Efter gyldent fjernvarmehåndtryk: Store forskelle i lønniveau i kommunalt ejede selskaber

Der er både forskel på direktørlønningernes størrelse og åbenheden omkring dem i de kommunalt ejede selskaber i Odense. Det viser en gennemgang foretaget af TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende.

Det vakte opsigt, da TV2 Fyn og Fyens Stiftstidende i sidste uge kunne erfare, at afgående direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, får to årslønninger, svarende til 5,4 millioner kroner, som gyldent håndtryk efter balladen om arbejdsklausuler i selskabet.

Men hvordan var Jan Strømvig egentligt lønnet i forhold til topcheferne i de andre kommunalt ejede selskaber? TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende er dykket ned i sagen.

Jan Strømvig var direktør for 286 ansatte og en omsætning på 1,7 milliarder kroner.

Hermed har fjernvarmechefen i 2022 tjent mere end stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, der er øverste chef for Odense Kommunes 14.000 ansatte og en kommune, der omsætter for 13 milliarder kroner om året.

Stadsdirektøren tjener inklusive pension 2,5 millioner kroner om året.

Hos et andet kommunalt ejet selskab, Odense Havn, oplyses det i årsregnskabet, at Carsten Aa og vicedirektør Tony Hamilton sammenlagt oppebar et vederlag på 4,5 millioner kroner i 2022.

De to direktører bestyrer en virksomhed med 82 ansatte og en omsætning på 237 millioner kroner.

Men havnens chefjurist Christian Hollender Udengaard vi ikke oplyse, hvad havnedirektøren og vicedirektøren tjener.

- Odense Havn oplyser naturligvis alle lovpligtige oplysninger i årsrapporten, hedder det i svaret fra Christian Hollender Udengaard.

Han ønsker ikke at forholde sig til, at Komiteen for god Selskabsledelse anbefaler danske selskaber med aktier i fri handel at oplyse de individuelle ledelsesmedlemmers vederlag. 

Det skal dog tilføjes, at Odense Havns aktier ikke er frit omsættelige, alle ejes af Odense Kommune.

Intet at skjule hos Odense Letbane

Hos Odense Letbane har man intet imod at oplyse, hvad administrerende direktør Dan Ravn og økonomidirektør Per Thorndal Feddersen tjener.

Ifølge de seneste lønsedler for 2023 svarer månedslønnen til en årsindtægt på 1,3 millioner kroner til Dan Ravn og godt en million kroner til Per Thorndal Feddersen inklusive pensions-indbetalinger.

Letbanen oplyser dog, at Dan Ravn har mulighed for optjene et engangsvederlag på 200.000 kroner i 2023.

Letbanen omsatte i 2022 for 47 millioner kroner og havde 18 ansatte - 10 færre end i 2021.

Hos Vandcenter Syd delte Mads Leth og Gerda Hald 2,5 millioner kroner i samlet direktionsløn fremgår det af 2022-regnskabet.

Koncernen omsatte for 489 millioner kroner sidste år og havde 213 ansatte.

Odense Renovations 187 ansatte omsatte for 268 millioner kroner i 2022, og direktør Thomas B. Jørgensen og bestyrelse delte 2,1 millioner kroner i vederlag og honorar.

Han tjener mest

De kommunalt ejede selskaber i Odense er dog ikke lønførende, hvis man inddrager lønningerne hos Fyns største forbrugerejede selskab.

Energi Fyns direktør Bent Agerholm tjente i 2022 4,4 millioner kroner.

Agerholm var boss for 370 ansatte og en omsætning på 6,5 milliarder sidste år.

Oversigt

    Oversigt