Henrik frygter kæmpe anlæg i sin baghave

75 hektar solcelleanlæg, der skal levere strøm svarende til forbruget for cirka 14.000 boliger. Det er måske fremtidens nabo for borgere i Vester Hæsinge. Til stor utilfredshed for beboerne i området.

Hvad der svarer til cirka 750 parcelhuse i solcelleanlæg kan blive anlagt i Vester Hæsinge. I hvert fald hvis det står til den private bygherre European Energy, der vil opføre anlægget. 

Men selvom anlægget kan opnå en årlig strømproduktion på 65.000 megawatt i timen svarende til strømforbruget for cirka 14.000 boliger, så er det altså ikke alle, der er begejstrede for idéen. 

Henrik Algren Jensen, der bor i området, frygter 30 år med udsigt til et solcelleanlæg.

Idyllen er i fare

- Os, der bor i det her område, har valgt at bo her på grund af naturen og roen. Det er idyllisk, fordi der er fuld udsigt til Svanninge Bakker og Øhavet, siger beboer i Vester Hæsinge, Henrik Algren Jensen og tilføjer:

- I stedet får vi udsigt til 75 hektar med glaspaneler de næste 30 år. Det er det, vi opponerer imod.

Hvis ikke her, hvor skal man så placere sådan et solcelleanlæg?

- Jeg synes slet ikke, man skal placere solceller i den mængde, man vil i øjeblikket. Jeg ville hellere have, at man kiggede fremad og for eksempel sagde, at alt nybyg fra 1. januar 2025 skulle have solceller på taget, siger Henrik Algren Jensen. 

Faaborg-Midtfyn Kommune har fået foretaget et afgrænsningsnotat, der beskriver, at der i en miljøvurdering skal kigges på, hvordan landskabet og de visuelle forhold bliver påvirket.

Det er Teknik- og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, der skal tage stilling til, om projektet skal føres ud i livet. 

- Jeg kan ikke afvise, at der er projekter, der vil blive afvist politisk af hensyn til naboer, det landskabelige eller af hensyn til samlede mængde af vedvarende energianlæg i kommunen, siger formand for udvalget Søren Kristensen (V).

Han tilføjer dog, at han umiddelbart tror, det er en placering, der godt kan lade sig gøre ud fra de kriterier, kommunen arbejder ud fra. 

Det er området inden for den røde linje, som måske bliver til et solcelleanlæg
Det er området inden for den røde linje, som måske bliver til et solcelleanlæg
Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune

Naturmæssige hensyn

Henrik Algren Jensen mener desuden, at et solcelleanlæg af den størrelse er til skade for naturen.

- Vi har jo trane og trækfugle i tusindevis om foråret, og de vil jo blive forstyrret, hvis der kommer så stort et areal med glaspaneler, siger han.

I afgrænsningsnotatet står der, at der i en miljøvurdering skal kigges på anlæggets påvirkning af naturen.

Det fremgår, at det ikke kan udelukkes, at der er fredede eller beskyttede dyre- og plantearter i området, som kan blive påvirket.

Til det oplyser formand i Teknik- og Miljøudvalget Søren Kristensen, at der er lavet en foreløbig landskabsvurdering af området:

- Og den siger, at det er inden for rammerne af det landskab, hvor vi kan placere et solcelleanlæg, siger han.

Overproduktion af strøm

En anden bekymring som Henrik Algren Jensen sidder tilbage med er, at det måske slet ikke er nødvendigt med al den strøm.

Han mener, at mange af de solcelleparker der allerede er blevet anlagt ikke bliver brugt, og derfor frygter han, at Faaborg-Midtfyn Kommune vil ende med mere strøm, end de har brug for.

- Vi savner en vision fra kommunen om, hvor mange solcelleparker man vil have, fordi jeg ser, at vi får en overproduktion i forhold til indbyggere i kommunen, siger Henrik Algren Jensen og tilføjer:

- Så skal jeg, sagt i gåseøjne, betale prisen for, at en inde i Odense får strøm til sin Tesla. Det vil jeg ikke.

Teknik- og Miljøudvalget tager i august eller senest september stilling til, om der skal arbejdes videre med projektet.

Oversigt

    Oversigt