Min mening: Skolestruktur og KV21 - larmende tavshed er nu endelig brudt

Min vigtigste mærkesag er bevarelse af skoler, børnehaver, vuggestuer og dagpleje i HELE Nordfyns Kommune.

Af Jane Yndgaard, kandidat for Dansk Folkepart, Nordfyn

Jeg undres…. 

I valgkampen op til KV17 var skolerne ét af de store debatemner. Partierne indgik enighed om, at skolestrukturen ikke skulle røres i valgperioden 2017-2021. Partierne skrev endda under på løftet om IKKE at ændre strukturen.

Men hvad så efter 2021?

Min mening - på vej mod valg

En ny ressourcetildelingsmodel har set lyset og blev indført i august 2021. En mere enkel og transparent model, hvor forskellen i udgiften pr elev blev mindre. De store skoler manglede penge til de mange elever. 

Ligeledes skulle sikres en model, hvor der kan drives GOD SKOLE også på de små skoler med få elever. Det var et ultimativt krav for DF (og italesat af mig mange gange på vores lukkede møder i Børne og Ungeudvalget), at der også i den virkelige verden kunne drives god skole på de små skoler. 

Samlæsning på tværs af små årgange kan være en løsning decentralt på de små skoler. Mange møder, involverede interessenter, mange beregninger og høringssvar senere blev en model vedtaget. En model der skal evalueres i 2023, men som naturligvis følges tæt ifht om ”kagen er skåret rigtigt”. Er den ikke det, skal modellen naturligvis ændres. Og MEGET gerne tilføjes mere økonomi.

Skolen er hjertet i lokalsamfundet. Uden skole, er det umådeligt svært at holde gang i lokalområdet.

Landsbyordning, ”Den røde tråd” og mange fine begreber kan nævnes. Men fakta er, at 9 ud af 10 børnefamilier vælger bosted efter mulighed for skole og pasning. Såfremt vi som Kommune virkelig ønsker øget bosætning OGSÅ i landområderne, så skal skolerne sikres overlevelse. Børneårgangene er ikke store, men svagt stigende.

Hold nu for katten fingrene fra den skolestruktur.

Garantér forældrene RO på deres børns skole, børnehave, vuggestue og dagpleje.

Dét er ordentlighed og det er fremtid og fornuft for hele Nordfyns Kommune…..

Oversigt

    Oversigt