Danmarks kommuner, regioner og staten bruger vidt forskellige sociale klausuler, og de kontrollerer også overholdelsen af dem på deres helt egen måde.
Det kan slås fast med nogenlunde sikkerhed, selv der ikke er noget overblik over, hvor mange typer arbejdsklausuler, der findes, hvor mange offentlige myndigheder, der bruger dem, og om de tjekker deres overholdelse jævnligt.
Det overblik vil man nu skaffe sig hos Forbruger- og Konkurrencestyrelsen, hvor man også har fulgt med i den seneste tids debat om Fjernvarme Fyns arbejdsklausuler.
- Vi ved, at staten formentlig bruger dem indgående, fordi statsinstitutioner har en pligt til det. Men kommuner, regioner og forsyningsselskaber har ikke pligt til at bruge dem. Så derfor ved vi faktisk ikke, hvor ofte de bruger dem. Nu har vi sat os for at undersøge det, siger kontorchef i Center for Offentlig Konkurrence, Kenneth Skov Jensen.
Hvert år sendes udbud for skønsmæssigt 380 milliarder kroner i offentligt udbud.
En aktindsigt foretaget af TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende viser, at Kontrolenheden ved Odense Kommune f.eks. kun kontrollerer arbejdsklausulerne hos Assens, Kerteminde, Nyborg, Svendborg, Ærø og Høje Taastrup kommune.
Kontrolenheden oplyser, at de fynske kommuner anvender enslydende arbejdsklausuler. Høje Taastrup Kommune har selv udarbejdet deres arbejdsklausul, men selve forpligtelsen har samme indhold som den fælles fynske arbejdsklausul.
Herudover har Odense Kommunes Kontrolenhed samarbejdsaftale med følgende kommunale selskaber i Odense: Fjernvarme Fyn, Odense Letbane, Odense Renovation og Vandcenter Syd.
Odense Havn har ikke hidtil haft nogen aftale med Kontrolenheden, men en aftale er på vej nu, oplyser selskabet adm. direktør Carsten Aa.
Region Syddanmark har søgt privat assistance hos firmaet Bureau Veritas til at kontrollere regionens arbejdsklausuler.
- Vores undersøgelse skal afdække, om arbejdsklausuler bliver brugt tilfredsstillende ud fra et politisk perspektiv. Vores forventning er, at de bliver brugt i vidt omfang, men vi er usikre på, hvordan de bliver brugt, og hvordan der bliver fulgt op på dem i praksis, siger Kenneth Skov Jensen.
FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, havde et ønske om at arbejdsklausuler kom med i udbudsloven, da den blev vedtaget sidste år, men i stedet valgte erhvervsminister Simon Kollerup at få Konkurrencestyrelsen til at undersøge området.
Ventes klar sidst på året
Undersøgelsen skal også undersøge, om arbejdsgiverside og fagbevægelsen synes, at arbejdsklausulerne fungerer hensigtsmæssigt, og arbejdsmarkedets parter har selv været med til at tilrettelægge undersøgelsens design.
Har Konkurrencestyrelsen nogen fornemmelse af, at arbejdsklausuler i det offentlige er med til at skræmme private virksomheder fra at byde?
- Det ved vi ikke. Det er klart, hvis en arbejdsklausul skræmmer en væk, så er det formentlig fordi, man enten ikke har tænkt sig at overholde den, eller kan overholde den, siger Kenneth Skov Jensen.
Han forventer, at Forbruger og Konkurrencestyrelsen er færdig med sit arbejde sidst på året. Undersøgelsen vil blive afleveret til regeringen og den arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger ud fra undersøgelsen..