. Jeg ser for mig, at et tiltag af denne art bedst er forankret i civilsamfundet, forklarer Susanne Crawley i en mail til TV 2 Fyn. 

Også fra Venstres beskæftigelses- og socialrådmand, Christoffer Lilleholt, er der opbakning til forslaget.

- Vi er meget positive - særligt hvis det kunne drives af en forening, for eksempel Natteravnene, oplyser Christoffer Lilleholt fra Venstre.

Se hvordan politikerne forholder sig til ideen om et safehouse

Oversigt

    Oversigt