Hvis du elsker at sætte tænderne i en saftig bøf, er det måske ikke Region Syddanmark, du skal arbejde i.
Et nyt tiltag fra regionens direktion betyder, at de ansatte ikke længere må bestille okse-, kalve,- eller lammekød til arrangementer ude i byen af klimamæssige hensyn. Et tiltag, der har sat sindene i kog.
Særlig en udtalelse i Fyens Stiftstidende fra regionens koncerndirektør Jørgen Bjelskou er faldet flere for brystet.
- Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger Jørgen Bjelskou, koncerndirektør i Region Syddanmark til Fyens Stiftstidende.
Regionens 2. næstformand Morten Weiss-Pedersen fra Det Konservative Folkeparti mener, at direktøren er gået over stregen.
- Jeg synes faktisk, at det er flabet af ham at sige, at de fleste nok vil kunne overleve ikke at få oksekød i forbindelse med kurser, siger han til TV 2.
Region Syddanmarks koncerndirektør Jørgen Bjelskou er blevet tilbudt at kommentere sagen i denne artikel, men har valgt ikke at medvirke.
Region Syddanmark har en målsætning om at sænke klimaaftrykket med 30 procent i 2030 i forhold til 2020, men de eksterne arrangementer tæller ikke med i dette tal.
2. næstformanden fortæller, at han og regionsrådsformand Bo Libergren fra Venstre er enige om, at tiltaget skal tages af bordet igen. Og umiddelbart mener han, at de har borgerlige stemmer nok bag sig til at få det gennemtrumfet efter sommerferien.
- At gå ud og sige til voksne mennesker, at ”det må I ikke”, det, synes jeg, er dybt stødende, siger han.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra regionsformand Bo Libergren fra Venstre, men til Avisen Danmark siger han, at det er en fejl, at politikerne ikke er blevet spurgt.
Tror på mindre ko
1. næstformand Mette With Hagensen, Socialdemokratiet, maner imidlertid til besindelse. Hun kalder det et meget lille skridt i regionens samlede klimapolitik.
- Det vækker altid store følelser, når vi begynder at ændre på folks vaner. Uden sammenligning i øvrigt var der også store følelser, da vi begyndte at tale om rygepolitik på arbejdspladserne, ligesom der var stor polemik, da alkohol blev fjernet fra kantinerne, siger hun til TV 2.
Ifølge hende er der enighed om, at tiltaget kun er en retningslinje, og at der ikke vil blive indført kontrol og fyringer, hvis nogen spiser rødt kød, når de er ude med arbejdet.
Bred opbakning
Også Enhedslisten bakker op om tiltaget, der skal begrænse indtaget af det mest klimaskadelige kød. Det fortæller Lars Mogensen, der sidder i regionsrådet.
Han hæfter sig ved, at der trods kritiske røster ifølge ham er relativt bred opbakning til tiltaget fra medarbejdersiden.
- Vi synes, det er nogle fine retningslinjer, der ligger i forlængelse af den klimastrategi, vi har vedtaget, og som alle partier sådan set var enige om, siger han til TV 2.
Lars Mogensen har noteret sig, at blandt andre regionsrådsformanden efterfølgende har stillet sig meget skeptisk over for tiltaget.
- Altså, der er jeg jo så bare uenig. Andet kan jeg ikke sige. Langt hovedparten af medarbejderne bakker op om de her retningslinjer. Nu lægger formanden op til, at vi skal have en politisk diskussion af det, og så tager vi den, siger han.
Grænser og ordentlighed
Der er dog ingen grund til at yderligere diskussion, mener 2. næstformanden. Han vil bare have tiltaget trukket tilbage igen.
- Det er simpelthen uværdigt, at man som voksen ansat i Region Syddanmark skal finde sig i, at direktionen siger, at man ikke må spise oksekød eller lammekød i forbindelse med kursusdeltagelse. Det, synes jeg ikke, er ordentligt. Der er grænser for, hvor meget en arbejdsgiver kan blande sig i, siger Morten Weiss-Pedersen.
En rundringning TV 2 har lavet til de øvrige danske regioner viser, at der ikke overvejes lignende tiltag for regionsansatte andre steder i landet.