Her er ekspertens fem vigtigste råd til en forhandling

I alt 40 lokalpolitikere har deltaget i TV 2 Fyns valgspil Løst eller KVast, og undervejs har forhandlingsekspert Mikkel Gudsøe vurderet, hvordan de har klaret sig. Her er en hans fem bedste råd til en god forhandling.

Forhandlinger er i en eller anden form en del af hverdagen for de fleste.

Det gælder ikke mindst for kommunalpolitikere. Spørger man fynboerne, er de dog ikke synderligt imponerede af politikernes evner til at nå til enighed. 

En undersøgelse fra Constructive Institute viser, at over halvdelen af fynboerne ikke mener, politikerne er gode nok til at komme med reelle løsninger på problemer. 

Blå bog

Men hvad end det er kommunale budgetter, lønforhandlinger med chefen, eller hvad man skal have at spise til aftensmad, der bliver forhandlet om, er der en række forberedelser, man kan gøre sig for at få det bedst mulige resultat. 

Det fortæller forhandlingsekspert Mikkel Gudsøe, der i TV 2 Fyns Løst eller KVast har kommenteret 40 lokalpolitikeres gøren og laden i en presset forhandlingssituation. 

I Løst eller KVast har politikerne haft 20 minutter til at komme med konstruktive løsninger på lokale problemer. Nu er det forhandlingseksperten, der kommer under pres og skal give fem af sine bedste råd på 20 sekunder hver.  


Råd 1: Hvad, hvorfor og hvordan?

Fem gode råd til en forhandling
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Mikkel Gudsøe har en lang karriere bag sig som forhandlingsekspert. Blandt andet sad han med til bordet, da det danske undertøjsfirma JBS skulle genforhandle kontrakt med Cristiano Ronaldo, og stod for forhandlingen da virksomheden PanzerGlass også forhandlede en stor aftale med stjernen. . 

Han mener, den vigtigste forberedelse, man kan gøre sig, er at vide, præcis hvad man vil. 

- Som Benjamin Franklin sagde: "Hvis du fejler i forberedelsen, så forbereder du dig på at fejle". Og noget af det vi ser i forhandlinger er, at folk simpelthen ikke har gjort sig klart, hvor vil de starte, hvor kan de give sig og stadig lande på en rigtig god aftale, og hvad er deres smertegrænse, siger han. 

Råd 2: Stil spørgsmål

Fem gode råd til en forhandling
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Et andet punkt, der kan styrke ens forudsætninger for en god forhandling, er at være nysgerrig på den, man sidder over for.

- Når man går ind i en forhandling ved man typisk, hvad man gerne selv vil have, men en vigtig del i at opnå en aftale er at få modparten til at sige ja og ikke sige nej. Det gør man altså lettest ved også at prøve at forstå dem, siger han. 

Råd 3: Mål, smertegrænse og Plan B

Fem gode råd til en forhandling

Mikkel Gudsøe har i mere end et årti undervist i forhandling på Aarhus Universitet, i ministerier, myndigheder og virksomheder. Derudover har han coachet et utal af hold i internationale forhandlings- og konfliktløsningskonkurrencer.

Tidligere har han arbejdet som advokat i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil. Det betød blandt andet, at han engang måtte afbryde en sommerferie, da Paris Hilton kom til Danmark, da en virksomhed, han rådgav, fik kendissen til modeugen i København.

Råd 4: Modpartens perspektiv

Fem gode råd til en forhandling
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Men ifølge forhandlingseksperten er der i essensen ikke den store forskel på, om det er verdensstjerner eller kommunalpolitikere, der forhandler.

- Det er mennesker, vi forhandler med. Det er ikke CVR-numre, men CPR-numre. Og mennesker er relativt ens i vores tankesæt, når vi forhandler. Så i virkeligheden er der ikke den store forskel. Det er det samme fodarbejde og den samme dialog, vi skal have, siger han.  

- Vi skal forberede os grundigt og kende det marked, vi opererer i, og hvad der er objektivt fair.

Råd 5: Positivt kropssprog

Fem gode råd til en forhandling
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Løst eller KVast

Oversigt

    Oversigt