Fire havørne blev sidste år forgiftet på Tåsinge. Men ingen kommer til at bøde for det, efter Fyns Politi har henlagt sagen.
Og det betyder, at sagen heller ikke kommer til at have en afskrækkende effekt på andre, mener formanden for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på Fyn, Henrik Kalckar Hansen.
- Det er trist, frygteligt trist. Man kan være bekymret for, hvornår sker det sker igen, når det ikke har nogle omkostning, siger han.
- Desværre var det forventeligt, fordi opklaringsprocenten på de her sager er så uhyggelig lav.
Efterlyser specialenhed i politiet
Foreningen har sammen med blandt andet Danmarks Jærgerforbund og Danmarks Naturfredningsforening i længere tid efterlyst politisk handling, når det kommer til faunakriminalitet.
- Vi ser giftdrabene igen og igen, uden at der sker noget. Derfor peger vi på den løsning, at man får lavet en enhed i politiet, der bliver dygtigere til at efterforske de her ting, siger Henrik Kalckar Hansen.
Hvis man gerne vil sende et politisk signal om, at faunakriminalitet er uacceptabelt, skal man også prioritere det. Ligesom når der bliver gjort tiltag mod vanvidsbilisme, lyder det.
En svær type sager
Tidligere på året svarede miljøminister Lea Wermelin (S) på organisationernes bekymringer i et offentligt tilgængeligt brev.
Her pegede hun blandt andet på, at der i 2019 blev oprettet tre regionale specialiserede dyreværnsenheder. Ingen af dem ligger dog på Fyn.
Men ifølge miljøministeren er det en svær type sager, der først og fremmest kræver en kulturændring.
- Forebyggelse forudsætter først og fremmest en kultur, hvor disse forbrydelser anses for uacceptable og anmeldes, skrev hun på sine egne og justitsminister Nick Hækkerups (S) vegne i januar.
I sagerne fra Tåsinge har det dog været DOF's opfattelse, at der ikke var nok viden om faunakriminalitet hos det fynske politi.
- Hvis det havner hos en, der tager sig af alle mulige andre sager, kan man godt forstå, at det er svært at opklare, siger lokalformanden.
Det har ikke været muligt at få en kommentar på, om den seneste udvikling - eller afvikling - i sagen kalder på yderligere tiltag, da både miljøministeren og justitsministeren holder ferie.
Giftdrab set gennem 15 år
Trods de triste sager om forgiftning af rovfuglene, er Henrik Kalckar Hansen ikke bekymret for den fynske bestand.
- Det er klart, at det kommer an på, hvilket omfang det foregår i, men lige præcis havørnene er ikke specielt sårbare. Og det tror jeg ikke, de her forfærdelige giftdrab kommer til at lave om på, selvom vi har set temmelig mange på Fyn gennem de seneste 15 år, siger han.
Lokalt på Tåsinge er det dog en anden sag.
- Der ser man ingen ørne, for det var en hel familie, der blev aflivet. Lige der har det stor betydning, siger den fynske formand.