Hendes problem er, at de unge ikke kender hendes arbejdsplads

Marchen Neel Gjertsen er som ny ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten på en ekstremt vigtig mission for at undgå Tiktok-trussel - og dermed sikre avisens fremtid.

- Læser I avis, spørger hun de unge studerende på Odense Katedralskole. 

- Nej, svarer de i kor fra sofaen, hvor de ligger på langs, til Marchen Neel Gjertsen, som er Jyllands-Postens nyudnævnte chefredaktør. 

Hun er opvokset i Odense og er student fra Odense Katedralskole i 2004. 

Hun kommer fra forstaden Højby, men rykkede senere ind til midtbyen i Fredensgade tæt på Enhedslistens lokalafdeling, som i hendes liv får en betydning for hende. 

Den 8. januar 2024 blev det offentliggjort, at Marchen Neel Gjertsen er den nye chefredaktør for Jyllands-Posten. Opgaven er simpel, hun skal sikre fremtidens brugere af mediet. 

- Jyllands-Posten skal genrejses, siger hun - kort og præcist. 

Glødende engageret gymnasieelev

Det er næsten 20 år siden, hun blev student fra Odense Katedralskole. På gangene, der ikke har ændret udseende siden 2004, hvor Marchen Neel Gjertsen fik sin hue på, hænger billeder af alle årganges studenter.

- Jeg gik i A-klassen, men jeg er ikke på billedet. Jeg må jo åbenbart have lavet noget andet vigtigt den dag, siger hun.

- Jeg var glødende engageret i især gymnasieeleverne sag, og der fandt jeg ligesom et fællesskab i Enhedslisten og i Socialistisk Ungdomsfront. Jeg mener nok noget andet om de fleste emner i dag, men jeg synes stadig, at det var meget uddannende for mig at være med dengang, siger hun.

- Men hvis nutids-Marchen skulle give fortids-Marchen et godt råd, ville jeg nok sige, at verden ikke er så sort-hvid, som den sommetider kan se ud, når man er gymnasieelev. 

Mere til møder end fredagsbar

Efter gymnasiet blev Marchen Neel Gjertsen i Odense for at studere journalistik på Syddansk Universitet. Studiet bragte hende forbi Dagbladet Information, hvor hun var i journalistisk praktik. 

Hun fik også sit første job på dagbladet, men i 2011 blev hun ansat som politisk reporter på Jyllands-Posten. Her fik hun sin daglige gang i landets demokratiske højborg, Christiansborg, hvor var opgaven ikke selv at mene noget selv. 

- I mine år på Christiansborg har jeg fået mange flere nuancer og en langt større indsigt, fordi jeg den ene dag interviewede Lars Løkke Rasmussen (V) og den næste dag interviewede en venstreorienteret politiker. Det gør, at jeg ser meget mere nuanceret end tidligere på mange emner. Det gjorde jeg ikke dengang, jeg stod i skolegården på Odense Katedralskole og røg cigaretter og var mere firkantet i mine meninger, siger Marchen Neel Gjertsen. 

- Jeg har ikke været her på skolen, siden jeg blev student. Men det ser ud præcis, som det gjorde dengang, siger hun, mens hun går op ad trappen til øverste etage, hvor hun tilbragte gode timer med sine kammerater i skolens fredagsbar. 

- Jeg var nok mere til møder, end jeg var til fredagsbar, siger hun. 

Fraværsprocenten var nemlig høj, fordi Marchen Neel Gjertsen brugte meget tid uden for skolen. 

- Jeg endte jo med at bruge tid på alt muligt andet end skole. Blandt andet de her elevbevægelser, jeg var en del af. 

Skal redde avisen i en Tiktok-tid

På vej ned fra fredagsbaren kommer hun tilbage til gangen med årgangsbillederne. I et tilstødende rum med sofaer ligger en gruppe af skolens unge studerende og slapper af.

- Ved I, hvad Jyllands-Posten er, spørger hun de unge mennesker.

- Nej, svarer de.

Og lige her på den nyudnævnte chefredaktørs gamle skole sidder fremtidens borgere og gør hendes arbejde endnu sværere. Men dét er også kernen i det job, hun har sagt ja til. Hun skal nemlig sikre, at Jyllands-Posten har læsere og brugere i fremtiden - og det får de ikke ved kun at skrive til en avis.

- Vi får vores nyheder på TiKtok, siger de og fortæller, at de skal forholde sig kildekritisk til det, de får serveret på platformen.

- Det er lige præcis dét, vi skal have fundet en eller anden løsning på, ellers er der ingen fremtid for danske aviser, så det går jeg lige hjem og fikser, siger hun, men de unge griner tilbage.

- Det giver mig følelsen af at være på en ekstremt vigtig demokratisk mission. Den største trussel mod verdenssamfundet er misinformation, og det er tankevækkende. Vi skal forklare forfra, hvad kvalitetsjournalistik er, og hvad troværdig journalistik er, siger Marchen Neel Gjertsen. 

Oversigt

    Oversigt