Skattesnyd, kulsort økonomi og sminket regnskab: Byggefirma anklaget for millionsvindel ser stort på loven

Osman Celik stiftede i 2018 sit første firma i Danmark, efter at han flere gange var blevet dømt for svindel i Tyskland. To firmaer er allerede gået konkurs med milliongæld, anklager om massivt skattesnyd og et sminket regnskab.

Landet er et andet, men metoden er den samme.

Efter flere domme for svindel i Tyskland valgte Osman Celik fra Hamborg i 2018 at rykke nordpå til Danmark, hvor han siden har stået i spidsen for tre forskellige firmaer, der alle har beskæftiget sig med gulvstøbning og andet byggearbejde med lavtlønnet, østeuropæisk arbejdskraft.

I Tyskland blev han allerede i slutningen af 90’erne afsløret som konkursrytter med en perlerække af selskaber, der blev lukket med store tab, mens Osman Celik selv kunne tømme selskaberne og efterlade regningen til leverandører og skattemyndigheder.

Sådan var hans metode i Tyskland. Og sådan har den været i Danmark.

Mere end fire år efter, at Osman Celik stiftede sit første af tre firmaer i Danmark, har han kun aflagt et enkelt regnskab, som tilmed ikke er blevet gennemset af en revisor. Og det var der tilsyneladende en god grund til.

Overskud langt fra sandheden

Regnskabet skulle redegøre for økonomien i firmaet Optima Plan ApS, som har arbejdet på flere større byggerier i Odense og tog over, efter at Osman Celiks første danske firma gik konkurs.

I regnskabet for Optima Plan lød det, at overskuddet før skat var på 84.766 kroner. Men det viste sig at være meget langt fra sandheden.

For da Skattestyrelsen i forbindelse med virksomhedens konkurs kiggede tallene efter, kom man således frem til, at det reelle resultat burde have været 4,6 millioner kroner.

Skattestyrelsens afsløringer har dog tilsyneladende ikke haft nogen som helst effekt på Osman Celik og hans forretninger i Danmark. Han arbejder således videre som underentreprenør på flere større byggerier i Odense – nu hedder firmaet bare Hamburg Plan.

Det er Morten Elbrønd fra Focus Advokater i Odense, som har behandlet konkursboet efter Optima Plan, der gik konkurs i efteråret 2021. Han har ligesom Skattestyrelsen interesseret sig for det tilsyneladende sminkede regnskab, hvor det opgjorte overskud på 84.000 kroner burde have været 4,6 millioner kroner.

- Det er jo en voldsom forskel. Selvfølgelig kan der i nogle tilfælde være tale om misforståelser, men når forskellen er så stor, giver det anledning til at kigge nærmere på, hvad det skyldes. Hvad er der sket? Hvor er pengene blevet af? Og kan vi få nogen af dem retur? Det er nogle af de spørgsmål, man som kurator interesserer sig for i den situation, siger Morten Elbrønd, der samtidigt peger på, at han mere end et år efter Optima Plans konkurs ikke har fået nogen former for bogføring, selvom det også er lovpligtigt.

Hævede millionbeløb til sig selv

Som kurator er det Morten Elbrønds kerneopgave at få skrabet så mange penge sammen til firmaets kreditorer, hvoraf staten er den markant største.

Det har dog ikke ligefrem været en nem opgave.

quote Men i og med at vi hverken får nogen forklaring eller bilag, er vi selvfølgelig nødt til at drage vores egen konklusion

Morten Elbrønd, kurator

I forbindelse med Skattestyrelsens gennemgang af selskabets bankkonti i Danmark og Tyskland, fandt medarbejderne fra styrelsen ud af, at Osman Celik havde hævet over 1,8 millioner kroner af selskabets penge.

Og sidenhen har Morten Elbrønd forgæves forsøgt at få Osman Celik til at gøre rede for, hvad pengene er brugt til. Som sagen står nu, ser han derfor hævningerne som et udtryk for ”økonomisk bistand til Osman Celik”, som det fremgår af en redegørelse for konkursboet.

- Når der kommer sådan en afgørelse fra Skattestyrelsen, der peger på, at der er foretaget en lang række kontanthævninger, spørger vi selskabets ejer, om han kan forklare, hvad pengene er brugt til. Det ville jo have været oplagt at fremlægge nogle bilag, hvis der var en forretningsmæssig sammenhæng. Men i og med at vi hverken får nogen forklaring eller bilag, er vi selvfølgelig nødt til at drage vores egen konklusion, siger Morten Elbrønd.

Osman Celik afviser dog at have taget penge ud af selskabet til sig selv.

- Jeg har ikke taget noget. Jeg har ikke engang taget løn ud, siger han og tilføjer, at han tværtimod skylder en masse penge væk, fordi han privat har skudt penge ind i firmaet, siger han.

Uvist om politiet er på sagen

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt sagen ender hos politiet – eller måske allerede bliver efterforsket.

Alle kuratorer har en forpligtelse til at vurdere, om en konkurssag skal meldes til politiet. Det er dog ikke sket i den konkrete sag, men ifølge Fyens Stiftstidendes og TV2 Fyns oplysninger undersøges en del af forholdene fortsat.

Det har ikke været muligt at få afklaret, om Skattestyrelsen har meldt sagen til politiet eller om politiet allerede har indledt en efterforskning eller sigtet Osman Celik.

Hverken Fyns Politi eller Skattestyrelsen vil således kommentere sagen.

Få penge til undersøgelser

Oversigt

    Oversigt