Hanne Mortensen nyder normalt tilværelsen i huset på Snøde Udflyttervej på det smukke, nordlige Langeland.
Men tanken om, at ambulancen er langt væk, hvis der akut opstår behov for hjælp, er ikke rar for den 68-årige pensionist, som to gange inden for de seneste par år har haft brug for netop det – akut hjælp.
- En efterårsdag for nogle år siden fik jeg pludselig smerter i brystet og koldsved. Så jeg blev bange, og vi ringede 112, fortæller Hanne Mortensen.
Men når man bor i postnummer 5953 Tranekær, som Hanne og hendes mand sammen med mange andre langelændere gør, kommer ambulancen langvejs fra. Helt præcist er der 25 kilometer mellem Hanne Mortensens hjem på Langeland og Ambulance Syd-stationen i Rudkøbing.
Derfor er mere end hver anden ambulance på Nordlangeland mere end 15 minutter om at komme frem.
Akuthjælpere
Heldigvis for Hanne Mortensen er der på Langeland derfor også etableret en såkaldt akuthjælpergruppe, som også bliver tilkaldt, når ambulancen er langt væk. Og de ankommer gennemsnitligt noget hurtigere end ambulancen, fordi de tilkaldte akuthjælpere altid befinder sig i nærområdet af hændelsen.
Også den efterårsdag, da Hanne Mortensen fik brystsmerter.
- Der gik ikke ret lang tid, så var der tre unge mennesker. Én dirigerede ved vejen, én tog blodtryk og talte med mig, og den sidste snakkede med min mand, der også var rystet, fortæller Hanne Mortensen.
Kom med til event
Kort tid efter kom der en læge, som kunne fastslå, at det ikke var hjertet, men galdeblæren og en sten, der sad fast, som var problemet. Umiddelbart efter kom der også en ambulance.
- Det var rigtig rart, at akuthjælperne kom så hurtigt. Det virker, det her, siger Hanne Mortensen og uddyber:
- Det kan ikke undværes herude. Man er på den, hvis man bor herude, og der sker noget.
Og det gør der jo ind imellem. For et par år siden havde Hanne Mortensen besøg af sit barnebarn, som under en gåtur pludselig sank sammen og var bevidstløs.
Endnu en gang var de frivillige akuthjælpere fra Langelands Hjertestarterforening hurtigt fremme med hjælp.
- De kom efter tre-fem minutter. En snakkede med mig og en kiggede på mit barnebarn, og senere kom ambulancen også. Men der kom hjælp med det samme, og det er det vigtigste. De er så professionelle, siger Hanne Mortensen og understreger, at barnebarnet har det helt fint i dag.
Mangler frivillige
Langelands Hjertestarterforening blev etableret i 2012, og siden da har de været tilkaldt til hundredevis af akutte tilfælde, hvor langelændere eller øens gæster har haft brug for hjælp.
I yderste konsekvens: Er der ingen akuthjælpere, er der heller ingen hjælp
Akuthjælperne er organiseret i grupper i yderområder og hjælper til ved flere typer af hændelser. De hændelser, som akuthjælperne kommer ud til, kan have meget forskellig karakter. Derfor er det også et krav, at akuthjælperne skal have et 12-timers førstehjælpskursus, der løbende vedligeholdes.
Akuthjælperne på Langeland er organiseret i Langeland Hjertestarterforening, som lige nu tæller 130 medlemmer. Men det er 20 for lidt, og det kan i værste fald få alvorlige konsekvenser, når ambulancen er langt væk.
- Så kommer der måske kun to akuthjælpere og ikke tre. Eller en i stedet for to. I enkelte tilfælde vil det betyde, at der ikke kommer nogen. Heldigvis er det ikke der, vi er. Men i yderste konsekvens: Er der ingen akuthjælpere, er der heller ingen hjælp, siger Henrik Schakow, der er formand for Langeland Hjertestarterforening.
Den problemstilling sætter vi fokus på torsdag eftermiddag på Langeland.
Kom og vær med
Vil du med til debatten, skal du bare sende en mail til event@tv2fyn.dk. Du må meget gerne fortælle os, hvor mange I kommer.
Din deltagelse er først bekræftet, når du har fået svar fra os. Det er naturligvis helt gratis, fordi vores debatter er en del af TV 2 Fyns øvrige journalistik.
Hvor og hvornår
Sted: Sejlklub og medborgerhus Banjen, Havnen 5, Lohals, 5953 Tranekær
Hvornår: 31. marts 2022. Dørene åbner 16.30 og lukker klokken 16.55. Debatten varer fra klokken 17 til cirka 18.00.
Pris: Det er altid GRATIS at tage med til vores debatter.