Indvies i dag: Verdens vildeste testanlæg til vindmøller

Verdens mest avancerede testanlæg til vindmøller indvies i dag på Lindø. En investering på godt 140 millioner kroner. Lindø er blevet et samlingspunkt, Danmarks vindindustri ikke kan komme udenom, vurderer LORC-formand Anders Eldrup.

Forestil dig Wembly stadion. Inklusiv tribuner og siddepladser. Tag så hele molevitten og hold det op i vinden på en god blæsevejrsdag.

quote Det er det mest avancerede testanlæg af sin art i verden, vi indvier i dag. Anlægget kan tage de største turbiner. Der er ikke noget større end det her.

Anders Eldrup, formand LORC, tidl. adm. dir. Dong Energy

Tænk over, hvor mange kræfter det ville kræve at holde det verdenskendte stadion fast oppe i vinden.

For det er nogenlunde de kræfter, vindmølletestcenteret LORC på Lindø nu er i stand til at håndtere.

I dag indvier LORC nemlig sit nyeste testanlæg, Lindø HALT Test Facility. En investering på godt 140 millioner kroner.

De vindmøller, LORCs nye testanlæg nu kan håndtere, har en rotordiameter på cirka 150 meter.

- Det er det mest avancerede testanlæg af sin art i verden, vi indvier i dag. Anlægget kan tage de største turbiner. Der er ikke noget større end det her, siger Anders Eldrup, formand for LORC, formand for Copenhagen Cleantech Cluster og tidligere administrerende direktør i Dong Energy.

Næsten lige så store armbevægelser har LORCs direktør, Torben Lorentzen.

- Vi er helt sikkert i verdensligaen. Der er to andre testcentre i verden - et i Tyskland og et i USA, som måske på nogle parametre er større end os. Det er jo ikke en eksakt videnskab. Vi kan nok hver især finde parametre, hvor vi slår hinanden, siger han.

Men begge er de enige om, at Lindø nu tager yderligere et skridt mod positionen som et af Danmarks absolutte samlingssteder for dansk vindenergi.

Der er selvsagt stadig langt til Siemens' hovedkvarter i Brande. Eller Vestas' i dag mere end 20.000 ansatte globalt.

Men en række succesfulde navne inden for dansk vindindustri holder nu til på det tidligere værft. Det er Nacelle-producenten MHI Vestas, Siemens Gamesa og Bladt Industries, der producerer fundamenter til havvindmøller.

Så store er vindmøllerne, som LORC tester

- Lindø er jo en succes ud over alle grænser. Der er flere ansatte i dag, end da værftet lukkede for seks år siden. Stedet har jo udviklet sig til et af Danmarks største iværksætter- og vækstmiljøer. I forhold til vindindustrien er Lindø ved at udvikle sig til et vigtigt center, man ikke kommer udenom, siger Anders Eldrup. 

Flere vindmølle-virksomheder sejler for eksempel nu deres vindmøller til Lindø for at få dem samlet her. Verdens største vindmølle, Vestas' 164-er bliver for eksempel samlet i en af Lindøs store haller.

LORCs fjerde testanlæg

Testanlægget, der indvies i dag, Lindø HALT Test Facility, er LORCs fjerde og største testanlæg.

LORCs fire testanlæg har forskellige formål. Et af dem er for eksempel et klimakammer, der kan sænke temperaturen ned til - 35 grader.

Et andet anlæg tester, hvordan strømmen fra vindmøllen spiller ind i elnettets tekniske systemer. Forandringer i vinden - og dermed ændringer i den mængde strøm, en vindmølle leverer - kan være en stor udfordring, når strømmen skal sendes ud i vores elnet.

quote Lige siden vindmølleindustriens barndom har det været en udfordring, at vindmøllernes gearkasser går i stykker, fordi man ikke havde forudset de kræfter, de ville blive udsat for, når vindmøllerne blev sat op i vinden. Men det kan vi teste nu med det nye testanlæg.

Anders Eldrup, formand LORC, tidl. adm. dir. Dong Energy

Det nyeste anlæg tester vindmøllehusene styrke. Kort sagt: Hvor meget kan vinden vride i gearkassernes lejer og andre bevægelige dele, før det hele falder fra hinanden.

- Lige siden vindmølleindustriens barndom har det været en udfordring, at vindmøllernes gearkasser går i stykker, fordi man ikke havde forudset de kræfter, de ville blive udsat for, når vindmøllerne blev sat op i vinden. Men det kan vi teste nu med det nye testanlæg, fortæller Anders Eldrup.

Og det er særdeles smart. Især i dag, hvor flere og flere vindmøller sættes op langt ude på havet.

Det fortæller LORCs salgs- og marketingdirektør, Klaus Andersen.

- Det er vanvittig dyrt at reparere en havvindmølle. For det første svarer en havvindmølle til mellem tre og fire landvindmøller. Så bare i tabt strøm er det vanvittig dyrt, når en havvindmølle går ned. Og der kan sagtens gå uger, før det skib, man skal bruge til reperationsopgaven, når frem til vindmøllen. Dertil kommer udgifterne til fartøjet. Det koster nemt op mod 100.000 dollars om dagen, fortæller Klaus Andersen.

- Så når vindfirmaerne i stigende grad sætter vindmøller op langt ude på havet, så stiller det også større krav til, at de er gennemtestede, inden de tages i brug, siger Klaus Andersen.

Anlæg fuldt booket til 2020

Og der er allerede efterspørgsel på LORCs nye testanlæg. Det er fuldt booket indtil udgangen af 2020, oplyser Klaus Andersen.

Anders Eldrup supplerer:

- Vi har indgået en treårig lejeaftale af anlægget med en vindmølle-ejer. Det har været vigtigt for, at det hele kan løbe rundt økonomisk, siger Anders Eldrup.

Hvem er den vindmølle-ejer?

- Det kan jeg ikke oplyse.

Ud over lejeaftalen, der i fremtiden skal få det nye testanlæg til at løbe rundt, er anlægget desuden finansieret af en række private investorer, blandt andre Vækstfonden og Green Labs DK.

Desuden har EKF Danmarks Eksportkredit stillet med en garanti på halvdelen af beløbet, der altså render op i godt 140 millioner kroner. 

Med det nye testanlæg er der nu sammenlagt investeret 380 millioner kroner i LORC-centret.

Da det sidste sommer kom frem, at LORC skulle bygge det nye testanlæg, som altså indvies i dag, lød det fra Energiminister Lars Christian Lilleholt (V):

- I Danmark er vi verdensmestre i vindstrøm, fordi vi traditionelt har haft en meget stærk position inden for forskning i ren energiteknologi. Den position skal vi bevare, så Danmark fortsat bliver ved med at være verdens bedste sted at teste og demonstrere grønne løsninger i stor skala. Derfor er det også vigtigt med faciliteter til test af vindmøllekomponenter og fuldskala prototyper, sagde energiministeren.

Til Asien og USA

Muligheden for at teste vindmøller effektivt herhjemme er for den danske vindindustri om muligt blevet endnu vigtigtere i dag end for bare få år siden, lyder det fra Anders Eldrup.

For mens vi i årevis har været vant til primært at sætte vindmøller op i vores nærområde - især i Nordsøen, så skal vi i fremtiden vænne os til i stigende grad at levere vindmøller til Nordamerika og Asien. Det kan risikere at ramme os på konkurrencekraften at levere til markeder så langt hjemmefra.

quote Derfor er det så vigtigt, at vi fokuserer på at forbedre vores konkurrencekraft på andre områder. Og det gør vi blandt andet ved at være de bedste og mest effektive i verden til at teste de vindmøller, vi producerer.

Anders Eldrup, formand LORC, tidl. adm.dir.Dong Energy

- Derfor er det så vigtigt, at vi fokuserer på at forbedre vores konkurrencekraft på andre områder. Og det gør vi blandt andet ved at være de bedste og mest effektive i verden til at teste de vindmøller, vi producerer. Hvis vi er i stand til at afprøve ting bedre end vores konkurrenter, så giver det os en konkurrencefordel, siger Anders Eldrup.

Der findes allerede et vindmølle-testanlæg i Østerild i Thy. Her står der en god håndfuld vindmøller i fuld størrelse, som forskellige vindmølleproducenter bruger til at udføre test på.

Men det nye anlæg her på Fyn er langt mere effektivt, fortæller Anders Eldrup.

- Der er ikke noget i vejen med at teste vindmøller i virkeligheden. Det kan der stadig være noget godt i. Men i vores testhal kan vi få vinden til at blæse, lige som vi vil, fordi vi kan simmulere det på en computer. Det betyder, at det, der tager to år at teste i naturen, fordi man er nødt til at vente på de rigtige vindforhold, det kan vi teste på to måneder på vores anlæg, siger Anders Eldrup. 

Aktieanalysechef hos Jyske Bank, Jacob Pedersen, fortæller om Lindø Industriparks succes.

Oversigt

    Oversigt