På både det nordlige og det sydlige Langeland kan du risikere at skulle vente lang tid på ambulancen selv ved akut eller livstruende sygdom.
Ambulancerne holder til på stationen i Rudkøbing, og derfra er der langt til både Bagenkop i syd og Lohals i nord. Derfor oplever borgerne meget ofte, at en ambulance med udrykning er mere end 15 minutter om at nå frem.
På Langeland har man derfor siden 2012 haft en såkaldt akuthjælpergruppe. Akuthjælperne er førstehjælpsuddannede frivillige, som via alarmcentralen bliver tilkaldt, når der er en hændelse i det område, hvor de befinder sig.
Tal fra et forskningsprojekt viser, at de trænede akuthjælpere kommer frem på under fem minutter. Skal de først hente en hjertestarter, er de omkring seks et halvt minut om at komme frem til personen med hjertestop.
Til sammenligning er ambulancen i snit 11 minutter om at nå frem.
Kom med til event
- Hvis akuthjælperne ikke var her, ville det være et problem for Langeland, konstaterer Henrik Schakow, der er formand for Langeland Hjertestarterforening, som er øens akuthjælpergruppe.
Lige nu er foreningen presset af, at flere akuthjælpere i de seneste par år har forladt foreningen, som har svært ved at tiltrække nye frivillige.
- Men dem, der kommer, de vil det. Det er frivillige mennesker, der smider, hvad de har i hænderne. Og de kommer frem, når der er brug for det. Lige nu har vi 130 på Langeland, inden corona havde vi 150. Og det er det, der skal til, siger formand Henrik Schakow.
Han fortæller, at konsekvenserne, hvis der ikke er nok akuthjælpere, kan være store.
- Så kommer der måske kun to akuthjælpere og ikke tre. Eller en i stedet for to. I enkelte tilfælde vil det betyde, at der ikke kommer nogen. Heldigvis er det ikke der, vi er. Men i yderste konsekvens: Er der ingen akuthjælpere, er der heller ingen hjælp, siger Henrik Schakow.
Kom med til event
Torsdag eftermiddag sætter TV 2 Fyn fokus på Langelands mangel på akuthjælpere, når vi inviterer til debat om emnet i Banjen på havnen i Lohals.
Og du kan komme med.
Arrangementet foregår fra klokken 17-18 torsdag 31. marts.
Deltagerne er blandt andet:
- Henrik Schakow, formand for Langeland Hjertestarterforening
- Tonni Hansen (SF), borgmester, Langeland Kommune
- Bente Gertz (S), formand for Præhospitaludvalget, Region Syddanmark
- Dennis Kræmmer Hansen, akuthjælper, førstehjælpsinstruktør og tidligere ambulanceredder
- Kirsten Havemann, næstformand i Patientforeningen
- Laura Sarkisian Jangaard, læge og ph.d., OUH
Debatten bliver sendt direkte på TV 2 Fyns hjemmeside, Facebook og TV 2 Fyns nyhedskanal. Ser du med på Facebook, kan du stille dine spørgsmål til deltagerne direkte i kommentarsporet.
Vil du med til debatten, skal du sende en mail til os på event@tv2fyn.dk. Du må meget gerne fortælle os, hvor mange I kommer.
Din deltagelse er først bekræftet, når du har fået svar fra os. Det er naturligvis helt gratis, fordi vores debatter er en del af TV 2 Fyns øvrige journalistik.