Udvalgsformand: Zig-zag-kurs på skadestuer dur ikke
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Udvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S) er uenig med Carl Holst (V). Han vil beholde telefonvisiteret skadestue.
Det kan ikke lade sig gøre at indføre en ny ordning på skadestuerne og så regne med, at den kører fuldt ud på skinner allerede et år efter.
Sådan lyder det fra Poul-Erik Svendsen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, om den telefonvisitation, som regionen indførte 1. april sidste år.
Regionsrådsformand Carl Holst (V) ønsker ellers at droppe ordningen, men det er en forhastet udmelding, mener Poul-Erik Svendsen
- Vi har et aftalesystem i Danmark, og der er indgået en aftale med regeringen, siger han.
Socialdemokraten nævner, at Carl Holst selv har indgået aftalen, da han forhandlede den på vegne af Danske Regioner sammen med regionernes formand, Bent Hansen (S).
- Vi arbejder hårdt på at implementere ordningen, og ting tager tid. Imens kan man ikke holde en zig-zag-kurs. Der er også mange gode ting, man kan opnå, når man er i mål med at implementere telefonisk visitation, siger Poul-Erik Svendsen.
Spørgsmål: Hvad er det for gode ting?
- Vi ved, der er mange, som har henvendt sig til skadestuen gennem tiden, og som ikke havde behøvet at komme der. Det vil sørge for, at der kommer færre patienter til skadestuen.
- Man kan også gøre noget ved ventetiden, sådan at man kommer til på det tidspunkt, man regner med.
- Men her og nu er der udgifter ved det, og vi er ikke nået i mål med det endnu, siger Poul-Erik Svendsen.
Netop økonomien er også et punkt, som Carl Holst bruger som argument for at nedlægge ordningen.
- Det har han (Carl Holst, red.) fuldstændig ret i. Lige nu koster det alle de mennesker, som styrer visiteringen. Men som jeg siger, så tager det tid, hvis det skal blive en rentabel ordning, fastslår Poul-Erik Svendsen.
Telefonvisitationen koster Region Syddanmark cirka 18 millioner kroner om året i lønomkostninger til sygeplejersker og læger, der døgnet rundt sidder klar ved telefonen.
Antallet af besøg på regionens skadestuer og skadeklinikker faldt med cirka 10 procent i perioden 1. april 2014 til 1. januar 2015. Det fald er for lille til, at visitationen er rentabel.