Iltsvind slår rekord: Fynsk kommune går nu forrest i ny indsats

Iltsvindet i de fynske farvande er på sit højeste i 22 år. Derfor er nyt tiltag i Assens livsnødvendigt for fremtiden i Lillebælt.

Egentlig ligner det bare en mark på godt tre hektar som så mange andre rundt om på Fyn. 

Gennem den siver en idyllisk bæk med beplantning, og en lille sø med sværmende fluer ses i baggrunden. Området skal stoppe 650 kilo kvælstof i at nå ud i Lillebælt. 

En dråbe i havet, ret beset. 

Vådområdet er et pilot-projekt, som del af en ny ”fast track”-model, som kan benyttes af lodsejere, kommuner og rådgivere. Metoden skal være med til hurtigere at kunne udtage mindre landbrugsarealer til vådområder fremover, med blandt andet mindre bureaukrati. 

Det skal være med til at sikre, at Den Grønne Trepart, som blev fremlagt tidligere i år, kan nå sit mål om at udtage i alt 15 procent, svarende til 250.000 hektarer, af den landbrugsjord, der i dag dyrkes i hele landet. 

- Det her er første skridt på vejen mod langt flere udtagninger, langt hurtigere, siger en stolt borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V). 

Han erkender, at de 650 kilo kvælstof, der tilbageholdes i den lille sø uden for Gamtofte ikke er meget, men at metoden bag udtagningen netop er det, der kan sikre en stor udbredning til andre kommuner og dermed forhindre tonsvis af kvælstof i at nå havet fremover. 

Værste tilstand i 22 år

Fredag kom den seneste rapport for iltsvind nemlig på bordet, og den tegner et dystert billede af, at havet omkring Fyn og i store dele af Danmark ikke har haft det værre siden 2002. Det er DCE, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, der står bag den. 

-  Iltsvindet har nu ramt voldsomt store områder med et samlet areal større end Sjælland og Fyn tilsammen. Det er en forøgelse på næsten 50 procent sammenlignet med samme tid sidste år, siger seniorforsker Jens Würgler Hansen fra DCE.

Skærmbillede 2024-10-04 102359
Foto: DCE, Aarhus Universitet

De tre hektar, der fredag er udtaget, er eksemplet på dét, der er brug for. I Assens Kommune er der i forvejen gang i 1.600 hektars udtagning, men primært på større arealer ad gangen. 

Noget som tager langt tid som tager lang tid. Derfor er den såkaldte fasttrack-metode med til at sætte tempo på processen med de mindre marker, som ikke kræver lige lang tid, som de større arealer.  

Oversigt

    Oversigt