Mikrobryggerierne kæmper mod prisstigninger: - Branchen er klemt

Fyn har altid været garant for gode øl fra alle øens egne, men nu kæmper mikrobryggerierne for overlevelse.

- Vi kommer helt sikkert til at se lukninger de kommende år, vi har set mange indenfor de sidste par år, og jeg tror på, at der sker flere.

Sådan lyder det fra Bo Abelgren Ehlers, der ejer og driver Svendborgsund Bryghus.

For med stigende råvarepriser efter corona, personaleudgifter og fragtomkostninger har det været svært at holde priserne nede for bryghusene. Alligevel har Svendborgsund Bryghus ikke ønsket at hæve priserne på deres specialøl.

- Vi havde regnet med, at priserne faldt lidt efter corona, men det har de ikke gjort. Og vi har valgt ikke at sætte priserne op på vores øl, fordi vi tænker, at det er begrænset, hvor meget dyrere en specialøl kan blive, fortæller Bo Abelgren Ehlers og fortsætter:

- Det er ikke faretruende for os endnu, men branchen er klemt. Det kan være, at jeg på et tidspunkt er tvunget til at sætte priserne op, men så bliver jeg bekymret for afsætningen.

Thurø bryghus

Færre bryghuse på Fyn

Taler man med Niels Torm, der er landsformand for Danske Ølentusiaster, så kan den nuværende situation blive kritisk for bryghusene:

- Vi ser, at bryghusene er pressede. For første gang i mange år ser vi et fald i antallet af bryggerier, og hvor de større bryggerier opkøber flere af de små bryggerier, siger han og fortsætter:

- Når bryggerierne opkøbes, så er spørgsmålet, om mangfoldigheden, innovationen og entusiasmen bliver bevaret. Det er det, de små bryggerier kan, og jeg frygter, at det vil påvirke udvalget af øl og den innovation, der har bragt Danmark på verdenskortet, og som er en del af den danske kultur, hvis de små bryghuse forsvinder.

Seks fynske bryggerier lukket siden 2022

Prøver at investere sig ud af det

Derfor har Svendborgsund Bryghus prøvet at fremtidssikre forretningen ved at flytte i nye lokaler på Svendborg Havn, hvor der er plads til en større produktion og et showroom, hvor de kan have gæster.

- Vi kan godt mærke de stigende omkostninger på alt, så vi har forsøgt at investere os ud af det. På den måde kan vi hæve omsætningen, så vi kan betale vores regninger, fortæller Bo Abelgren Ehlers og fortsætter:

- Lige nu gælder det om at hæve omsætningen og volumen, så vi kan imødekomme de her ekstra udgifter. Økonomien har selvfølgelig strammet lidt til, men vi har holdt fast og troet på, at det er vejen frem, så vi i fremtiden hæver vores omsætning. Vi tror på, at det er måden at gøre det på.

Investeringen kan ramme andre bryghuse

Bryghuset håber naturligvis på, at den relativt lave pris og de nye rammer kan tiltrække flere kunder, også selvom det kan gå ud over andre bryghuse.

- Vi skal ud og tage markedsandele fra nogen, og det er jo vores kollegaer. Så hvis det lykkes det for os, bukker andre nok under. Vi er mange, konkurrencen er hård, specielt indenfor specialøl.

Hos Svendborgsund Bryghus er der i hvert fald håb for fremtiden.

- Med de nye investeringer bliver det spændende, hvordan det går. Hvis vi rammer et lille minus i år, så er vi tilfredse, for vi er ved at bygge et fundament op til fremtiden, siger Bo Abelgren Ehlers og fortsætter:

- Vi regner med, at der i 2025 kommer sorte tal på bundlinjen igen.

Oversigt

    Oversigt