Det er ikke så tit, man ser en rollator på værtshuset Arne B i Svendborg, men for en gangs skyld står en hel stribe af dem parkeret i billardstuen.
Værtshuset er blevet indtaget af 31 kvinder fra Tåsinge Plejecenter, der først og fremmest er på udflugt for at markere en slags kvinderettigheder over for centerets mandlige beboere. Mændene var nemlig på en lignende tur i foråret.
- Mændene var hernede, og det pralede de jo noget af. Så sagde jeg ' hvorfor skal vi ikke herned'? Nej, det var ikke for damer. 'Jo, det fandeme er det, sagde jeg', sådan forklarer den 77-årige beboer Grethe Hansen arrangementets opståen.
106-årige Kaja Kjerulf har også set frem til turen. Hun slår en spontan latter op ved spørgsmålet om, hvor tit hun er på værtshus. Hukommelsen rækker ikke til, hvornår det skete sidst.
- Jeg har hørt så meget om Arne B som gammel svendborgenser. Nu er jeg endelig kommet, siger Kaja Kjerulf.
Plejecenterets ledelse bakker op om idéen, for en tur ud af huset skal også kunne føre til et værtshus.
- De synes, det er sjovt at komme ud og opleve nogle andre ting. Livet går jo ikke i stå, fordi man flytter på et plejehjem, forklarer plejecenterets sektionsleder Jane Schleimann.
Samarbejde med unge i uddannelse
Gennemsnitsalderen på værtshuset bliver dog trukket væsentligt ned, for i samme rum opholder sig også en del unge mennesker fra Produktionsskolen Sydfyns ErhvervsForskole.
En del har travlt med at tage imod bestillinger fra de ældre kvinder ved bordene, så de slipper for at rejse sig og gå op til baren. Og andre er i gang med at servere smørrebrød, som de har tilberedt i samarbejde med plejecenterets køkken.
- Der er mange, der gerne vil have æg og rejer. Og flæskestegen, den forsvinder hurtigt, siger Emilie Thomsen, efter at have kastet et hurtigt blik ned på bakken med smørrebrød.
Hun er elev på produktionsskolens pædagog-, SOSU- og sundhedslinje. Og dermed passer det fint ind uddannelsesområdet at skabe et arrangement for ældre mennesker.
- Min opgave i dag er at servere og sørge for, at de har det godt, forklarer Emilie Thomsen.
Hendes veninde uddyber det.
- Det giver os et godt indblik i, hvordan det er at være sammen med de ældre, siger Anna Nygaard.
Produktionsskoleleverne har ikke bare stået for maden. En del af dem har taget musikinstrumenter med og står også for underholdningen fra værtshusets scene under frokosten.
Tømmermænd på tværs af alder
Selvom det kan være svært at huske for de ældre kvinder, hvornår de sidst var på værtshus, står erindringer om fortidens tømmermænd klart i hukommelsen.
88-årige Grethe Frederiksen husker med gru sit livs eneste omgang tømmermænd, der til gengæld varede flere dage.
- Jeg ville ikke være fuld, så jeg holdt mig til kun at drikke én ting. Det var pebermyntelikør. Det var grimt. Jeg har aldrig rørt det siden, fortæller hun.
Også 77-årige Grethe Hansen husker tilbage på sine byture, der udløste tømmermænd.
- Før i tiden kunne jeg tage tre-fire øl og ti snapse. Og en citronvand.
Grethe Hansen har dog citronvanden mistænkt for at have udløst tømmermændene.
- Ja, selvfølgelig var det den, siger hun.
Nogle af de unge i lokalet har også prøvet at være tynget af alkohol dagen derpå. Anna Nygaard og Emilie Thomsen understreger dog, at de ikke plejer at have deciderede tømmermænd, men de har et godt råd mod eftervirkningerne.
- McDonald's!, siger de samstemmende, og giver gerne rådet videre til de ældre.
- Nej, det var før min tid, siger Grethe Hansen og afviser idéen om burgere som tømmermandskur. For hende er der kun én vej gennem problemerne.
- Ja, at der ikke er nogen, der siger noget til mig den næste dag.
Måltidet er ved at nå til vejs ende. Produktionsskoleeleverne er ved at samle maden sammen.
- Det har været skidehyggeligt, synes jeg. Det har været en fornøjelse at være sammen med dem og gå blandt dem, siger Emilie Thomsen.
De ældre kvinder løfter glasset til endnu en skål, inden turen går tilbage til plejecenteret fra den usædvanlige tur på værtshus.
- Det har været en oplevelse, slår Kaja Kjerulf fast.
Se indslaget fra dameturen her: