Geolog får Ørsted-pris: Fandt det ældste liv på jorden

Den verdenskendte grønlandske geolog Minik Rosing modtager årets H. C. Ørsted Pris. Minik Rosing fandt spor af liv i et 3,8 milliarder år gammelt grønlandsk klippestykke.

Alle er velkomne til at høre forelæsningen, når den verdenskendte forsker Minik Rosing den 14. august modtager årets H. C. Ørsted Pris i Ørstedspavillionen i Rudkøbing. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål til Minik Rosing undervejs.

- Jeg vil lade jordens ældste sten tage os med på en rejse til tidernes morgen og give os en forståelse for det mirakel, den natur, som omgiver os, og vi i det daglige tager for givet, i virkeligheden er, siger Minik Rosing i en pressemeddelelse fra Langeland Kommune.

 
 
Foto: Langeland Kommune / Minik Rosing

Minik Rosing modtager blandt andet prisen for at have ledt til ny forståelse af livets og Jordens atmosfæres udvikling for milliarder af år siden og for sin store indsats for at formidle naturvidenskaben til offentligheden. 

Ny forståelse af livet og jordens atmosfære

I sin begrundelse for at tildele Minik Thorleif Rosing H.C. Ørsted prisen skriver priskomiteen:

”Prisen gives til Minik Thorleif Rosing for hans internationalt anerkendte forskning, der har ledt til ny forståelse af livet og jordens atmosfære for milliarder af år siden. Minik Rosing har under analyse af de ældste sedimenter på Jorden, som findes i Isua ved Nuuk, fundet ud af, at fotosyntese fandt sted allerede for 3,8 milliarder år siden.” 

”Minik Thorleif Rosings forskning har ændret opfattelsen af jordens klima på den tid, idet han har tilbagevist en teori om, at Jorden dengang holdt på varmen ved hjælp af en ekstrem drivhuseffekt. Tværtimod har Minik Thorleif Rosing vist, at CO2-niveauet på Jorden for 3,8 milliarder år siden var stort set som i dag.” 

”Prisen gives endvidere for Minik Thorleif Rosings indsats for formidling af naturvidenskaben. Minik Thorleif Rosing var i 2006 togtleder på Galathea 3-ekspeditionen, og han har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at skabe begejstring for naturvidenskaben i offentligheden.”

Minik Rosing er professor ved Københavns Universitet, og han fandt år tilbage spor af liv i et 3,8 milliarder år gammelt grønlandsk klippestykke. Dermed har der været liv på Jorden 300 millioner år tidligere end man hidtil troede.

- Geologien i Grønland er den mest komplette historie om Jorden, der overhovedet findes. Der er ikke noget sted i verden, hvor Jordens geologiske historie går længere tilbage, end den gør i Grønland. Man har simpelthen hele den geologiske udviklingshistorie repræsenteret, siger Minik Rosing.

Ændrede den naturvidenskabelige skabelsesberetning

Minik Rosings forskning vendte op og ned på den naturvidenskabelige skabelsesberetning, hvor videnskabsfolk tidligere har ment, at livet kravlede fra havet og op på landjorden.

Minik Rosings forskning viser derimod, at livet var en forudsætning for, at landjorden kunne opstå: Kontinenter som Afrika, Europa, Asien, Nord- og Sydamerika var aldrig opstået, hvis der ikke havde været liv på jorden.

H. C. Ørsted Prisen

Oversigt

    Oversigt