Så store og kontroversielle stjerner har før fået gylden pris

Søndag kan endnu en verdensstjerne skrive sig ind i rækken af modtagere af H. C. Andersens Litteraturpris.

Søndag kan moderen til, hvad der er blevet kaldt "en af verdens bedste tv-serier" løfte den fineste, fynske pris.

Og når legendariske Margaret Atwood modtager H. C. Andersen Litteraturpris stiller hun sig i rækken af kæmpestore litterære superstjerner, der tidligere har modtaget den fynske pris.

For godt nok har Margaret Atwoods The Handsmaid's Tale - Tjenerindens fortællinger - kastet en hyper populær tv-serie af sig om kvindelige fødemaskiner, men hun er ikke den første, der trækker et spor af Hollywood - og vilde kontroverser - med sig til Fyn. 

Potter-mor blev modtaget som rockstjerne

Superfan Ulrik Umer jagtede en autograf fra J. K. Rowling, da hun var på besøg i 2010.

Det kastede Hollywood-lignende magi over Odense, da forfatteren til Harry Potter-universet besøgte byen for at modtage H. C. Andersen Litteraturprisen i 2010. 

Rowling udgav sin sidste bog i Potter-serien tre år før, men blev alligevel modtaget på Flakhaven af et stort menneskehav, der alle var på jagt efter den litterære rockstjernens autograf.

J.K. Rowling sagde dengang, at hun på ingen måde kunne sammenlignes med Andersen, men at hun altid havde været fascineret og inspireret af hans måde at skrive til børn uden at tale ned til dem.

Statussen som rockstjerne er dog falmet en del siden J.K. Rowlings besøg efter flere kontroverser om forfatterindens holdning til transeksuelle.

Iransk dødtrussel gav politiet overarbejde

Der var stærk polititilstedeværelse, da Salman Rushdies besøgte Odense i 2014.

Antallet af unge autografhungerende fans var et lidt andet, da den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie i 2014 fik H. C. Andersen Litteraturprisen. 

Til gengæld var der uden tvivl skruet op for dramatikken. Fyns Politi så sig nemlig nødsaget til at være talstærkt tilstede under hele forfatterens besøg.

Et af forfatterens hovedværker "De Sataniske Vers" vakte nemlig stadig bekymring for Rushdie og fynboernes sikkerhed. Bogen fik Irans daværende leder, ayatollah Ruhollah Khomeini til i 1989 at udstede en fatwa, der krævede Salman Rushdie dræbt.

Salman Rushdie gjorde det dengang klart i sit interview med TV 2 Fyn, at han holder af flere af H. C. Andersens eventyr, men at Snedronningen er hans klare favorit.

Fyns Politi bekymring viste sig dog i 2022 ikke at være ubegrundet. Her blev Salman Rushdie nemlig angrebet med en kniv og mistede synet på sit højre øje under en forelæsning på et amerikansk universitet.

Hyldest og japansk generthed stødte sammen

Haruki Murakami får H.C. Andersens Litteraturpris
Haruki Murakami får H.C. Andersens Litteraturpris

Det gik anderledes stille for sig, da den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami i 2016 fik litteraturprisen overrakt. 

For selvom den japanske forfatter er kendt for sine magiske romaner, så er hans stjernestatus langt fra på niveau med Rowling og Rushdie. Forfatteren, der ofte beskrives som genert, holdt sig dog også på god afstand af journalister.

Dog må japaneren med sin magiske verden - med for eksempel talende katte - være en af forfatterne med mest tilfælles med H. C. Andersen.

Andre modtagere af den pengestærke pris på en halv million kroner tæller senest normanden Karl Ove Knausgård i 2022, englænderen A.S. Byatt i 2018 , Isabel Allende i 2012 og Paul Coelho som den første modtager i 2007. 

Oversigt

    Oversigt