I 2013 besluttede Odense Kommune at fjerne tre ud af fire børn fra en odenseansk plejefamilie i forbindelse med en retssag om vold mod et 12-årigt barn. Da plejemoren blev frikendt i byretten, valgte Odense Kommune at lade den yngste dreng blive boende, og nu er plejeforældre endnu en gang politianmeldt for vold og trusler mod plejebørnene.
Pernille Bendixen (DF) sad i Børn- og Ungeudvalget, dengang retssagen kørte, og hun er enig med en række børneeksperter i, at Odense Kommune skulle have fjernet den yngste dreng fra familien.
- Børnene skulle have været fjernet omgående, og plejefamilien skulle ikke have været plejefamilie længere, siger Pernille Bendixen, der sidder i byrådet i Odense og er medlem af Folketinget.
Taskforce bør hjælpe kommunen
Hun fortæller, at hun i 2013 foreslog, at man bad om hjælp fra Anke- og Socialstyrelsens taskforce, der har til formål at undersøge kommunernes indsats på området for udsatte børn og unge.
- Jeg bad dengang om, at vi fik en taskforce over for at gennemgå det hele for at se, om vi var dygtige nok, og det blev desværre afvist, siger Pernille Bendixen.
Det er forvaltningen, der besluttede, at den yngste dreng - en nu otteårig dreng - skulle blive boende hos plejefamilien, selv om hans tre ældre søskende var blevet fjernet.
- Loven er god nok, som den er. Problemet er dem, der forvalter loven, siger Pernille Bendixen.
- Odense Kommune har håndteret sagen rigtig dårligt. Jeg synes, man skulle tage imod tilbuddet, der er for at få ministeriets taskforce over for at gennemgå det her og få den hjælp, som man åbenlyst har brug for, fortsætter hun.
Kritik fra Red Barnet og Børnerådet
Red Barnet og Børnerådet har kritiseret kommunen og mener også, at tvivlen om vold i plejefamilien skulle have kommet børnene til gode allerede dengang. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har krævet en redegørelse fra kommunen.
Odense Kommune forsikrer, at alle regler er blevet overholdt i plejeforældresagen.
- Vi har ført en tæt og meget hyppig kontrol i familien med plejebørnene, og vi reagerer prompte, da vi får nye oplysninger i januar 2017, siger Morten Hansen, der er chef for familie og velfærd under Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
- På baggrund af en ellers dybt ulykkelig sag blev det så vurderet på daværende tidspunkt, at det yngste barn burde og skulle blive i plejefamilien, forklarer han.
Plejeforældrene afviser gennem deres talsperson, at der er hold i politianmeldelsen.