Regeringen vil have 10.500 flere i job, og et af midlerne skal være at sænke dagpengesatsen for dimittender.
Det fremgår af det udspil, som regeringen præsenterede tirsdag.
Konkret vil man sænke dagpengesatsen for nyuddannede under 30 år, som ikke er forsørgere. Den skal sættes ned fra 13.815 kroner til 9.500 kroner. Altså med lidt mere end 4.000 kroner.
Nogle af dem, der vil komme til at mærke ændringen, hvis den bliver til virkelighed, er de studerende på SDU.
Liva Mortensen, der læser litteraturvidenskab, mener ikke, regeringens udspil giver mening.
- Det er jo ærgerligt, hvis man bruger en del år på at uddanne sig inden for et felt, og man så skal ud at finde et arbejde, der har meget lidt med det at gøre, siger hun.
Ifølge regeringens beregninger skal den lavere dagpengesats til nyuddannede sikre, at 8.800 flere kommer i job frem mod 2030. Liva Mortensen mener dog ikke, at hun bliver hverken mere eller mindre motiveret til at finde et job af at blive ramt på pengepungen.
- Jeg har meget lidt lyst til at være på dagpenge. Jeg vil gerne ud at bruge min uddannelse og få et job, der giver en ordentlig løn og betale tilbage til samfundet. Jeg kender ikke nogen, der synes, at det kunne være fedt at være på dagpenge, siger hun.
Mange nyuddannede dagpengemodtagere
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har udtalt til DR, at hver fjerde dagpengemodtager er dimittend, og med dagens udspil håber man at kunne motivere nogle af de mange nyuddannede til hurtigere at finde et job.
Mette Fischer Pedersen, der læser idræt og sundhed, kan godt se logikken om øget motivation.
- Hvis det er intentionen, at man skal være mere motiveret, så kan jeg godt se det, men hvis man ikke har muligheden for at få et job, så er det jo øv for dem, der kommer på dagpenge, siger hun.
Mette Fischer Pedersen mener dog ikke, at det vil gøre en forskel for hende selv. Hun er ikke afvisende over for eksempelvis at tage et job i servicebranchen, som de seneste måneder har været hårdt presset af mangel på arbejdskraft.
- Jeg har arbejdet i restaurationsbranchen, så jeg ville ikke have noget imod det, men jeg ville da hellere ud på arbejdsmarkedet som det, jeg har uddannet mig til, siger Mette Fischer Pedersen.
DI: Rigtig god idé
På landsplan har Dansk Industri rost regeringsudspillets fokus på at bringe flere i arbejde, og DI Fyns formand, Poul Strandmark, er også glad for forslaget.
- Jeg synes, det er en rigtig god idé, og jeg synes, det er på tide, at man får sænket dimittendsatsen for unge, nyuddannede akademikere.
- Vi har i lang tid set en mangel på ufaglært arbejdskraft, og man kan sagtens - selvom man har en uddannelse - tage et ufaglært job, mens man søger efter det helt rigtige, siger han.
Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten har kritiseret forslaget om at skære i dagpengene. Venstre har bakket op om forslaget, men til gengæld er partiet uenige i, at finansieringen blandt andet skal findes i højere beskatning af aktier.