Ingen under 40 år må strande på førtidspension, mener politiker efter opsigtsvækkende historie

Personer under 40 år bør kun midlertidigt komme på førtidspension, lyder et forslag fra Odense-rådmand til Christiansborg.

Er du ude af stand til at arbejde, kan det ende med en førtidspension fra kommunen.

En fast offentlig ydelse i alle de år frem, du ellers kunne have været på arbejdsmarkedet.

Men personer under 40 år bør kun kunne få tilkendt en førtidspension midlertidigt.

Sådan lyder et forslag fra Christoffer Lilleholt (V), der er beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune.

Nogle år til at arbejde med sig selv

For grundlæggende mener han ikke, 'at vi som samfund kan parkere' unge og mennesker under 40 år på offentlig forsørgelse ved at give en førtidspension i mange år frem.

I stedet bør en førtidspension til en yngre person kun gives midlertidigt i 4-5 år, hvorefter kommunen skal vurdere, om personen har fået det bedre i perioden med ro fra jobcenteret.

- Hvis man har et handicap eller har nogle udfordringer, så vil man jo få tilkendt den med det samme igen. Men hvis man har nogle psykiske udfordringer, man måske kan arbejde med og få til at blive en del af hverdagen og sikre, at man kan være på arbejdsmarkedet, så var det langt bedre, siger rådmanden.

Derfor ønsker han sig, at politikerne på Christiansborg gør det nemmere for kommunerne at give en midlertidig førtidspension til personer under 40 år, end reglerne tillader det i dag. 

Det er et forslag, som vil kunne påvirke folk som 24-årige Signe Mørk Pedersen fra Odense.

Signe har fået ro til at arbejde med sit sind

Hun fik for et år siden tilkendt en førtidspension uden bagkant, fordi Odense Kommune har vurderet, at hendes situation gør det for svært for hende at være en del af arbejdsmarkedet.

- Jeg har prøvet at være i jobprøvning, men det endte ud i, at jeg efter en måneds tid ikke har kunnet passe mit arbejde, fordi mine stemmer fortæller mig, at jeg er dum, irriterende og ikke dur til en skid, siger Signe Mørk Pedersen.

Det at få tilkendt førtidspensionen har givet hende en frihed til at arbejde med sit sind, som i hverdagen rummer mange andre stemmer end hendes egen, fortæller hun.

Flere yngre borgere på førtidspension

Hun er en del af en gruppe, som fylder mere og mere i statistikken, når det kommer til nye tilkendelser af førtidspensioner. Nemlig unge og yngre voksne under 40 år. 

Både i Odense og på landsplan er antallet af tilkendelser til denne gruppe vokset over den seneste årrække.

Så mange under 40 år har fået førtidspension

SF: - Uigennemtænkt

På Christiansborg deler forslaget fra Christoffer Lilleholt (V) vandene.

SFs fynske beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kalder Lilleholts forslag for 'uigennemtænkt'.

- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år?, siger Karsten Hønge (SF).

Han efterlyser også et svar på, hvordan genvurderingen skal foregå hvert 4.-5. år, og kalder det en enorm bureaukratisk opgave.

LA har selv lignende forslag

I Liberal Alliance ser man omvendt meget positivt på idéen og har selv et lignende forslag, som skal gøre det lettere for kommunerne at give førtidspension med revision.

Især til unge, men også for andre sygdomsgrupper, hvor der er et meget uforudsigeligt forløb, siger Sólbjørg Jakobsen (LA).

- Jeg synes, at det er svigt at sige til unge mennesker: "Ved du hvad? Vi tror ikke på dig. Vi gider ikke engang at investere i dig". Det her handler ikke om at skulle til eksamen. Det handler om, om vi kan gøre noget for at hjælpe vedkommende til arbejdsmarkedet, hvis det kan lade sig gøre, siger Sólbjørg Jakobsen (LA).

Hun peger på, at partiet vil flytte opgaven med at visitere til førtidspension til centralt hold i stedet for at ligge i den enkelte kommune.

Fint at tjekke op, mener 24-årig

I Odense tager Signe Mørk Pedersen som udgangspunkt positivt imod forslaget.

- Selvfølgelig skal man jo kunne få en førtidspension, hvis det er det, man har brug for. Men jeg tænker også, at det at tage det op til revision 4-5 år senere for ligesom at se: "Hey, hvordan går det?", det lyder meget rigtigt.

Det er fornuftigt at tjekke op på, 'om alt er okay, og man måske er klar til arbejdsmarkedet'. Så længe man ikke presser for hårdt, understreger Signe Mørk Pedersen.

Regeringsparti 'drøfter gerne' forslag

TV 2 Fyn har også sendt forslaget fra Odense-rådmanden i retning af Beskæftigelsesministeriet for at få et interview med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Her henviser man til partiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel (S), der i en sms skriver, at Socialdemokratiet 'gerne drøfter rådmandens eller andre forslag'. 

Sms fra Socialdemokratiets ordfører

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger forventes beskæftigelsesministeren at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om 'et nyt beskæftigelsessystem' sidst på året.

Oversigt

    Oversigt