Cykelhandler fik en idé - udlejer nu udstyr til vandglade campister
Artiklen er mere end 30 dage gammel
SUP eller "stand up paddleboarding" er kommet for at blive. I et nyt samarbejde mellem Fri Bikeshop Odense og Destination Fyn bliver paddleboards udlejet til campingpladser.
- Her i højsæson hvor vi har fyldte pladser, der er de faktisk udlejet hele tiden, fortæller Kim Petersen der er regionschef for First Camp Denmark i Bogense.
I et nyt samarbejde mellem Fri Bikeshop Odense og Destination Fyn, kan fynske campingpladser udleje paddleboards til campister, og det har vist sig at være en god forretning.
- Vi kan allerede se nu, hvor sæsonen er gået i gang, at der er rigtig mange, der gerne vil prøve SUP. Alle de cykelturister og vandrere, vi har i forvejen, det er aktive folk, og de vil faktisk gerne noget mere end bare vandre og cykle, fortæller Mette Mathiasen, Forretningsudvikler ved Destination Fyn.
- Nu har vi så endnu et tilbud her på Fyn, der gør, at vi enten kan tiltrække flere turister, eller få dem vi har til at blive lidt længere eller komme igen, fordi de ikke synes, de har oplevet det hele.
Plejefamilien er taget på ferie, mens Marco Trawel er døende: - Kynisk og empatiforladt
OPDATERING
-
TV 2 Fyn har forsøgt at komme i kontakt med plejefamilien, men har fået et skriftligt svar fra Faaborg-Midtfyns Kommune. "Som vi tidligere har udtalt, var plejefamiliens ferie planlagt inden Marco kom i pleje, og der er også godkendt hos os ved aftalens indgåelse. Selvom der var skabt de rette rammer for pleje og omsorg for Marco, og plejefamilien var informeret om, at hans tilstand var stabil, og at Marco dermed ikke lå på det sidste, satte plejefamilien spørgsmålstegn ved, om ferien skulle afholdes, eller om den burde udskydes. Vi ved, hvilket ekstremt pres det er, og har været, for plejefamilien at pleje og drage omsorg for et barn med Marcos sygdom, så vi har – trods den tragiske situation – sammen med andre faglige instanser, rådet plejefamilien til at afholde ferien, så de kunne samle kræfter til at passe Marco i den kommende periode. Plejefamilien ønsker ikke henvendelser fra pressen, og ønsker heller ikke at udtale sig til pressen, da deres ressourcer er dedikeret til Marco."
TV 2 Fyn bragte i går historien om terminalt syge Marco Trawel, der er knap et år gammel. Hans tilstand forværres hver dag, men hans plejefamilie har valgt at tage på ferie i Frankrig indtil den 4. august. Det har fået sindende i kog hos mange af TV 2 Fyns seere og læsere.
Marco Trawel lider af den meget alvorlige og meget sjældne nervesygdom Leighs Syndrom. Sygdommen rammer i gennemsnit ét barn hvert andet år herhjemme. Der findes ingen behandling, og det er en sygdom, man dør af. For fem måneder siden anslog lægerne, at Marco Trawel har et halvt år tilbage at leve i.
Derfor nævner vi, at plejefamilien er på ferie
TV 2 Fyn har valgt at fortælle, at Marcos plejefamilie er på ferie, da det er relevant i beskrivelsen af Marcos situation. Mens plejefamilien er i Frankrig, varetages Marcos pleje af den private udbyder Olivia Danmark. At der ikke er pårørende hos Marco er ét af de biologiske forældres argumenter for, hvorfor de skal have lov at se ham mere. Plejefamiliens baggrund for at tage af sted på ferie er også blevet fremlagt.
Marco Trawel er indlagt på børne- og ungeafsnittet Strandbakkehuset på Hospice Djursland. Her var hans plejefamilie også, indtil de tog på ferie i Frankrig.
Tirsdag formiddag er TV 2 Fyns opslag på Facebook med historien om Marco Trawel blevet delt 104 gange og kommenteret 372 gange.
Kynisk og empatiforladt
Mange af kommentarerne går særligt på, at Marco Trawels plejefamilie har valgt at tage på ferie til Frankrig, velvidende at Marco Trawel ikke har lang tid endnu.
- Kynisk og empatiforladt. Mener virkelig, at de pågældende medarbejdere intet har forstået af, hvad deres job handler om, skriver Lars Christensen på TV 2 Fyns opslag.
- Forstår ikke plejeforældrene kan tage på ferie, hvis plejebarnet er døende, det sgu ikke i orden, skriver Lone Eskebjerg, hvortil en anden læser svarer:
- Uden at kende de nærmere detaljer i sagen, så må jeg erklære mig enig med dig. Det lyder meget underligt, når han er så skidt, som han er. De kan ikke være synderligt investerede i hans ve og vel, siden de ikke venter til, han har fået fred, skriver Maria Friis Schmidt.
TV 2 Fyn har været i dialog med borgmester Hans Stavnsager, der afviser at kommentere sagen.
I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver Faaborg-Midtfyn Kommunes socialchef, Tina Wahl Halgreen, dog:
- Marcos plejefamilie har haft deres ferie planlagt, inden de fik Marco i pleje, og det var dengang planen, at Marco skulle have været med på ferien. På grund af hans sygdom var det dog desværre ikke muligt. Da Marco på tidspunktet for plejefamiliens afrejse var stabil, og ikke var gået ind i den nuværende kritiske fase, tog familien afsted på ferie, da Marco var og er i gode hænder, lyder det fra kommunens socialchef.
- Det river mit hjerte ud
De biologiske forældre ønsker sig, at de kan få mere tid med Marco Trawel.
- Vi vil rigtig gerne være hos ham hele tiden. Om vi kan flytte ind eller bare være i nærheden. Vi er også villige til, at der skal være fast personale på sammen med os, eller at der sættes kamera op. Bare vi kan få mere tid med ham, siger Heidi Trawel.
Faaborg-Midtfyn Kommune har hævet forældrenes samvær med deres søn fra en time hver tredje uge til en halv time to gange om ugen, efter at hans tilstand er forværret.
I kommentarsporet på Facebook kan man læse, at flere af TV 2 Fyns seere og læsere, også mener, at det må kunne lade sig gøre, at de biologiske forældre kan få mere tid.
- Giv mig én grund til, at det er for det døende barns bedste, at forældrene ikke må se ham mere end en time om ugen?! Det river mit hjerte ud, at den lille fyr skal ligge der helt alene, når forældrene er lige ved siden af, skriver Simone Laursen.
- Det giver jo ingen mening, nu hvor drengen er døende, de biologiske forældre kan jo ikke skade drengens udvikling, skriver Eva Hjorth Jørgensen.
Har været efterspurgt i flere år
Og selvom det er nyt, at man kan leje paddleboards på flere fynske campingpladser, så er efterspørgslen altså ikke en nyhed.
- Det har faktisk været efterspurgt i flere år, fortæller Kim Petersen, der nu glæder sig over, at udlejningen går så godt.
Bagmanden bag ideen om udlejning af SUP-boards er Ulrik Drudgaard fra Fri Bikeshop Odense, og han har indtil videre investeret i en flåde på 42 boards og tilhørende padler, samt 50 veste og mere end 100 våddragter og støvler.
- Jeg tror bare, han synes det var sjovt, fortæller Benedikte Drudgaard, hvis far står bag forretningsideen med udlejning af paddleboards til campingpladser.
- Han ved, at der er flere og flere, der synes det er interessant. Og så tænkte han, at han ville tage chancen, inden der var en masse, der kunne tilbyde det samme.
- Sengen var fyldt med afføring
Tine har fået nok af ældreplejen i Assens:
- Sengen var fyldt med afføring
Sengetøj smurt ind i afføring og opvask, der hober sig op. Det er, ifølge Tine Jensen, den virkelighed, der udspiller sig lige nu i Assens for hendes 92-årige farmor.
- Det er jo ikke i orden, siger hun.
- Det kan ikke være rigtigt, at man som gamle mennesker, der har tjent samfundet et helt liv, ikke kan få den pleje, de skal have.
De seneste uger har plejen af hendes farmor været så mangelfuld, at hun har følt sig nødsaget til at besøge farmoderen stort set hver dag. Bare for at sikre, at alt er, som det skal være. Men det er langt fra tilfældet.
- Det er ligesom for at følge op på det, når der ikke sker den forbedring, som jeg tænker er påkrævet, siger Tine Jensen.
De seneste tre uger har hun klaget over den mangelfulde pleje hele tre gange.
- Jeg regner med, at der bliver fulgt op på det, og det bliver bedre. Men så kommer jeg i lørdags til en seng, der bare er fyldt med afføring. Og så får jeg bare nok, fortæller Tine Jensen til TV 2 Fyn.
I frustration over plejen valgte Tine Jensen at oprette et opslag inde på Facebookgruppen; Assens kommune svigt af de ældre og handicappede.
En facebookgruppe, der på nuværende tidspunkt har hele 1500 medlemmer. Her beretter flere om lignende tilfælde.
Langt fra enestående
Historien om haltende ældrepleje er ikke ny i Assens. Kommunen har tidligere været udsat for skarp kritik for den pleje, som der bliver udført for kommunens ældre.
- Jeg har været rystet over det i lang tid, lyder Poul Hansen, som er byrådskandidat for Socialdemokratiet.
De seneste tre år har seks ud af ti plejeenheder i Assens kommune fået henstillinger.
Poul Hansen er med til at drive facebooksiden. Han mener, at Tines sag langt fra er enestående.
- Det er desværre ikke en enlig sag. Og vi har flere inde på facebookgruppen, der har berettet om tilsvarende situationer. Hjerteskærende situationer, både set fra de pårørende og set fra de ældres side, siger han.
Byrådskandidaten mener, at der er tale om en grundlæggende systematisk fejl i Assens kommune, der bør efterses og herfra lægges en plan.
- Det er dybt beklageligt
Signe Lunn Walls, leder af Ældre og Sundhed, Assens kommune, mener dog ikke, at der er tale om en systematisk fejl. Men derimod mangel på arbejdskraft hen over sommeren.
- På nuværende tidspunkt handler det om den situation, vi står i her hen over sommeren. Det har været svært at skaffe de nødvendige afløsere, siger hun
TV 2 Fyn har tidligere kunne berette om lignende udfordring i Odense Kommune:
Alligevel lyder det fra Signe Lunn Walls, at plejen af Tine Jensens farmor langt fra er god nok.
- Det er dybt beklageligt, at vi har skulle tage dialogen flere gange, før vi kunne få rettet op på det. Det er ikke godt nok. Der er ingen, der ønsker, at det skal gå sådan her, lyder det fra lederen.
TV 2 Fyn har i dag forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Assens kommune, Søren Steen Andersen. Men han har ikke ønsket at stille op til interview.
Altid behov for noget nyt
Det lader til, at SUP er kommet for at blive, i hvert fald hvis man ser på interessen for sporten.
- Det er typisk lige så snart solen skinner, så kommer der nogle og udlejer dem, fortæller Kim Petersen.
Ifølge ham, er muligheden for SUP oplagt på nogle af de destinationer, som det nye samarbejde dækker over.
- Og så er der altid behov for noget nyt, så det er super dejligt at kunne tilbyde, fortæller Kim Petersen.
Seneste nyt fra dødsulykke:
- Hårdt og ubarmhjertigt, siger Fyns Politi om redningsaktion
To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.
TV 2 Fyn følger udviklingen.
Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.
Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Ejere har tjent millioner på ulykkesramt biogasanlæg
Det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse har været en guldgrube for de tre ejere, men anlægget har også mødt modstand i lokalsamfundet.
På bare syv år har det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse været en ubetinget økonomisk succes og en guldgrube for de tre lokale ejere.
Anlægget, der blev etableret i 2017 og siden er blevet udvidet flere gange, gav sidste år et overskud på 22 millioner kroner, og selskabets egenkapital var i det seneste regnskab på 42 millioner kroner.
De tre ejere i selskabet Jørgen Stougaard, Christian Stenskrog og Kurt Poulsen har de seneste to år hævet 12 millioner kroner i udbytte.
I et interview i Effektivt Landbrug forrige år kunne Jørgen Stougaard oplyse, at de tre partnere havde timet etableringen helt perfekt.
Han fik i 2015 ideen sammen med mælkeproducent Christian Stenskrog til at anlægge et biogasanlæg tæt op ad sin svinebedrift med et stort arealtilliggende og eget transportfirma.
Gylle er guld
Det viste sig dog hurtigt, at anlægget burde være større for at hente rationalitet og dermed økonomi i projektet, og man tog derfor kontakt til Kurt Poulsen, der driver Toftegård med fedekalve ved siden af.
Kurt Poulsen, der ejer 50 procent af Flemløse-anlægget, har et helt tilsvarende på Andekærgaard på Tåsinge.
Ideen var at anvende gylle og dybstrøelse samt frøgræs, snittet rajgræshalm, frasorterede grøntsager fra Torup Bakkegaard samt restprodukter fra DLG’s foderfabrikker.
De tre ejeres bedrifter samt lokale planteavlere kunne efterfølgende aftage den afgassede gylle, der tillige er lugtfri efter turen på 60 dage gennem biogasanlægget.
Den første biogas fra Flemløse blev leveret den 20. august i 2020.
Siden kom energikrisen og stop for russisk gas, hvilket gav endnu bedre priser for biogassen.
Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er mildt sagt ikke begejstret for beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholts (V) forslag om, at alle førtidspensionister løbende skal vurderes, om de kan arbejde.
- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år, siger Karsten Hønge.
Blæst skaber forbud mod påhængskøretøjer over Storebælt
Trailere og andre påhængskøretøjer med en faktisk totalvægt på under 750 kilo må ikke køre på Storebæltsbroen i begge retninger.
Det oplyser Vejdirektoratet på dets trafikkort.
Det blæser kraftigt, hvilket ligger til grund for forbuddet. Vinden forventes at aftage hen mod midnat.
76 procent får det - nu vil rådmand tage et opgør med samfundsproblem
Det skal ikke kun være mennesker under 40 år, som skal kunne få tilkendt en midlertidig førtidspension. Nu bør det faktisk gælde for alle førtidspensionister.
Borgere med ikke-vestlig baggrund er stærkt overrepræsenterede på førtidspension - og særligt de ældre. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.
I Odense er 76 procent af irakere over 50 år eksempelvis på førtidspension.
Men kan det virkelig passe, at der i de 76 procent ikke er en eneste, som kunne arbejde et par timer om ugen?
Det undrer beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) sig over.
- Det kan simpelthen ikke passe, at så stor en del mennesker af en samlet gruppe ikke kan arbejde. Hvis det er tilfældet, så har vi jo fejlet som samfund.
Han udviser forståelse for, at man som flygtning kan være udfordret af krigstraumer eller andet fra sit hjemland. Men antallet kommer alligevel bag på ham, og det synes han kræver handling.
I oktober foreslog Lilleholt, at førtidspensionister under 40 år bør kunne gives en midlertidig pension, som betyder, at man løbende revurderer sagen med henblik på, om den enkelte er blevet arbejdsdygtig siden sidst.
Men nu synes han, at det tilbud bør gælde for alle førtidspensionister - og han foreslår, at man starter med at undersøge dem, som er overrepræsenterede i tallene.
Forstå mig ret...
Og det skal forstås som en invitation, en kærlig hånd og en tro på vores borgere, understreger politikeren.
- Vi kan ikke være bekendt at parkere dem for livet ved at give dem en permanent førtidspension. Hvis bare nogle kan komme ud igen, så vil det jo være en kæmpe gevinst for dem selv - men også for samfundet.
Men sidste måned mødte forslaget kritik blandt andre fra den fynske beskæftigelsesordfører fra SF, Karsten Hønge, som udtrykte bekymring for, hvad en tilbagevendende revurdering kan betyde for førtidspensionisterne:
- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år?
Christoffer Lilleholt (V) understreger dog, at der ikke skal graves i de sager, hvor der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved den enkeltes tilstand.
- I nogle sager vil man hurtigt kunne vurdere, at det her menneske selvfølgelig skal være på førtidspension - og så skal man selvfølgelig ikke belaste dem yderligere.
Det handler for Lilleholt i højere grad om at gribe dem, som har fået forsørgelse i over 20 år eller har været i længere behandling for deres udfordringer - som måske kunne være friske nok til et par arbejdstimer om ugen. De skal i hvert fald have muligheden.
- Men hvis der er en berettiget mistanke fra os om, at du faktisk godt kan arbejde, så ser jeg gerne at man tager en samtale om, hvordan det går, og hvad der sker i ens liv, får en ny vurdering med lægen og begynder at snakke om, om en tre-timers praktikuge kunne være en mulighed.
For at gå videre med forslaget mangler der ifølge rådmanden bare grønt lys fra Folketinget.
Menneskelig eller økonomisk gevinst
Kommer det ikke til at koste mange penge at skulle sætte så stort et system og apparat i gang?
- Det er også dyrt for samfundet at have folk på førtidspension, så hvis bare en lille gruppe kommer i arbejde igen, så er det en gevinst for samfundet.
Men kunne man ikke godt forestille sig, at udgifterne for den her opskalering bliver større end den egentlige gevinst?
- Det er jeg ikke bange for. Lykkes vi bare med at få nogle enkelte ud, så er det en gevinst. Hvis ikke økonomisk, så i hvert fald menneskeligt.
Fjernvarme Fyn afbryder varme i Odense-bydel
Hvis du befinder dig i Odense N, kan det være, at du skal finde tophuen frem torsdag.
Fjernvarme Fyn afbryder nemlig varmen på Allesø-Norden, Allesøvej, Beldringevej, Fredskovvej, Korsgade, Mellemgyden, Odensegyden, Parkgyden, Søhusvej, Søkildevej, Æbleskivegyden.
Afbrydelsen sker fra klokken 12.30 til klokken cirka 14.30, fremgår af selskabets hjemmeside.
Politiets frit lejde-aktion sætter rekord
Der er stadig nogle dage at løbe på, hvis man vil af med et våben uden at blive straffet.
Politiets frit lejde-aktion løber resten af november, men allerede nu kan politiet sige, at der er blevet indleveret rekordmange ting.
24.766 effekter er blevet indleveret fra 1. november til og med 26. november, oplyser Rigspolitiet onsdag i en pressemeddelelse.
Dermed er den hidtidige rekord fra frit lejde-aktionen i 2017 på 24.546 effekter blevet slået.
- Vi sætter virkelig stor pris på den høje tilslutning til frit lejde-aktionen, som vi har oplevet fra borgerne indtil videre, siger politikommissær i Rigspolitiet Sune Fletcher Hjortel i en pressemeddelelse.
Der er blandt blevet indleveret geværer, rifler, knive, sabler og pistoler. Men også andre våben som peberspray har politiet fået.