Kendt Fynbo opdager glemt danmarkshistorie - Det er en vild historie

En tilfældig tur på loppemarked sendte tv-værten Mikkel Fønsskov ud på en historisk skattejagt. Det førte til, at han afdækkede et stykke ukendt danmarkshistorie, som var foregået i hans egen hjemby Skaarup på Sydfyn.

I Skaarup, lidt uden for Svendborg, har de kendt ham altid som den glade, ranglede knægt, der voksede op i den idylliske, sydfynske by og senere blev journalist og en kendt tv-vært på Aftenshowet og Vejret. 

Nu kender de ham også som bysbarnet, der opdagede et stykke ukendt danmarkshistorie med udspring i netop Skaarup.  En vild og voldsom fortælling, som han nu giver videre til hele landet i bogen "Oprør: En fortælling om frihed, sandhed og vrede mænd."

Kort om bogen "Oprør" af Mikkel Fønsskov

En tilfældighed

Det var bare en helt almindelig hyggetur på et loppemarked, men dagen tog en skarp drejning den stund for tre år siden, hvor Mikkel Fønsskov faldt over nogle frønnede papirer, som viste sig at sætte hans hjerne i brand.

- Jeg undrede mig over at se navnet på min fødeby Skaarup og tænkte: Hvad er det for noget? Jeg gik i både Rigsarkivet og lokalhistorisk arkiv i Skaarup og fandt ud af, at her lå en vild historie, siger Mikkel Fønsskov.

Med udgangspunkt i de få og faldefærdige dokumenter fra loppemarkedet lykkedes det Mikkel Fønsskov at udgrave et dramatisk og glemt stykke Danmarkshistorie, der havde sit udspring blandt andet i Skaarup. 

I den fredelige by udspillede der sig nemlig for over 200 år siden et voldsomt oprør om religion og frihed. En historie Mikkel Fønsskov aldrig havde hørt om før, men som han blev dybt optaget af at få afdækket.

Mikkel Fønsskov
Mikkel Fønsskov
Foto: Svante Lyngsie

Kirkegården i barndommens land 

Selvom Mikkel Fønsskov er døbt og konfirmeret i Skaarup Kirke, har han aldrig før lagt mærke til det pompøse gravmæle ud mod vejen. Og da slet ikke til den beskedne gravsten placeret diskret bagerst ved skraldespandene. 

Men nu kender han historie om de to mænd. Om den fattige daglejer Johan Nielsen og den lærde præst fra København Peter August Wedel, der kom til Skaarup som purung præst og senere grundlagde byens første seminarium. 

De to mænd blev repræsentanter for hver sin fløj, for en religionskonflikt, der voksede sig langt ud over Sydfyns grænser og blev landsdækkende.

Mikkel Fønsskov
Mikkel Fønsskov
Foto: Svante Lyngsie

På skattejagt

Det er heldigt, at Mikkel Fønsskov kan lide en god og svær skattejagt, for han fik brug for sin nysgerrighed og udholdenhed for at få stykket historien sammen. Et afgørende knudepunkt blev lokalhistorisk arkiv i Skaarup, hvor daglig leder Richard Sørensen hjalp med at fremgrave glemte dagbøger, breve og dokumenter.

- Jeg får stadig kuldegysninger af at sidde med for eksempel dette dokument underskrevet af kongen for 230 år siden. Det var - og er stadig - bevægende for mig at være i her i arkivet, og uden det var bogen ikke blevet til noget, siger Mikkel Fønsskov.

Aktuelt også i dag

Når en 230 år gammel historie bliver genfødt nu, skyldes det blandt andet, at forfatteren ser tydelige paralleller til nutiden:

- Også i dag oplever vi en brydningstid mellem land og by, hvor der kommer direktiver fra hovedstaden ud i provinsen, som protesterer. Så historien gentager sig, og vi kan lære af den, så vi ikke får et land, der er splittet og delt midt over, siger Mikkel Fønsskov. 

Bogen "Oprør: En fortælling om frihed, sandhed og vrede mænd" af Mikkel Fønsskov er netop udkommet og er tilgængelig hos samtlige boghandlere i landet.

Oversigt

    Oversigt