Sundhedsmyndighederne i Danmark har valgt at se bort fra vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.
Det har man gjort på grund af sjældne, men alvorlige blodpropper, der kædes sammen med vaccinerne.
Et bredt flertal i Folketinget har dog besluttet, at danskere, der har lyst, skal kunne få et stik med en af de to droppede vacciner. Den opgave har virksomheden Carelink, der varetager lyntest på Fyn, valgt at byde ind på.
Og der er flere af de fynboer, TV 2 Fyn har talt med, der er positivt stemt over for at tage en af vaccinerne.
- Jeg ville sige ja tak til at få AstraZeneca-vaccinen. Jeg har fået første stik med den i forvejen, så for mig giver det mest mening at få det sidste, så jeg er færdigvaccineret, siger Sofie Didriksen fra Odense.
1 ud af 40.000
Danmark har som det eneste land i verden valgt at stoppe brugen af vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.
Det har man gjort, efter det kom frem, at der i sjældne tilfælde kunne opstå blodpropper og blødninger på samme tid hos vaccinerede. Ved AstraZeneca-vaccinen har en dansk-norsk undersøgelse vist, at det er 1 ud af 40.000, der rammes af de alvorlige bivirkninger.
Det er blandt andet, fordi coronasmitten er under kontrol i Danmark, at man har fravalgt vaccinen i det danske vaccineprogram. Begge vacciner er fortsat godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.
Sascha Mogensen fra Odense ville også være villig til at få vaccinen.
- Jeg er en af de kvinder, der også spiser p-piller, og der er større risiko for at blodpropper af det end af vaccinen, så jeg vil gerne have den, siger hun.
1 ud af 1.000 kvinder anslås årligt at blive ramt af blodpropper forårsaget af p-piller. En afgørende forskel er dog, at den type blodpropper, der sættes i forbindelse med p-piller, er en mindre dødelig variant, end dem, der sættes i forbindelse med vaccinerne.
Også Thomas Drue fra Otterup er en af dem, der ville takke ja til AstraZeneca eller Johnson & Johnson.
- Alt er en opvejet risiko. Det er det også, når jeg sætter mig ud i min bil og kører en tur. Det er også en kalkuleret risiko, siger han.
Udbredt skepsis
Selvom flere af de personer, TV 2 Fyn har snakket med, er åbne over for vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, er der udbredt skepsis over for vaccinerne i den danske befolkning.
Tidligere har en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 vist, at 33 procent af danskerne ville takke nej til AstraZeneca-vaccinen. I en senere måling foretaget af Epinion for DR er det tal 53 procent.
Beslutningen om at holde en dør på klem for de to vacciner er ikke populær hos Henrik Dibbern, der er praktiserende læge i Uggerslev på Nordfyn og tidligere formand i de praktiserende lægers landsorganisation, PLO.
- Det er for mig absurd, at man vil bruge en vaccine, som er potentielt dødelig mod en sygdom, som formentlig ikke er det for de patienter, man ønsker at vaccinere, siger han.
- Hvis vi skal have et billede på, hvad vi er ude i, så ville det svare til, at man havde et lotteri, hvor der var gode chancer for at vinde en rejse, men 1 ud af 40.000 døde af at deltage. Jeg ved ikke, hvor mange lodder, der ville blive solgt til sådan et lotteri, siger han.
Henrik Dibbern er dog ikke overrasket over, at nogen alligevel vil takke ja.
- De mennesker, der siger ja til en vaccine, som har alvorlige, mulige bivirkninger, er formentlig mennesker, der tænker på sig selv som heldige, og tænker: Jeg plejer jo ikke at være en af dem, der bliver alvorligt syg, siger han.
Godkendte vacciner
Flertallet bag beslutningen om ordningen for de droppede vacciner består af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.
Martin Geertsen er sundhedsordfører for Venstre. Han peger på, at vaccinerne er taget ud af brug, fordi smitten er under kontrol i Danmark. Derfor er han ikke nervøs for at lade folk tage en vaccine, som sundhedsmyndighederne ikke anbefaler.
- Det er sådan i det danske sundhedssystem, at en sundhedsperson skal give vejledning i brug af lægemidler, som kan være forbundet med risici for nogle mennesker. Det er i al sin enkelhed det, den her tilvalgsordning går ud på, siger Martin Geertsen.
- Jeg synes, man skal huske på, at der for begge vacciner er tale om godkendte, som i en anden situation i det her land ville være taget i brug.