Store forventninger til OL-medaljer i banecykling

Banelandsholdet har siden 2008 hevet OL-medaljer hjem i flæng. Fynske Casper Jørgensen står med det store ansvar for at få guldhåbet til at lykkes endnu en gang.

Mange kender til Lasse Norman Leth, Michael Mørkøv og resten af banelandsholdet i cykling, som lige om lidt kan være et af Danmarks bedste bud på at få OL-medaljer hjem. Men ikke alle kender navnet bag. 

Fynske Casper Jørgensen er banelandstræner for det hold, som til hvert OL siden 2008 har taget medaljer. 

Lige om lidt skal han forsøge at hjælpe det danske banelandshold til tops ved verdens mest prestigefyldte konkurrence, som de har arbejdet hen mod i årevis. Banecykling ved OL starter mandag.

- OL er det største for os. Det er der ingen tvivl om. Det er der, hvor man ved, at alle lande kommer med det allerbedste, de kan, fortæller han.

Og når holdet gang på gang har taget så god en placering, følger der forventninger med til næste gang. Men det største kommer indefra.

- Jeg synes, det største pres er, at man selv så gerne vil det, påpeger han.

For han ved, hvad han kan. Han har bevist det gang på gang som træner for banelandsholdet i Danmarks Cykelunion, som han har været siden i over 10 år. 

Tidligere borgmester i Odense Jan Boye (th.) tog imod Casper Jørgensen, da han vendte hjem med OL-sølv i 2008.
Tidligere borgmester i Odense Jan Boye (th.) tog imod Casper Jørgensen, da han vendte hjem med OL-sølv i 2008.
Foto: Arkiv TV 2 Fyn

Verdens vigtigste medalje

Men han har også mærket på egen krop, hvor stort det er at få en OL-medalje om halsen for sin præstation på banen.

Casper Jørgensen er nemlig selv tidligere professionel banecykelrytter. I 2008 resulterede det i en sølvmedalje i 4000 meters holdforfølgelsesløb til OL i Beijing, som han efterfølgende blev hyldet for på Flakhaven i Odense.

Han er også blevet verdensmester i banecykling. Men trods en titel som verdens bedste, så er der bare noget helt særligt ved netop OL.

- Hvis man er et eller andet sted i Mexico for eksempel, hvor banecykling ikke nødvendigvis er så stort, så kan du sige, du har været verdensmester. Folk kan synes, det er flot nok, men det er ikke rigtig noget, de går op i, griner han og fortsætter.

- Men hvis man siger, man har en OL-medalje, så kan man bare mærke, at det har en hel anden respekt i hele verden.

Fynsk rytter kan skrive OL-historie

Det er ikke kun på trænerbænken, der er fynske drømme om OL-medaljer. På banen drømmer Lasse Normann Leth fra Nørre Søby syd for Odense om at hive endnu en OL-guldmedalje hjem.

Han vandt sit første OL-guld i 2012, hvor den rørte OL-vinder blev hyldet af hele hjembyen.

- Det er helt vildt. Jeg er dybt rørt. Jeg har aldrig set så mange mennesker i Nørre Søby før. Det er stort, at de er kommet alle sammen for min skyld, fortalte han dengang.

Lasse Norman Leth blev dybt rørt i 2012, da hele hjembyen var mødt op for at fejre hans første OL-guld.
Lasse Norman Leth blev dybt rørt i 2012, da hele hjembyen var mødt op for at fejre hans første OL-guld.
Foto: Arkiv TV 2 Fyn

Siden har han vundet fem medaljer. Men denne gang kan det lige blive et hak større. 

For hvis han vinder bare én medalje mere, vil han med seks OL-medaljer være den mest vindende danske OL-atlet nogensinde.

- Olympisk mesterskab er kun hvert 4 år, og det er verdens største sportsbegivenhed. Så for mig er det det største af det hele, siger Lasse Norman Leth.

Så ja, holdet går benhårdt efter guldet. Alt andet ville ifølge Lasse Norman Leth være uambitiøst. 

Men trods store håb og forventninger om OL-medaljer tynger det ikke Casper Jørgensen. I hvert fald ikke presset udefra.

- Jeg tænker, at forventningerne er der, fordi vi har gjort det godt og generelt er gode, så det har jeg det egentlig fint med. Jeg synes, det største pres er, at man selv så gerne vil.

Der er udtaget syv danske baneryttere til OL i Paris. Julie Norman Leth og Amalie Dideriksen skal forsvare deres sølvmedaljer i parløb fra OL Tokyo. Rasmus Lund, Carl-Frederik Bévort, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg og Lasse Norman Leth er udtaget til 4.000 meter holdløbet – sidstnævnte som reserve. Michael Mørkøv er udtaget til landevejsløbet, men kan lånes til parløb og er derfor også en mulighed.

Oversigt

    Oversigt