Sådan klarer din lokale golfklub sig

Coranakrisen fik flere medlemmer ud på golfbanerne, og antallet af klubber er stabilt trods mindre nedgang i medlemstallet.

Golf er Danmarks fjerdemest populære sportsgren kun overhalet af fodbold, svømning og gymnastik.

Godt 165.000 spiller golf. På Fyn ligger 17 af landets 185 klubber, og med få undtagelser har de fleste klaret sig godt økonomisk og medlemsmæssigt.

De tre største klubber er placeret i Odense, nemlig Odense Golfklub, Eventyr Golf og Blommenslyst, og selv om Blommenslyst ifølge Dansk Golf Union har mistet 26 procent af de aktive medlemmer regnet fra 2011, er klubben økonomisk velkonsolideret.

På Østfyn synes åbningen af Great Northern at være gået ud over Sct. Knuds Golfklub i Nyborg.

I hvert fald er Nyborg-klubbens medlemstal dykket fra 869 i 2012 til 615 i dag, mens Great Northern fra 2017 er vokset fra 487 til 714.

I Svendborg er der i dag 1.091 medlemmer - lidt flere end i 2012. Også Lillebælt Golfklub har haft medlemsfremgang med 2011 som udgangspunkt, og har i dag 957 aktive.

Ud over Great Northern, hvor Lego-familien har investeret markante millionbeløb i en bane af international klasse og bevidst har accepteret markante underskud, skiller kun Langesø Golf sig ud med et negativt årsregnskab i 2023 før skat. 

Dog med det forbehold at et par af de fynske klubber ikke offentliggør deres regnskab på hjemmesiden eller i CVR-registret.

Ifølge regnskabet kom Langesø Golf ud af året med et underskud på 1,1 millioner kroner.

- 2023 blev præget af turbulent start, hvor Langesø Golf stod uden ledelse og samtidig med udfordringer i forhold til den praktiske varetagelse af opgaver knyttet til drift af golfaktiviteten, herunder Proshop efter Direktøren Hans Berners pludselige død 28. december 2022, hedder det i ledelsesberetningen.

Til trods for at Sct. Knuds Golfklub slås med truslen om en konkurs på grund af gælden i sit klubhus, kom klubben faktisk ud af 2023 med et driftsoverskud på 308.000 kroner.

Men det er altså ikke nok til at kunne betale gælden til Arbejdernes Landsbank.

Ifølge udviklings- og rekrutteringskonsulent i Dansk Golf Union, Kim Uldahl, har medlemstallet i landets golfklubber siden coronakrisen, hvor interessen for golf kulminerede i nyere tid, holdt sig på et højt niveau.

- Vi har vel haft en nedgang på små 1.000 medlemmer. Der har ikke været klublukninger i nyere tid. Det er klart, at det er klubberne omkring de store byer, der har flest medlemmer, mens de tyndt befolkede områder typisk har færre. Men de lever til gengæld ofte på stor frivillighed og tiltrækker mange golfspillere, fordi de ligger i naturskønne områder, siger Kim Uldahl.

Oversigt

    Oversigt