Laura Sarkisian Jangaard er ikke i tvivl: Vi skal have flere akuthjælpere på Fyn.
Hun er læge og ph.d. på OUH og har i fem år forsket i netop de frivillige akuthjælperes effekt ved hjertestop udenfor hospitalet – helt konkret i udkantsområderne på Langeland.
Og selv om hendes forskningsprojekt ikke endegyldigt kan fastslå, hvor mange liv akuthjælperne på Langeland har reddet, fordi tallene er for små, er hun ikke i tvivl.
- Der er en markant tendens: Trænede akuthjælpere kom frem med en hjertestarter gennemsnitligt fem minutter før ambulancen. Det kan betyde, at man i sidste ende kan redde flere liv, siger Laura Sarkisian Jangaard.
Tanken om flere akuthjælpere er heller ikke fjern hos dem, som skal beslutte, om der skal bruges penge på at uddanne dem.
Formanden for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Bente Gertz (S), fortæller, at regionen allerede arbejder med akuthjælpere som en tilføjelse i de fynske områder, hvor ambulancen har lang responstid. Men der er en række kriterier, som skal opfyldes, før man får lov at oprette en akuthjælperordning.
Akuthjælpergrupper
- Vi vil gerne støtte op om det i de områder med lang responstid, for det skaber tryghed, og akuthjælperne kan rigtig mange ting. De er godt uddannede.
- Men det er vigtigt at slå fast, at det er et supplement. De må aldrig nogensinde erstatte vores beredskaber, siger Bente Gertz.
Flere ambulancer eller flere akuthjælpere
For læge og forsker Laura Sarkisian Jangaard er der to muligheder for de egne, hvor responstiden for ambulancerne er lang.
- Man kan indsætte mange flere ambulancer på flere stationer. Det vil give en kortere responstid, men det bliver astronomisk dyrt og kræver flere reddere, som der heller ikke er lige nu.
- Eller man kan skrue på frivilligheden, som vi har meget af i Danmark, optimalt ved at tage flere akuthjælpere i brug, siger Laura Sarkisian Jangaard.
Står det til hende, er valget helt oplagt.
- Uddan flere akuthjælpere. Det er et meget billigt system med akuthjælpere, og trænede akuthjælpere reagerer og kommer i 96 procent af tilfældene, så der er stor forskel på de ikkeuddannede. Men det vil stadig være betydeligt billigere, end hvis man skal have flere ambulancer, siger Laura Sarkisian Jangaard.
I regionens budget for 2022 er der afsat fem millioner kroner ekstra til at undersøge, hvordan man kan forbedre forholdene i regionen. Der er derfor nedsat en arbejdsgruppe med fagprofessionelle og administration fra regionen, som laver oplæg med mulige forbedringer i de områder, hvor responstiden er længst.
Ifølge Bente Gertz er det dog ikke flere akuthjælpere, der står øverst på listen.
- Vi vil bruge midlerne til sundhedsprofessionelle. Måske en ekstra akutbil eller en opdatering af beredskab eller andet, fastslår Bente Gertz.
Ser gerne flere på Langeland
På Langeland er formanden for akuthjælperforeningen Langeland Hjertestarterforening ikke overraskende enig Laura Sarkisian Jangaard i, at der er alle mulige gode grunde til at uddanne flere akuthjælpere.
- Systemet fungerer. Hvis akuthjælperne ikke var her, ville det være et problem at få hjertestop på Langeland, siger Henrik Schakow.
Han understreger en af de pointer, som Laura Sarkisian Jangaards forskningsprojekt kom frem til, nemlig at de uddannede akuthjælpere i høj grad kommer og hjælper, når der er brug for det.
Og ifølge Laura Sarkisian Jangaard er mønsteret det samme på tværs af studier i blandt andet Holland og Sverige.
Hjerteløber eller akuthjælper
- Akutbilen kan ikke være alle steder på en gang, så akuthjælperne skal hjælpe, indtil bilen når frem. Det er svært at få folk til at hjælpe, men dem der kommer, de vil det. Og de kommer frem, siger Henrik Schakow.
Han fortæller, at der lige nu er omkring 130 akuthjælpere på Langeland, men at de meget gerne vil have antallet op på 150, som de lå på for et par år siden.
- Det er det, der skal til. Så er vi dækket godt ind, siger Henrik Schakow.
Mangler hjertestartere
Udover akuthjælpere i landdistrikterne har Laura Sarkisian Jangaard også et andet stort ønske, som kan være med til at redde flere fynske liv.
På landsplan er der omkring 130.000 hjerteløbere, mens der i Region Syddanmark er 20.000 tilmeldt den frivillige ordning.
Til gengæld er der ifølge lægen for langt mellem hjertestarterne, som er hjerteløbernes opgave at hente og bringe frem til en person med hjertestop.
- Der er ofte mange kilometer imellem hjertestartere i landområderne. Der hvor responstiderne er længst, skal der være flere hjertestartere. Hvis der er 20 minutters responstid og ingen hjertestarter, jamen så overlever du ikke, fastslår Laura Sarkisian Jangaard.
I flere fynske områder er 1.655 registrerede hjertestartere, men flere af dem er kun tilgængelige i for eksempel butikkers åbningstid.
Herunder kan du se, hvor langt der er mellem hjertestarterne i de fynske kommuner.