Ifølge planen ringer klokken ind efter juleferie den 5. januar på landets skoler.
På det tidspunkt har børnene været hjemme siden 15. december, da høje smittetal gjorde, at man indførte hjemmeundervisning, og kort efter ramte ferie og højtid.
Men står det til ekspert Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, skal det i stedet være klokken på hjemmeskolerne, der ringer ind 5. januar.
- Jeg tror ærligt og redeligt, at det bedste lige nu er at forlænge det en måned, hvor børnene blev hjemmeskolet, hvis man til gengæld også lovede hinanden, at så mange som muligt blev vaccineret i løbet af den måned, siger han til TV 2.
Tyra Grove Krause, faglig direktør hos Statens Serum Institut (SSI), er også særlig opmærksom på den kommende måned. Hun siger til DR, at flere børn skal vaccineres for at åbne skolerne i januar.
- Vi vil helt klart gerne have vaccinetilslutningen blandt skolebørnene højere op, for det er det, der skal til for at holde skolerne åbne hen over den næste måneds tid, hvor vi får meget mere smittespredning med Omikron, siger hun.
Andelen af børn mellem 5 og 11 år, der har fået første stik, er kun nået op på 37 procent. 1,3 procent af børnene i gruppen er færdigvaccineret.
SSI forventer samtidig, at januar bliver den hårdeste måned, vi endnu har set under pandemien.
60-70 procent vaccineret ville være godt, mener ekspert
Danmarks Lærerforening var tirsdag ude med et opråb om at implementere flere restriktioner i undervisningen, når børnene kommer tilbage fra juleferie.
Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, foreslår blandt andet skole hver anden dag, så alle klassens elever ikke er til stede samtidig, eller opdeling af skoledagen, så man er der først på dagen eller sidst på dagen.
Men det er ikke vejen frem, mener Jan Pravsgaard Christensen. På den måde er der nemlig stadig store grupper børn, der mødes, og kan smitte hinanden.
- Om det er en hel eller halv klasse, der er samlet, og er de alle modtagelige, så er der virusspredning, hvis der er virus. Det har kun effekt, hvis man sørger for, at mange er vaccineret, siger professoren.
Hvor mange børn skal være vaccineret?
- Har man bare vaccineret 60-70 procent af en skole, var der meget færre, der blev smittet, og dem, der blev smittet, kunne sendes hjem. Så kunne vi køre en mere normal skolegang uden mange nedlukninger, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Han afviser, at naturlig smitte af børnene vil være den rette fremgangsmåde.
- Man ikke kan holde forskellige årgange – altså børn, voksne og ældre mennesker – adskilt. Og da vi har meget smitte lige nu, er der risiko for, at det spreder sig til forældrene og bedsteforældrene.
Imod at vaccinere børnene
Frederik Buchholzer, der er vaccineforsker ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet, mener til gengæld, at der er god grund til ikke at vaccinere børnene.
For det første er han uenig med Jan Pravsgaard i, at vaccinerne giver en robust immunitet. Efter to måneder er der stort set ingen beskyttelse mod smitte, siger han.
Derudover beskytter vaccinerne mod svær sygdom, men børn har som regel milde covid-forløb. En ud af 1000 børn får et mere alvorligt forløb, siger han.
- I Sverige har de ikke lukket skolerne undervejs i pandemien, og børnene er blevet smittede, og de har væsentligt mindre smitte nu. I starten af pandemien havde de højere dødelighed, men nu har de lavere dødelighed end i Danmark, siger han til TV 2 og forklarer den høje dødelighed fra starten af coronapandemien med, at svenskerne ikke lykkedes i at holde coronaen ude af plejehjemmene.
Hvorfor ikke beskytte sig så godt, som man kan?
- Hvis beskyttelsen mod smitte er næsten ingenting (efter få måneder, red.), er der ikke nogen idé i det, mener jeg, siger Frederik Buchholzer.
Han tilføjer, at de lærere, der er nervøse, kan få eller har fået tredje stik.
Minister holder fast
Trods høje smittetal og bekymrede miner fra både Danmarks Lærerforening og Jan Pravsgaard Christensen, er det fortsat planen, at skolerne tager mod eleverne onsdag efter nytår.
Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Jyllands-Posten ifølge Ritzau.
- Vi følger selvfølgelig udviklingen tæt og lytter til sundhedsmyndighederne, men indtil nu afviger smittetal, indlæggelser og vaccinetilslutningen ikke fra det, man fremskrev inden jul, og derfor er det fortsat den beslutning, vi ser ind i, siger ministeren til avisen.
Tirsdag blev der registreret 13.000 smittetilfælde.