Stigning i antallet af narkobilister: - Det påvirker reaktionsevnen, og man bliver overmodig

Antallet af narkobilister, som politiet sigter, er steget med cirka 25 procent årligt over en femårig periode, og det kan have voldsomme konsekvenser.

Natten til lørdag mistede Oliver Wozny sin far, der blev påkørt af en 21-årig narkopåvirket mand. Og i dag bringer TV 2 Fyn historien om Jesper, der i en årrække havde et omfattende kokainmisbrug, hvor han næsten dagligt satte sig ind i en bil påvirket af stoffer.

Er man påvirket af euforiserende stoffer, påvirker det ens ydeevne, og især bag rattet er det meget alvorligt, siger Pernille Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

- Jeg vil antage, at det mest almindelige stof, politiet finder hos bilisterne, er cannabis - dernæst kokain. De virker meget forskelligt. Cannabis virker sløvende, så reaktionstiden bliver langsom, og man bliver mindre opmærksom. Derfor er det naturligvis farligt i trafikken.

- Kokain gør det modsatte. Man bliver mere energisk og kan tage flere chancer, end man ellers ville i trafikken. Man kan føle sig fokuseret og tage overmodige chancer i trafikken, fordi man er oppe at køre, hvilket naturligvis også er rigtigt farligt i trafikken.

Nulgrænsen

Når det gælder narkokørsel, så arbejdes der med en såkaldt nulgrænse.

- Der er en nulgrænse, hvilket betyder, at man sigtes for narkokørsel - også selvom man har en lav koncentration af euforiserende stoffer i blodet. 

Og nulgrænsen kan være en årsag til det stigende antal narkobilister, fortæller Pernille Ehlers.

- Folk tager fejl og tror ikke, at de er påvirkede af stofferne efter noget tid, og derfor kan man tro, at stofferne er ude af kroppen - men det er de ikke, og man bliver stadig taget for narkokørsel, siger hun og fortsætter.

- Det er bare vigtigt også at nævne, at ikke alle, der er en del af tallene, har været stærkt påvirkede af euforiserende stoffer, da de kørte i bil - nogen har det bare stadig i blodet. De er ikke nødvendigvis farlige alle sammen, siger Pernille Ehlers.

Negativ eller ej

Der har været 511 sigtelser for narkokørsel på Fyn i 2023 indtil videre.

Det viser tal, som TV 2 Fyn har fået fra Fyns Politi. Og euforiserende stoffer i blodet, når man sætter sig ind i en bil, er ikke nyt for politiet.

Sigtelser for §54 - narkokørsel
2018 - 537
2019 - 589
2020 - 680
2021 - 767
2022 - 665
2023 - 511
Kilde: Fyns Politi

Ifølge Fyns Politi kan stigningen til dels forklares med ny og forbedret udstyr til at måle narkotika i blodet samt politiets kontroltryk.

- Når det kommer til narko, der graduerer man hash i THC-værdier, og med øvrige stoffer er det blot et spørgsmål, om man er negativ eller positiv. Det kan ses i op til tre uger efter. Det vil sige, at det måske er tre uger siden, at man har taget euforiserende stoffer, men blodværdien vil stadig vise positiv på politiets narkometertest, siger Anders Brahe, politikommissær for operativ færdsel.

Hver gang en person bliver sigtet for narkokørsel, bliver fire personer sigtet for spirituskørsel, og en af årsagerne til det kan være, at man er tydeligere påvirket, når man er påvirket af alkohol.

 - Antallet indikerer, at der er tale om en større beruselse og en mindre evne til at køre en bil  ved alkoholindtag i forhold til narkoindtag. Og det kan have at gøre med, at det er længe siden, man har taget de euforiserende stoffer, men at det stadig kan måles i blodet.

Siden 2017 har spiritus ikke været den største synder, når fynske bilister er blevet taget for at køre påvirket i trafikken.

Oversigt

    Oversigt