To brødre skal i fængsel og udvises af Danmark.
Sådan lød dommen torsdag eftermiddag i retten i Svendborg, da en større narkosag blev afsluttet.
På anklagebænken sad en 22-årig mand og hans 25-årige storebror, som var tiltalt for “under særligt skærpende omstændigheder og mod betydeligt vederlag” at have solgt ikke under et halvt kilo kokain, 250 gram amfetamin, fem kilo hash og 200 gram skunk.
Og de blev dømt for stort set det, de var tiltalt for.
Den 25-årige mand, der af specialanklager Klaus Lauridsen blev kaldt bagmanden, fik tre år og ni måneders fængsel. Hans lillebror, der af sin forsvarer blev kaldt for narkoforretningens “stik-i-rend-dreng”, fik tre år og seks måneders fængsel. Begge blev udvist af Danmark med indrejseforbud i 12 år.
Men begge valgte umiddelbart efter domsafsigelsen af anke til landsretten.
Har hustru og barn
Spørgsmålet om udvisningen gjorde stemningen i retslokalet penibel.
Storebroren er nemlig født i Kosovo, men han kom sammen med sin familie til Danmark som etårig på grund af borgerkrigen i Eksjugoslavien. Lillebroren blev dermed født i Danmark.
Begge brødre har flere fængselsophold bag sig, men også betingede udvisningsdomme. Storebroren har både hustru og et lille barn, og som hans forsvarer, Mai-Brit Storm Thygesen, sagde i sin procedure, ville det være umuligt for ham at se sit barn og omvendt, hvis han skulle opholde sig i Kosovo uden mulighed for at komme til Danmark.
En pengemaskine
Sagens sidste retsdag begyndte med anklager Klaus Lauridsens mere end en time lange procedure.
Her listede han et persongalleri op, som i samme sagskompleks allerede sidder i fængsel, efter de i 2023 erkendte anklagerne mod dem.
Men sådan har det ikke været med de to brødre, der ikke har ønsket at forklare sig i retten. Klaus Lauridsen sagde i sin procedure, at det efter hans opfattelse er bevist, at storebroren er bagmanden og den øverste leder, og at han havde samlet en organisation - “en pengemaskine", som anklageren også kaldte det - for at sælge narko i Svendborg.
Ifølge Klaus Lauridsen var lillebroren til gengæld en, storebroren kunne “koste rundt med”.
Han lagde stor vægt på et af vidnernes forklaring. Den 33-årige mand havde været en del af samme sagskompleks og fik i 2023 en straksdom på to og et halvt års fængsel for videresalg af hash og narko. Her i retten i Svendborg havde manden tidligere fortalt om de to brødres rolle i det sydfynske narkomiljø.
Ifølge Klaus Lauridsen lagde manden “kortene på bordet”, og “der var en stor grad af troværdighed omkring hans forklaring”.
Er han til at stole på?
Men det mente de to brødres forsvarsadvokater ikke, at der var. Faktisk var den 33-åriges vidneforklaring et af de centrale punkter i hver deres procedure.
- Hvad er årsagen til, at han sætter sig ned og navngiver de to? Hvis man har haft et fint samarbejde, men at man så i det sekund, politiet banker på, begynder at fortælle, siger det mig, at der er et misforhold. Der er nogle, man gerne vil beskytte, og andre vil man gerne have i fedtefadet, sagde storebrorens forsvarsadvokat, Mai-Brit Storm Thygesen.
Da lillebrorens forsvarer, Glenn Verding Hein, fik ordet, rettede han også sit fokus på det 33-årige vidne. Og så rettede han et spørgsmål direkte mod dommeren og de to domsmænd.
- Hvis I overvejer at dømme alene på hans forklaring, så prøv at forestille jer et tænkt eksempel, sagde han.
- I møder ham ude på parkeringspladsen her bagefter, og han spørger, om han kan låne 100 kroner til en taxa hjem. Hvis I ikke vil låne ham dem, hvordan kan I så stole på ham i den her sag og sende to mænd i fængsel? spurgte han.
Et brev
Både anklager og forsvarer interesserede sig på sagens sidste retsdag for et brev, der var blevet fundet i storebrorens kærestes taske. Fra fængslet, hvor han sad i forbindelse med en anden sag, havde han ifølge anklagemyndigheden givet sin lillebror instrukser på, hvordan narkoforretningen skulle køre. Han skrev også, at de gjorde det for at forsørge deres familie. Det fik Klaus Lauridsen til endnu engang at kalde brødrenes forretning for en “familieoperation”.
Men omvendt var forsvarerne knap så imponerede over brevet. De mente ikke, at det kunne bruges som bevis, eftersom det ikke var dateret.
Dommeren var af en anden holdning, og i domsafsigelsen indgik den i vurderingen.
Det gjorde det 33-årige vidnes forklaring også, og sammen med de øvrige beviser vurderede byretten altså, at de to brødre skulle i fængsel og sendes ud af Danmark.
Næste stop er landsretten, når ankesagen engang går i gang.