Mor og far til gymnasiefest: Slut med vilde branderter

Gymnasier har indført nul-tolerance. En til to øl i blodet er nok til hjemsendelse.

Der skal alkohol til en god fest.

Det mener 18-årige Valdemar Grønning, som er næstformand i elevrådet på Faaborg Gymnasium. Hvor meget man kan tåle at drikke, skal man selv prøve af.

For omgangen med promillerne er efter hans mening ikke noget, man skal lære derhjemme ved spisebordet sammen med far og mor.

- Jeg tror, man skal lære af sine erfaringer, og man skal prøve nogle ting. Det tror jeg, man får mest ud af. Ens grænser skal læres ved ligesom at prøve dem af, siger han.

Europarekord i druk

Danske unge har europarekord i druk. 32 procent af danske 15-16-årige har været fulde minimum én gang i løbet af den sidste måned, siger den europæiske undersøgelse ESPAD report 2015. Det er mere end i noget andet europæisk land, hvor den tilsvarende gennemsnitlige andel er 13 procent.

Valdemar Grønning mener, forældrene skal støtte de unge i at gøre sig de rigtige erfaringer.

- Forældrene kan måske være lidt en guidance. De kan hjælpe en, så man ikke bliver presset ud i noget, man ikke har lyst til. Men det er en selv, der skal finde ud af det med sin egen krop og sig selv, siger han.

Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2011 har unge, der i teenageårene har et stort forbrug af alkohol, en større risiko for senere i livet at drikke mere end andre voksne. En tidlig alkoholdebut øger samtidig risikoen for alkoholafhængighed senere i livet.

Drukkodeks på gymnasier

Faaborg Gymnasium har sammen med de øvrige fynske gymnasier tilsluttet sig et sæt fælles regler for at begrænse drikkeriet til festerne.

- Det er jo naturligt at have nogle retningslinjer, så alle inklusive forældre kan gå ind og se, om man nu også har en fornuftig omgang med alkohol, siger Sophie Holm Strøm, der er rektor på Faaborg Gymnasium. 

Alkoholkodeks på fynske gymnasier

I Faaborg har elevrådet i forvejen været med til at indføre flere andre tiltag, der skal begrænse promillerne. Derfor har forældrene i år været med til den store introfest i august. Det har lagt en naturlig dæmper på drikkeriet. Desuden har 1.g'erne været på telttur - helt uden alkohol.

Ifølge rektor vil gymnasiet gerne tage et medansvar i at lære de unge, at man godt kan være sammen uden at skulle drikke.

- Vi skal understøtte de unge i at blive selvstændige. I gymnasiet er de begyndt at stå på egne ben, så den overgang kan være vanskelig for forældre. For når de unge først er startet på en ungdomsuddannelse, er de begyndt at slippe, og der er meget forældrene ikke ved noget om, siger Sophie Holm Strøm.  

Alkohol skader hjernen

Unge er særligt sårbare overfor alkoholens skadevirkninger. Hjernen er først færdigudviklet i 20-års alderen. Det betyder, at et stort alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige kognitive skadevirkninger og kan betyde, at man ikke får udnyttet sit læringspotentiale fuldt ud.

Ifølge næstformanden for elevrådet i Faaborg, så er det en god idé at give de unge ansvaret for selv at finde grænserne. 

- Med alkohol synes jeg, det er ok at man prøver at blive så fuld, at man ikke synes, det er rart. Så ved man ihvertfald, at så langt skal man ikke komme. Derfor tror jeg også, det er en god idé at man tænker over til hver fest, hvor meget man drikker. Sådan helt præcist, siger han. 

I vores tema om skjulte leversygdomme skal det denne gang om de unge, der har Europa-rekord i alkoholforbrug. Hver tredje 15-16 årige har været fuld mindst én gang i løbet af den sidste måned. Samtidigt er Danmark et af de få lande i Europa, hvor mindreårige kan købe alkohol. Den nemme adgang til alkohol og de unges massive alkoholforbrug har fået de fynske gymnasier til at vedtage et sæt fælles regler for drikkeriet på skolerne. Her bliver eleverne testet ved indgangen, og de kan sendes hjem, hvis deres promille er over 0,5. Josefine Damgaard Nielsen, forperson for den fynske region i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og elev på Mulernes Legatskole, var i studiet for at fortælle om, hvad alkoholreglerne betyder for eleverne, og hvorfor hun synes, det er ærgerligt, at eleverne ikke har haft indflydelse på alkoholreglerne. 

Oversigt

    Oversigt