Det er international Cittaslow-dag i dag, og Svendborg leder borgere og besøgende gennem byen med en orange streg og malede snegle på fliserne ud for de såkaldte Cittaslow-certificerede butikker og virksomheder. Og der er over 70 af slagsen i byen, som siden 2008 har været Cittaslow-by.
Britta Kristensen fra Cittaslow-rådet forklarer, at hele dette for mange ukendte begreb handler om krop, sind og kvalitet.
- Cittaslow betyder, at vi gerne vil være med til at tage hånd om vores dagligdag, så den indeholder kvalitet og omsorg for det gode liv på alle planer. I lokale fødevarer er det, at vi handler lokalt og bruger de ting, der er omkring os lokalt.
Cittaslow-rådet i byen består af repræsentanter for Shopping Svendborg, Beværterforeningen, Turistforeningen, Kulturen, Latinerkvarteret, Slowfoodbevægelsen, Kulinarisk Sydfyn og Svendborg Kommune.
- Det er en bevægelse, der ikke har så mange år på bagen her i byen. Jeg ved ikke, hvor mange virksomheder, der er certificeret, men der kommer flere og flere. Det skal udbredes.
Helt udbredt er begrebet nemlig stadig ikke. De forbipasserende i byen er lidt i tvivl om, hvad den orange streg på fliserne betyder.
- Jeg mener, det er noget med kvalitet, men jeg ved ikke hundrede procent, hvad det går ud på, siger Conny Grønbjerg fra Thurø.
- Det er vel noget med at gå langsomt i gaden, prøver Eva Madsen fra Hjørring.
Af ordet kunne man også fristes til at tro, at alle bare skal sætte farten ned, men sådan er det ikke helt.
- Det behøver ikke være et tempospørsmål, men mere omsorg for sig selv og hinanden på alle planer, siger Britta Kristensen.