Stadig store problemer: Her kommer hver syv ud af otte ambulancer først efter et kvarter

Der er fortsat meget store forskelle på, hvor lang tid fynboerne skal vente på en ambulance.

Rigtig mange fynboer må ofte stadig vente endda rigtig lang tid på at få en ambulance med udrykning, hvis uheldet er ude.

Nye tal fra Region Syddanmark viser, at en række fynske byer og postnumre er hårdt ramt af lang ventetid på ambulancen, og den nordfynske by er en af flere fynske byer, hvor ambulancen ofte er lang tid undervejs. Den såkaldte responstid.

quote Det er ikke acceptabelt, at man flere steder skal vente meget længe på ambulancen

Bente Gertz, formand for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark

I gennemsnit kom knap hver fjerde ambulance i postnummer 5400 Bogense først frem efter mere end 15 minutter i 2021. Og det endda til trods for, at Ambulance Syd, som bemander ambulancerne i størstedelen af regionen, har en station i byen.

- Det er ikke acceptabelt, at man flere steder skal vente meget længe på ambulancen. For det er vigtigt. Og der er områder nu, hvor det ser skidt ud, og det er ikke godt nok, siger Bente Gertz (S), der er formand for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark.

Hun fortæller, at regionen derfor har igangsat et større arbejde, som skal klarlægge, hvad de kan lave af forbedringer i de enkelte områder.

- I Bogense dækker de et stort geografisk område. Mange gange er det en ambulance fra Odense, der bliver sendt ud. Vi talte på et tidspunkt om at flytte en ambulance væk fra Bogense og ud i oplandet, men det var kommunen kede af, siger Bente Gertz.

I alt var der 308 ambulanceudrykninger i Bogense, og 73 gange var ambulancen over 15 minutter om at nå frem. Det svarer 23,7 procent af gangene. Ti gange var responstiden mere end 20 minutter.

Kontakt os

I budgettet for 2022 er der afsat fem millioner kroner ekstra til at undersøge, hvordan man kan forbedre forholdene i hele regionen. Der er derfor nedsat en arbejdsgruppe med fagprofessionelle og administration fra regionen, som laver oplæg med mulige forbedringer i de områder, hvor responstiden er længst.

- Men dem kan vi ikke få en ekstra ambulance for. Så vi ser på, om der for eksempel skal indsættes akutbil, eller om vi skal flytte rundt på ambulancer for at gøre det bedre. Ikke bare i Bogense, men alle de steder, hvor der er udfordringer. Vi skal analysere os frem til, hvor vi kan få mest hjælp for pengene, siger Bente Gertz.

Målet er nået samlet set

Region Syddanmark opgør responstiden som den tid, der går, fra vagtcentralen modtager opkaldet og opgaven, til første bil er fremme på stedet.

Tiden gøres op kvartalsvist og ud fra de servicemål, politikerne i regionsrådet har vedtaget. Servicemålene er, at 95 procent af a-kørslerne skal søges nået inden for 15 minutter. En a-kørsel defineres som akut, hastende og livstruende som for eksempel hjertestop.

På Fyn opfylder man servicemålet samlet set. Men lokalt opgjort på byer har der været problemer med at nå de mål, politikerne har sat for ambulancerne.

- Responstiderne er et emne med specielt fokus fra vores side, men der er områder, hvor vi ved, at vi ikke kan gøre det meget bedre på grund af geografien, siger Bente Gertz og fortsætter:

- Man skal også huske, at antallet af a-kørsler er steget voldsomt over de sidste par år, uden vi kan sige, hvad årsagen er. Og det er også værd at kigge på.

Flere steder med lang responstid

Bogense er ikke et enestående eksempel på lange responstider. Langt fra.

Også i Ebberup, Veflinge og Hesselager er borgerne ramt, når det kommer til hurtig udrykning.

På Fyns Hoved er ambulancen med udrykning ofte lang tid undervejs. I Dalby er halvdelen af udrykningerne mere end 15 minutter om at nå frem, mens det i Martofte skete 16 ud af 23 gange.

- Fyns Hoved er langt fra Kerteminde, så det bliver hurtigt svært at nå inden for 15 minutter. Det er det samme med Bagenkop. Man kan simpelthen ikke køre hurtigere, det kan ikke lade sig gøre, selv om man kører alt, hvad remmer og tøjler kan holde.

For blandt de fynske kommuner er responstiden fortsat længst på Langeland. I Humble kommer knap hver tredje ambulance efter mere end et kvarter, i Tranekær er det lidt over halvdelen, mens ambulancen i Bagenkop på hele 87 procent af turene først ankommer efter mere end 15 minutter.

Det gør Bagenkop til det område i hele Region Syddanmark, hvor borgerne klart oftest skal vente længe på ambulancen.

Stigning i Nyborg

Hvis man ser på det numeriske antal af kørsler med over 15 minutters responstid, er Nyborg den by i hele Region Syddanmark, hvor ambulancen flest gange har været lang tid om at nå frem.

I 2021 skete det 113 gange, at der gik mere end et kvarter, fra ambulancen blev rekvireret, til den var fremme hos borgerne. I alt var der behov for en såkaldt a-kørsel fra en ambulance 975 gange i Nyborg i 2021.

Det gør Nyborg til den eneste by i hele regionen, hvor det er sket mere end 100 gange. Til sammenligning var det samme antal 77 i 2020, og dermed er antallet af ture med udrykningstid på over 15 minutter steget med knap 50 procent i Nyborg på blot et år.

Omregnet til andelen af alle ambulanceture i Nyborg givet det en stigning fra 8,8 procent af turene til 11,6 procent af turene.

- Vi kigger rigtig meget på Nyborg-området, og det vil indgå i det arbejde, der er iværksat for at se, hvor vi kan lave forbedringer, understreger Bente Gertz.

Her kan du se responstiden for netop din by.

document — A-kørsler Region Syddanmark 2021, 0.30 MB

Oversigt

    Oversigt