Per hev dronningen en tur i mudret udgravning - men så gik det galt

Meget kan gå galt, når man skal have royalt besøg i en mudderpøl. Per Thomsen havde dog ikke forventet, at det skulle være dronningens nysgerrighed, der lagde hindringer i vejen.

Dronningen har gennem 52 år været majestæt i Danmark, og gennem disse år har hun gang på gang lagt vejen forbi det fynske. 

En af de gange var i sommeren 1990, hvor hun var på officielt besøg i Svendborg Kommune. Men under besøget havde dronningen andre planer i nabokommunen Gudme, hvor arkæologen Per Thomsen havde gang i en spændende udgravning ved Lundeborg.

Margrethe er som bekendt arkæologiinteresseret. Faktisk så meget, så hun glemte alt om tid og sted under sit besøg hos Per Thomsen.

Historien er en af flere om dronningens mange besøg på Fyn, som du kan oplevede i TV 2 Fyns dokumentar "Dronningens fynske eventyr" fra på fredag. 

Bevæbnet med gummistøvler

Den 31. juli 1990 ankom majestæten i den mudrede udgravning i en af kongehusets kronebiler, bevæbnet til tænderne med gummistøvler i bagagerummet. Ikke engang pløre skulle holde hende tilbage fra at besøge den dengang landskendte udgravning.

Til at tage imod dronningen stod Per Thomsen, som var en af de arkæologer, der deltog i udgravningen for Svendborg Museum.

Kort forinden havde han haft gang i et stort logistisk arbejde, for da han kom ud fra sin frokost, var der sort af mennesker omkring udgravningen.

- Jeg måtte i gang med at få det hele hegnet ind, for hvis ikke jeg havde gjort det, var horderne simpelthen væltet ind for at komme helt tæt på dronningen, erindrer han.

Ved rundvisningen beholdt dronningen sine sandaler på, til trods for den mudrede udgravning.
Ved rundvisningen beholdt dronningen sine sandaler på, til trods for den mudrede udgravning.
Foto: Ida Alstrup Klausen

Dronningen trak aldrig i sine gummistøvler, men begav sig i stedet ned i udgravningen, iført sine sandaler, for vejret var godt den dag.

- Det, man kunne have frygtet, var, om dronningen skulle være kommet galt afsted, for der var altså meget pløret derude. Men hun var heldigvis fornuftigt klædt, og rigtig fin at have med. Der var slet ikke nogen problemer. Det var først da vi begyndte at tale om fundene, at det gik galt, husker han.

Glemte tidsplanen

Under præsentationen af de fund, som var gjort i udgravningen, lod dronningen sig rive med på en måde, der fik konsekvenser for resten af hendes besøg.

Hendes nysgerrighed var simpelthen ustoppelig, og især guldgubberne (små guldfigurer red.) fangede hendes interesse.

- Lige præcis med fundene gik det galt, for hun kunne slet ikke løsrive sig. Vi havde nogle meget fine samtaler om de her fund, men det bevirkede, at hun blev en halv time forsinket. Hun skulle ellers have været ind og tage imod Henrik efter hans rundvisning på værftet, husker Per Thomsen.

Dronningen fortabte sig helt i arkæologernes fund, og glemte sin tidsplan.
Dronningen fortabte sig helt i arkæologernes fund, og glemte sin tidsplan.
Foto: Ida Alstrup Klausen

- Det endte med, at den daværende ceremonimester kom hen og pegede diskret på uret for at gøre opmærksom på, at nu skulle hun altså afsted. Og så fik hun taget sig sammen til at komme videre.

Ikke eneste gang

Per Thomsen har flere gange i sin karriere ved Svendborg Museum haft dronningen på besøg. To gange på officielt besøg i 1990 og 2003, men også en enkelt gang, hvor dronningen besøgte museet med sine veninder.

- I 2005 ville hun gerne besøge Broholm Slot og Frederik Sehesteds oldtidssamling. Men det var i privat sammenhæng. Det foregik ved, at hun havde nogle af sine veninder og hofdamer med, som så skulle ind og se det her sammen med dronningen, forklarer Per Thomsen.

Det besøg var en helt særlig oplevelse, erindrer han, for her viste dronningen sig fra en anden side, som formidler.

Per Thomsen har tre gange i sin karriere haft dronningen på besøg.
Per Thomsen har tre gange i sin karriere haft dronningen på besøg.
Foto: Ida Alstrup Klausen

- Jeg kunne forklare om, hvordan samlingen var sat sammen og så videre, men så formidlede hun faktisk nogle af fundene til de damer, der var med. Så det var meget spændende at opleve hende fra den side, hvor hun formidler det stof, hun har med at gøre.

Da Per Thomsen fik nyheden om, at dronningen vil abdicere, blev han mildest talt overrasket.

- Jeg blev noget overrasket over, at tiden var kommet til at hun vil abdicere. Nogle af de tanker, jeg har gjort mig efterfølgende, er, at den arkæologiske verden og museer har haft utroligt meget goodwill gennem hendes majestæt. Hun har altid været en god ambassadør for Danmarks oldtid og historie i det hele taget, understreger han.

Per Thomsen blev pensioneret efter 40 år hos Svendborg Museum i sommeren 2019. Hans seneste titel ved museet var 'museumsinspektør'.

Oversigt

    Oversigt