Fremtiden er fortsat usikker for Det Fynske Kunstakademi, efter politikerne i Odense Kommune tirsdag har haft institutionens fremtid under behandling.
By- og Kulturudvalget skulle tage stilling til, om man skulle fortsætte det nuværende årlige tilskud på 1,7 millioner kroner, men i stedet besluttede et enigt udvalg, at man vil undersøge lovgrundlaget nærmere.
By- og Kulturforvaltningen er nemlig nået frem til, at kommunen handlede ulovligt ved at støtte en uddannelse og ved at stille lokaler til rådighed.
Men nu skal forvaltningen tage kontakt til Kulturministeriet for at finde ud af, om der er lovlige muligheder, der kan sikre kunstakademiets fortsatte eksistens.
- Nu bliver forvaltningen bedt om at kontakte ministeriet for at se om der overhovedet er nogen muligheder, hvor ministeriet kan bidrage til, at der rent faktisk bliver et rum for, at udvalget, og sådan set også byrådet, kan træffe en anden beslutning, siger rådmand i By- og Kulturforvaltningen, Jane Jegind (V).
Hvad er lovligt?
I budgetforliget fra 21. september, hvor S, SF, Enhedslisten og Radikale sammen blev enige om Odenses husholdningsbudget for 2018, blev det nedfældet at det skulle afsøges, hvilke muligheder kunstakademiet har for at dele lokale med andre institutioner.
Men det er ulovligt, at en kommune yder støtte til lokaler. Ifølge Anders W. Berthelsen (S) er kunstakademiets egen advokat kommet til et andet resultat.
- Jurister kan tit have to forskellige meninger, men nu vil vi have det afprøvet; hvad er lovligt her.
- Men vi har sagt, at vi politisk for det første ønsker at Kunstakademiet skal overleve, og for det andet at det skal indgå i synergi med andre kulturaktører i Odense.
Anders W. Berthelsen ser gerne et hus på havnen, hvor kunstakademiet kan bo sammen med spillestedet Kansas City og Odense Filmværksted.
- Men det kan også være noget andet. Det kan være, at det kan komme ind under en erhvervsuddannelse. Det kunne også være en fin løsning.
Den nuværende aftale med Kunstakademiet udløber 1. august 2018.