Det er ti år siden, der sidst blev lukket skoler i Middelfart. Det skete, da Tanderup Skole og Aulby Skole i 2011 blev bedt om at dreje nøglen om af den daværende kommunalbestyrelse.
Og perioden uden skolelukninger ser ud til at kunne fortsætte et stykke tid endnu.
I hvert fald har spidskandidaterne fra henholdsvis Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og SF givet håndslag på, at de i den kommende valgperiode lader skolestrukturen være, som den er i dag.
- Det er ikke en evighedsgaranti, men det handler om at give de helt små skoler arbejdsro til at udvikle sig og gøre sig attraktive, siger Morten Weiss-Pedersen (K).
Konservative og SF har ellers tidligere været åbne over for idéen om at kigge på fremtiden for Båring Skole og Fjelsted-Harndrup Skole, mens Venstre i 2019 også åbnede døren på klem for at kigge på skolestrukturen.
Når Konservative nu går med til en aftale om at bevare skolerne, handler det blandt andet om, at man samtidig aftaler at sørge for at have stort fokus på fagligheden på de enkelte skoler.
- Vi har et stort forbedringsbehov, siger han og henviser til en CEPOS-undersøgelse, der har analyseret hvordan skoleelever i hele landet klarer sig, set i forhold til hvor mange midler kommunerne bruger på de respektive skoler.
Ifølge den ligger Middelfart på tværs af parametrene på en midterplacering.
Løst eller KVast
S: Vi har den struktur, vi skal have
Mens Konservative ser den kommende periode som en mulighed for, at de mindre skoler i kommunen kan gøre sig mere attraktive, så er borgmester Johannes Lundsfryd (S) mindre villig til at se på ændringer i strukturen - også i fremtiden.
- Skolerne ligger, hvor de skal. De udfylder en vigtig rolle i lokalsamfundene. Der skal selvfølgelig også være nogle børn til dem, men vores strategi er, at i stedet for kigge på faldende børnetal, så vil vi arbejde på, at der flytter flere børnefamilier til, og det er skolerne en væsentlig del af, siger han.
- Det sted, hvor børnetallet falder mest, er Strib, men der er jo ingen, der forestiller sig at lukke Strib Skole. Nogle gange kan det godt blive lidt en skrivebordsøvelse at kigge på sådan noget, og så giver det ikke rigtig mening ude i virkeligheden.
I den nuværende kommunalbestyrelse repræsenterer de fire partier 23 ud af 25 pladser. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti og Tværpolitisk Anstændighed, der sidder på de sidste to pladser.
Løst eller KVast
På grund af den langvarige debat om skolerne var fire lokalpolitikere fra Middelfart Kommune inviteret med i eksperimentet Løst eller KVast.
Der var tale om politikerne Johannes Lundsfryd (A), Morten Weiss-Pedersen (K), Morten Thomsen (SF) og Regitze Tilma (V).
Det var her, politikerne fandt sammen om blandt andet at bevare skolestrukturen.
I toppen af artiklen kan du se, præcis hvordan det foregik.
Man kan se flere afsnit af Løst eller KVast på tv2fyn.dk/kvast.