Hvornår kan dømt svindellæge være ude af fængsel igen?

Tirsdag fik læge Jette Aaen en fængselsstraf på to år og seks måneder for svindel for 4,2 millioner kroner. Men hvordan afsones en straf for økonomisk kriminalitet overhovedet?

Når man ikke er tidligere straffet og ikke udgør personfare, men skal straffes for at have begået økonomisk kriminalitet, hvordan foregår afsoningen så?

Det har TV 2 Fyn spurgt Kriminalforsorgen om i forbindelse med sagen om den fynske læge Jette Aaen, som i flere år har udskrevet regninger til regionen for falske ydelser i over 26.000 tilfælde. 

Kriminalforsorgen understreger overfor TV 2 Fyn, at den har skærpet tavshedspligt og ikke udtaler sig om konkrete indsatte eller konkrete forhold. Kriminalforsorgen vil derfor ikke konkret forholde sig til Jette Aaens afsoning. 

Ifølge Kriminalforsorgen, som står for fængslerne i Danmark, afhænger afsoningen af den enkelte kriminelles karaktér og dom.

- Placering af indsatte sker altid ud fra en konkret og individuel vurdering, hvor sikkerhed for indsatte, medindsatte og ansatte er afgørende. I vurderingen lægges der blandt andet vægt på afstanden til den dømtes hjemsted, dommens længde, kriminalitetens art og omfang samt individuelle behov. Domme på fem år eller mere vil typisk blive afsonet i lukkede fængsler, mens domme under fem år som udgangspunkt afsones i åbent regi.

Når der er tale om åbent regi, er der tale om et åbent fængsel. 

Ifølge Kriminalforsorgens hjemmeside betyder det, at den indsatte i princippet kan arbejde eller tage uddannelse uden for fængslet. Det åbner i princippet for muligheden for, at Jette Aaen kan arbejde som læge i en vis udstrækning under sin afsoning - såfremt hun altså placeres i et åbent fængsel med den mulighed.

Der er dog klare grænser for ens handlefrihed, lyder det.

Frihed på prøve

Hvad der konkret vil være gældende i Svendborg-lægens afsoning vides ikke da Kriminalforsorgen ikke vil gå i detaljer med enkelte personers sager. 

Hvad angår mulighed for prøveløsladelse peger Kriminalforsorgen på, at det er muligt, når størstedelen af ens straf er udstået.

- Der skal tages stilling til prøveløsladelse, når 2/3 af straffen er afsonet. Muligheden for prøveløsladelse kræver, at der ikke skønnes at være risiko for, at vedkommende begår ny kriminalitet, ligesom det indebærer, man skal overholde nogle vilkår fra Kriminalforsorgen. Hvis man ikke overholder vilkårene, kan man blive fængslet igen, lyder det. 

Oversigt

    Oversigt